Vesa Kumpula
Istun seurapenkissä vierelläni isä ja veljiäni. Seurat ovat juuri päättyneet, ja jotkut vanhemmat menevät juttelemaan puhujien kanssa. Osalla on lapsiakin mukana. Puhujat siunaavat, ja joku isistä tuo myös poikansa puhujien siunattavaksi. Ajattelen, että olisinpa minä tuo poika.
Vuosikymmenten varrella olen istunut seurapenkissä lukemattomia kertoja. Ehkä tuo edellä kertomani oli ensimmäinen seurakokemukseni. Kotonamme pidettiin seuroja. Yleensä puhujina olivat lähetyspuhujat. Seuroja odotettiin ja paikkoja siistittiin pitkin viikkoa, ilmassa oli juhlan tuntua. Pirttiin kannettiin penkkilankut ja puhujanpöytä laitettiin ikkunan kohdalle. Pirtti täyttyi seuraväestä ja monesti istuin leivinuunin viereen asetetulla penkillä. Pirtissä oli kuuma.
Pääsin rippikoulusta eräänä kesäisenä lauantaina. Sunnuntaina menimme seuroihin ja ajattelin, että menenkin sinne valkoisessa rippipaidassa ja mustissa housuissa. Kyllähän paikalla olleet seuravieraat tajusivat, että olin juuri rippikoulun käynyt. Jostain syystä en silloin ujostellut, vaikka yleensä olinkin arkajalka.
Rippikoulun jälkeen päätin lukea Raamatun kannesta kanteen. Ei ehkä olisi kannattanut aloittaa alusta, sillä en montaakaan lukua päässyt eteenpäin, ja siihen se sitten jäi.
Nuorena oli aikoja, jolloin seuroissa jäin mieluummin seurasalin takaosaan ja eteiseen. Maailma veti puoleensa monin eri tavoin, ja seuroissa käynti oli enemmänkin tapa kuin että Jumalan sanan kuuleminen olisi ollut tärkeintä. Muistan erään tapahtuman, kun eräs nuorehko veli kysyi: "Missä olet ollut, kun ei ole näkynyt?" Kysymys pysäytti; vieläkin joku huolehti minusta. Minua ei oltu unohdettu! Olin ollut kesän pois opiskelupaikkakunnalta, ja siksi minua ei ollut näkynyt.
Ei Taivaan Isäkään ollut unohtanut minua, ja ajattelin, että olisi hyvä istua ihan oikeasti seurapenkkiin. Jumalan sanan kuulemisen tärkeys avautui ja evankeliumi lohdutti.
Lapsiperheenä seurapenkissä istuminen tuotti monesti vaikeuksia: miten saan lapseni pysähtymään seurasanoman äärelle ja istumaan niin, etteivät he häiritsisi seuramenoa? Monesti koin kärsimättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä yrittäessäni saada lapset istumaan siististi rivissä, hiljaa ja liikkumatta. Pikkuhiljaa ymmärrys lisääntyi, kun tajusin, että lapset tarvitsevat enemmän vapautta.
Suviseurateltta ja siellä olevat seurapenkit ovat oma lukunsa. Tutut, lankuista tehdyt seurapenkit ja puuhake toivat juhlamielen aivan itsestään. Istuminen suuren väkijoukon keskellä ja tuttu seuraohjelma antoivat väkevän juhlantunnun. Suviseurat ovat olleet ja ovat edelleen vuoden kohokohta. Joskus olen saanut olla mukana seurateltan pystytyksessä ja myös kantamassa penkkilankkuja telttaan. Erityisen haikealta on tuntunut, kun on seurojen päätyttyä nähnyt telttakankaan hiljaa laskeutuvan alas.
Sain taas istua seurapenkissä, kun korona-aika hiukan hellitti. Katsellessani ympärilleni näin kaikenikäisiä seuravieraita. Lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia. Seurapuheen teksti Johanneksen epistolasta käsitteli kohtaa, jossa Johannes kohdistaa sanansa lapsille, nuorille ja isille:
”Minä kirjoitan teille, lapseni: synnit on annettu teille anteeksi hänen nimensä tähden. Minä kirjoitan teille, isät: te olette oppineet tuntemaan hänet, joka on ollut alusta asti. Minä kirjoitan teille, nuoret: te olette voittaneet Pahan.” (1. Joh. 2:12–13.)
Nykyään en näe seuravieraiden tekevän samoin, mitä tuolloin lapsena näin. Harvemmin kukaan menee seurojen jälkeen puhujien luokse heidän siunattavakseen. Tuo siunaus on silti edelleen olemassa, sitä saan ihastella ja ihmetellä. Evankeliumin siunaava sanoma kaikuu jokaisessa seurapuheessa minunkin uskottavakseni.
Seurapenkki
Voiko lankkupenkki
olla rakas ja houkutteleva.
Muistoissa vierivät
eri seuratilanteet
kotiseuroista
suviseuroihin.
Istun ja ihmettelen
tässä olen
seurapenkissä
katseeni kiertää
seurakansassa
näen tuttuja, rakkaita
ystäviä.
Pysähdyn
sanan ääreen
kuulen
rakkauden sanoja
lohdutusta
sydän lämpenee.
Seurapenkki
tärkeä minulle
rukous nousee
sydämestä
säilytä rakas Jumala
evankeliumin nälkä.
(Vesa Kumpula)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys