Äiti varaa yhden kampanisun jokaiselle ystävälle. Kampanisu on hänen mielestään parasta, mitä voi tarjota.
Äiti on yhdeksänkymmentäyksivuotias ja odottaa, että pääsisi Kanarialle lämpimään talven keskeltä. Jospa vielä kerran pääsisin, hän toteaa.
Äiti on eloisa persoona ja kiinnostunut läheisistään. Hän haluaa tietää, mitä kuuluu. Lapset, miniät ja vävyt sekä lastenlapset viestittävät hänen kanssaan Whatsappissa. Hän odottaa viestejä ja vastaa aina. äidillä on iso sydän ja paljon ystäviä.
Rauhanyhdistyksen keittiövuorossa äiti oli vielä kahdeksankymppisenä. Myyjäisiin hän leipoi rieskaa. Äidin rieskat ovat maailman parhaita. Rieskoihin saattaa kietoutua jotenkin myös äidin persoonallisuus, en tiedä, mutta joku ystävä saattaa tietää. Niin, lämmin rieska ja voinokare päällä, voiko mikään olla maukkaampaa.
Äiti on kertonut, että suurin käänne hänen elämässään tapahtui, kun hän sai nuoruudessaan parannuksen armon. Myllyreissulla ollessaan äitini isältä kysyttiin, onko hänellä tytärtä, joka voisi tulla erääseen perheeseen apulaiseksi. Tuskinpa isä aavisti, mitä tapahtuisi, kun hän vastasi myönteisesti. äiti oli kodista, jossa ei puhuttu Jumalasta eikä luettu Jumalan sanaa. Talossa, johon äiti meni, pidettiin seuroja. Jumalan sana puhutteli, ja Jumala avasi tunnon. Äiti sai uskoa syntinsä anteeksi, sai parannuksen armon ja pääsi näin Jumalan valtakuntaan.
Yhdeksänkymmentävuotisjuhlissa äiti halusi, että lauletaan virsi Muistan päivää autuasta, jolloin Jeesus löysi mun. Suuri suku oli paikalla, yli kaksisataa vierasta. Juhlassa muistelimme äidin elämänvaiheita ja monia yhteisiä muistoja. Iloittiin, naurettiin, laulettiin, hiljennyttiin, ja tietysti söimme rieskaa ja kampanisuja.
Äidistä ei ole kirjoitettu yhtään syntymäpäiväkirjoitusta mihinkään julkaisuun. Mitään varsinaista syytä siihen ei ole, mutta niin se on vain mennyt. Ajattelen, että maalaistalojen äidit, paljon työtä tehneet ja uurastaneet, olisivat kyllä ansainneet enemmän huomiota. Oli lastenhoito, ruoanlaitto, leipominen, pyykkäys, karjanhoito ja paljon muuta huolehdittavaa.
Äiti on muistellut, että oli vain kaksi arkipäivää kuukaudessa, jolloin hän pääsi käymään kirkonkylällä: maitotili- ja lapsilisäpäivä. Silloin maksettiin kauppojen vastakirjat ja vaateostokset. Ei raha aina riittänytkään. Luulenpa, että joskus vaatemyyjät odottivat tuota iloista ja energistä maalaisrouvaa piristämään päivää. Kaupassa puhuttiin ilot ja surut, ja iloinen nauru raikui.
Äiti on saanut olla terveenä lähes koko elämänsä ajan. Joskus lääkäri on ihmetellyt sitä, miksi kymmeneen vuoteen ei ole verikokeita otettu. Äiti oli vastannut, ettei ole ollut tarvetta ja johtuneeko se siitä, että hän on synnyttänyt kaksitoista lasta. äidillä on pilkettä silmäkulmassa.
Ei äidin elämä ole ollut pelkkää myötäistä vain. Kyllä hänenkin elämään on kuulunut monia vastoinkäymisiä ja koettelemuksia. Rakkaan aviopuolison sairaudet ja kuolema järkyttivät häntä syvästi, mutta niistäkin oli selvittävä. Isäni kuoleman aikaan äiti oli kuusikymmentäviisivuotias.
Leskeksi jäätyään äidillä alkoi uusi jakso elämässään. Äiti on liikkuvaa sorttia, ja kun hänellä ei ollut ajokorttia, hän päätti sen hankkia. Autokoulunopettajan opissa ja kannustamana ajokortti sitten heltisi.
Myös ihmissuhteet muuttuivat. Ystävät olivat olleet yhteisiä perheystäviä. äiti on kertonut, että ei ollutkaan enää niin mutkatonta olla tekemisissä pariskuntien kanssa. Onneksi löytyi tyttökavereita, joiden kanssa voi jakaa ajatuksia ja kulkea yhdessä seuroissa ja muualla. Saa nauraa, itkeä, puhua ja kuunnella.
Äiti on puhunut, että uskon lahja ja uskomisen ilo ovat tärkeintä hänen elämässään. Jumala on varjellut ja auttanut. Evankeliumi on antanut voimaa, ja saattajat ovat auttaneet. Äiti on halunnut muistuttaa uskomisen tärkeydestä myös kaikkia läheisiä.
Jokin aika sitten kävelimme äidin kanssa aurinkoista Kanarian rantakatua. Meren aallot löivät rantaan ja lämmin tuuli pöllytti hiekkaa. Joimme kahvit, ja söin juuri minulle leivotun kampanisun, Suomesta tuodun.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys