Vesa Kumpula
Vesa Kumpula
Keräilin kamppeita lentopallovuoroa varten. Olo oli vähän hutera ja mietin, voinkohan mennä vuoroon ollenkaan. Lähdin kuitenkin ja pysähdyin hetken matkallani. Totesin, ettei pelaaminen taida olla mahdollista. Matka jatkui suoraan terveyskeskukseen. Sain lääkäriajan seuraavaksi päiväksi.
Aamulla herätessäni olin vähän oudossa tilanteessa. Rinnassa tuntui oksettava olo eikä näkökenttä oikein pysynyt ojennuksessa. Kävely sujui, mutta varovaisesti astellen. Ajattelin, että onneksi nyt on se lääkäriaika.
Lääkäri teki kaikki tyypilliset tutkimukset, mitä tuosta vaivasta voisi päätellä. Onko vaiva kenties asentohuimausta vai aivoperäistä. Lopputulos oli, että minun piti lähteä vaimoni saattelemana jatkotutkimuksiin keskussairaalaan.
Keskussairaalassa monien tutkimusten jälkeen minut passitettiin osastolle odottamaan vastauksia ja lausuntoja. Tähän kaikkeen meni aikaa yhdeksän tuntia.
Huoneessa, johon minut ohjattiin, oli kaksi muuta potilasta. Molemmilla oli lähes sama vaiva kuin minulla. Viereisessä sängyssä oleva potilas oli heti tuttu. Muutamassa hetkessä selvisi, että hän on uskovainen. Sattui muutenkin mukavasti, että samassa huoneessa olijat olivat kohtuullisen puheliasta väkeä. Juttua riitti.
Hoitohenkilökunta oli erittäin ammattitaitoista, ymmärtäväistä ja hyvähenkistä väkeä. Kiitimme ja annoimme heille positiivista palautetta.
Mitä minulta sitten löytyi? Monenlaisia kuvantamistutkimuksia minulle on kyllä aikaisemminkin tehty. Kysyin, pitäisikö tutkia kaulavaltimot. Todennäköisesti ne tutkitaan automaattisestikin näistä oireista kärsiville, mutta minulta niitä ei oltu vielä tutkittu. Sieltä se löydös sitten tehtiinkin: yhdessä kaulavaltimossa oli ahtauma. Aivoissa ei näkynyt mitään vaurioita. Ahtauma ei ollut niin suuri, että se vaatisi leikkaushoitoa, koska Luoja on järjestänyt verenkulun niin, että verenkiertojärjestelmä osaa kuljettaa tarpeellisen määrän verta aivoihin, vaikka jossakin valtimossa olisi ahtauma. Lääkehoitoa hyytymäriski kuitenkin edellyttää.
Aivoverenkierron ongelmiin suhtaudutaan vakavasti. Mitään ei jätetä sattuman varaan, vaan kaikki mahdolliset syyt tutkitaan ja kartoitetaan. On myös niin, että osa ongelmista jää vastausta vaille. Nykyään pystytään korjaamaan vaikeitakin vaurioita. Riskinä kaikissa tapauksissa on se, että häiriö jättää vakavia ja pysyviä vaurioita.
Viereisen sängyn potilas kotiutettiin ensin. Peti oli tyhjä. Laitoin siinä maanneelle veljelle kuvan tyhjästä sängystä ja kysymyksen, missä olet. Tokihan hän oli kotona ja ehtinyt jo saunoakin.
Olen monesti huomannut, kuinka Taivaan Isä järjestelee asioita. Hämmentävässä ja kriittisessä tilanteessa vierellä onkin uskovainen veli tai sisko. Tälläkin kertaa näin oli. On turvallista olla Taivaan Isän varjelevan käden alla. ”Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa.” (Ps. 4:8.)
Kuuntelin netistä lauantai-illan seuroja ja sain jälleen todeta, kuinka turvallisessa valtakunnassa saamme asua. Evankeliumin julistus ei ole lakannut ja sitä tarjotaan kaikille sitä kaipaaville. Oli jälleen turvallista nukahtaa evankeliumiin turvaten.
TYHJÄ SÄNKY
Vierelläni on
tyhjä sänky.
Tuon sängyn
asukas on
lähtenyt kotiin.
Voi olla
että joskus
tuolta sängyltä
onkin lähdetty
iankaikkisuuteen.
Jos tuo sänky
voisi kertoa tarinaansa
se olisi varmasti
mielenkiintoinen.
Paljon lakananvaihtoja
paljon nukkujia
paljon tarinoita,
paljon on varmasti itketty
ja naurettu.
Sängyn vierellä
on käynyt
lääkäreitä, hoitajia,
laborantteja ja
siivoojia.
Siinä on kuultu
hyviä uutisia
huonoja uutisia
vakavia tietoja
tutkimuksista,
annettu ohjeita
elämän viime päiviin.
Vierellä on ollut
läheisiä, ystäviä
on pidetty
kädestä kiinni
silitetty poskea
ja hiuksia.
Sanottu tärkeitä
sanoja
elämää kantavia
lohduttavia
jaettu suruja
ja iloja
saarnattu syntejä
anteeksi.
Sairaalassa sänky
on palvelutehtävässä.
Vesa Kumpula
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys