Kävelin opiston majoitustiloissa. Mieleni oli herkistynyt ja olin opistotunnelmissa. Ajattelin, että jos on taloudellisesti mahdollista, haluan tarjota lapsilleni mahdollisuuden käydä kansanopiston.
Sukuni ensimmäinen opistolainen oli ukkini. Kuusamoon perustettiin kansanopisto vuonna 1909, ja ukkini oli ensimmäisen vuosikurssin opiskelija.
”Kuusamon kirkonkylässä aloitti marraskuussa 1909 toimintansa Itä-Pohjanmaan Kansanopisto. Nelisenkymmentä opinhaluista nuorta kokoontui tuolloin Kirkkotien varrella sijaitsevaan Paavo Ahavan omistamaan Marttilan taloon opiston ensimmäisen lukuvuoden avajaisiin.”
Ukkini lähtö kansanopistoon ei hänen perheessään ollut itsestäänselvyys. Vanhemmat vastustivat lähtöä taloudellista syistä, ei ollut yksinkertaisesti rahaa maksaa kurssimaksuja. Ukki kuitenkin lähti ja rahoitti opiskelunsa puukäsitöillä. Tiedämme, että tuohon aikaan kirjoitus- ja lukutaito oli vähäinen ja opisto avasikin ukilleni työuran kauppa- ja pankkialalta.
Toinen sukumme opistolainen oli äitini. Uskomisen lahjan saatuaan äiti halusi lähteä Ylitornion kristilliseen kansanopistoon. Opistoon lähtö ei myöskään viisikymmentäluvulla ollut itsestäänselvyys. Äidin koti oli pienviljelystila, ja tulot olivat pienet. Äidin isä Eelis otti kuitenkin pankista lainaa, ja näin äidin haave toteutui. Kristillisessä opistossa äiti sai opetella uskomisen aakkosia. Opistosta palattuaan hän tuli kotiinsa Naaraperälle. Vastaanotto kotona oli pitkän poissaolon jälkeen herkkä: Reeta-mummo halasi pitkään, kun oli niin mielissään.
Seuraavan sukupolven opistolaiset olivat sisaruksiani. Vanhin veljistäni oli ensimmäinen, ja hänen opistoaikansa oli meille kotona oleville mieleenpainuva. Lomia oli harvakseltaan, mutta kuuntelimme opistotapahtumia hyvin tarkasti. Monet veljeni opistokaverit tulivat minullekin tutuiksi. Vieläkin muistan useita heitä nimeltä ja kasvoilta. Hänen jälkeensä myös kaksi veljeäni ja yksi siskoistani kävi opiston.
Kun ensimmäinen oma lapsemme lähti opistoon, jännitimme, miten opisto hänen osaltaan sujuu, miten lapsemme sopeutuu uuteen ympäristöön ja löytyykö sopivia kavereita. Toisaalta pelotti, että oma heikko kasvatustyö tulee näkyviin, ja joudun häpeämään. Pelot olivat kuitenkin turhia. Opistoaika meni todella hyvin, ja nuoremmat lapsemme alkoivat välittömästi odottaa omaa vuoroaan. Opiston päättäjäiset olivat mieleenpainuvat. Useita tunteja kestävä hyvästely tuntui ihmeelliseltä. Kokemus oli meille täysin uusi. On kuitenkin ymmärrettävää, että vuoden kestävän yhteisen internaattijakson loppuminen oli haikeaa.
Näen suurena siunauksena, että kaikki lapsemme saivat kukin vuorollaan viettää opistovuoden. Lapsemme saivat elinikäisiä ystäviä, ja osa löysi myös puolison opistolaisten joukosta. Tärkein anti kuitenkin oli, että he saivat oppia uskon aakkosia ja juurtua Jumalan valtakuntaan. Toivon, että kylvetty Jumalan sanan siemen saisi tuottaa hyvää hedelmää.
Saimme tänä kesänä tiedon, että lapsenlapsemme on hyväksytty opistoon. Toivotamme hänelle siunattua ja rikasta opistovuotta. Samalla voin todeta, että viides sukupolvi jatkaa sukumme opistoperinnettä.
JUURET
Jumala, kasvata lapsillemme
tukevat juuret
etteivät myrskytuulet
niitä irrota.
Jumala, anna lapsillemme
turvallinen elämä
ystävien saattelema,
käsivarsiesi tukema.
Jumala, lohduta meitä
evankeliumin sanalla,
rakkauden voimalla
perille asti.
Vesa Kumpula
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys