Vesa Kumpula
Kuuntelin Kreeta Haapasalon joululaulua:
Tuli tuikkaa pärehessä, ei oo siinä perehessä lampun loistoa.
Sydämellä toivovalla, alastonna, paljahalla,
viettää lapset lattialla, joulun aattoa.
"Joulujuhlan kallis aatto taasen meillä on nyt, taatto, vaan ei syötävää",
lausui lapset isällensä pyyhkein poies kyynelensä,
suruisasti sydämensä, vielä tykyttää.
Isä kohottavi päänsä, sanat hänen sydäntänsä kovin liikuttaa.
Sanoo: "Ehkä Luoja suopi, että äiti kohta tuopi leipää meille,
jolla saamme näljän sammuttaa."
Äiti sisälle jo astuu, ilon kyynelistä kastuu silmät kaikkien,
kun hän heille leipäpalan jakaa kullekin ja kalan.
Mihin, mihin verratahan ilo lapsien?
Katsos, kuinka polvillansa ylistävät Jumalaansa viisi pienoista.
Vanhemmatkin kasvoillensa lankeevat ja Luojallensa
kantavat he kiitoksensa kaikki ilosta.
Laulu herätti monenlaisia muistoja elämäni varrelta ja varsinkin jouluista. Ehkä nuoremman polven on vaikea ymmärtää, kuinka vaatimatonta elämä oli viisikymmentäluvulla ja myöhemminkin. Olemme saaneet elää pitkään yltäkylläisyyden aikaa, ja saattaa olla, että monilta meistä on unohtunut köyhyys ja puute.
Joskus olen pohtinut, vaikuttaako elintaso jotenkin onnellisuuteen. Tätä voi pohtia tänäänkin, ja on ehkä aihettakin, koska olemme kulkemassa kohti tiukempia aikoja.
Ensimmäisiä lapsuuteni joulumuistoja sävyttävät Kotilieden Kummikerholta tulleet joulupaketit. Kummikerho välitti tavaraa myös amerikansuomalaisilta. Ilman niitä joululahjat ja jotkut herkut olisivat jääneet saamatta. Vaikka pirttiä valaisi ainoastaan Tilley-lamppu, valoa riitti ja joulun odotus oli samanlaista kuin perheissä nykyäänkin. Joulukuusi tuotiin pirttiin aatonaattona, ja sen koristeet kimalsivat. Monissa joulukuusissa saattoi tuolloin olla koristeina karamellien värikkäät käärepaperit.
Mieleeni nousi erään veljen kertomus heidän perheensä tilanteesta vuosikymmeniä sitten. Hän kertoi:
”Maatilan oston alkuvaiheessa oli paljon menoja, muun muassa lannoitteiden ja siementen hankkiminen. Tuloja ei ollut kuin vasta myöhemmin. Puhelin vaimolleni, että taitaa tämä meidän maanviljely loppua jo alkuvaiheessa. Hän sanoi, että onhan meidän mahdollista rukoilla Jumalaa. Minulla kyllä oli epäilyksiä. Illalla me koko perhe rukoilimme yhdessä, että Taivaan Isä meitä auttaisi. Seuraavan aamuna kuului koputusta ovelta. Me olimme vielä nukkumassa, mutta nousin aukaisemaan oven. Siellä oli minulle tuntematon mies. Hän esitteli itsensä ja sanoi kuulleensa, että meillä on soramaata. Hänellä on tarkoitus rakentaa kesäpaikka, mutta ensin sinne pitäisi ajaa soraa tielle. Ajoimme naapurin kanssa kahdella traktorilla soraa tienpohjaksi kahden viikon ajan. Tuossa vaiheessa mies totesi, että odotetaan syksyä ja jatketaan sitten soranajoa kesämökin pohjalle. Tuo kesä oli erityisen sateinen eikä työn jatkaminen ollut järkevää. Mies ilmoitti, että nyt maksan soran ja soranajon. Yhteissumma oli sellainen, jolla saatiin laskut maksettua ja rahaa jäi vielä elämiseen. Meitä puhutteli voimakkaasti se, että tämä henkilö kuoli kesän aikana eikä sille tontille koskaan rakennettu.”
Jumalalle kaikki on mahdollista. Tämänkin joulun alla voimme kääntyä Jumalan puoleen kiitokseen ja rukoukseen. Kreeta Haapasalon joululaulun sanat menevät syvälle sydämeen. Olisipa meilläkin sama mieli, kun noilla joululaulussa mainituilla ihmisillä: "Katsos, kuinka polvillansa ylistävät Jumalaansa viisi pienoista. Vanhemmatkin kasvoillensa lankeevat ja Luojallensa kantavat he kiitoksensa kaikki ilosta.”
– –
On aika kiitoksen!
Kolmivuotinen blogivuoroni päättyy. Haluan kiittää kaikkia lukijoita, palautteen antajia, Päivämiehen verkkotoimituksen toimittajia ja blogeissani esiintyviä ystäviä tuestanne ja kannustuksestanne. Kolmivuotinen jakso on ollut antoisa, ja koen saaneeni enemmän kuin mitä olen itse pystynyt antamaan.
Olen saanut jakaa oman elämäni iloisia tapahtumia ja sopivasti myös elämän rosoisuutta. Toivon, että blogini ovat avanneet myös uskon tuomaa iloa, toivoa ja rakkautta.
Toivotan kaikille lukijoille Siunattua Joulua.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys