JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Nykyiset blogit

Muistellen

25.4.2025 6.10

Juttua muokattu:

23.4. 14:56
2025042314560320250425061000

Teks­ti: Lori Lou­ku­sa

Ha­lu­ai­sin ko­vas­ti ol­la ih­mi­nen, joka suur­ten elä­män­muu­tos­ten kes­kel­lä odot­taa in­nol­la uu­sia elä­myk­siä. Mut­ta mi­nul­le muu­tos on vai­ke­aa. Häi­täm­me seu­raa­vi­na kuu­kau­si­na vie­rai­lim­me mie­he­ni kans­sa vii­kon­lop­pui­sin lap­suus­ko­dis­sa­ni. Kun sun­nun­tai-il­ta­päi­vä­nä ajoim­me kol­men tun­nin mat­kan uu­teen ko­tiim­me, it­kin hil­jai­sia kyy­ne­lei­tä puo­let sii­tä ajas­ta.

Olin on­nel­li­ses­ti nai­mi­sis­sa, mut­ta sil­ti ikä­vöin van­hem­pi­a­ni, si­sa­ruk­si­a­ni ja lap­suus­ko­ti­a­ni to­del­la pal­jon. Näin kävi sit­tem­min ai­na, kun per­heem­me muut­ti. Minä muis­te­lin ja kai­pa­sin en­ti­siä olo­ja ja mel­kein toi­voin, et­tä oli­sin voi­nut kään­tää kel­loa taak­se­päin. Ai­na kun muu­tim­me, tun­sin vas­ta pit­kän ajan ku­lut­tua ko­tiu­tu­nee­ni uu­teen asuin­paik­kaam­me. Jos­kus ikä­vöin men­nyt­tä ai­kaa jopa vuo­den tai kak­si­kin.

Kun jon­kin ai­kaa sit­ten myim­me maa­seu­tu­ko­tim­me, jos­sa olim­me asu­neet nuo­rim­pien las­tem­me kans­sa mon­ta vuot­ta, mie­tin vai­kut­tai­si­ko tä­mä­kin muut­to mi­nuun sa­mal­la ta­val­la kuin ai­em­mat. Vii­mei­se­nä il­ta­na, kun ta­va­ram­me oli jo las­tat­tu muut­to­au­toon ja apu­lai­set oli­vat läh­te­neet, kä­ve­lin ta­lon läpi. Ei ol­lut yl­lä­tys, et­tä kyy­ne­lee­ni al­koi­vat vir­ra­ta. Olin op­pi­nut ra­kas­ta­maan kau­niin luon­non kes­kel­lä si­jain­nut­ta ko­ti­am­me. Olim­me ko­koon­tu­neet siel­lä rak­kait­tem­me kans­sa lu­ke­mat­to­mia ker­to­ja. Mi­nua huo­les­tut­ti, mil­lai­nen uu­si ko­tim­me oli­si. Siel­lä luon­non hel­mas­sa oli ol­lut ti­laa suu­rel­le­kin las­ten­lap­si­jou­kol­le. Mi­ten kaik­ki su­jui­si uu­des­sa pie­nem­mäs­sä ja yk­si­ta­soi­ses­sa ko­dis­sam­me, joka oli kau­pun­ki­ton­til­la? Olim­me­ko te­ke­mäs­sä vir­heen? Vaik­ka tie­sin, et­tä talo oli so­pi­va elä­ke­läis­ko­ti mi­nul­le ja mie­hel­le­ni, löy­täi­sin­kö it­se­ni ikä­vöi­mäs­tä maa­seu­tu­ko­ti­am­me ja toi­vo­mas­ta, et­tä em­me oli­si teh­neet niin suur­ta muu­tos­ta? Täl­lä ker­taa en ha­lun­nut muu­ton vai­kut­ta­van mi­nuun näin.

Tämä muu­tos ja nämä sy­väl­li­set poh­din­nat sai­vat mi­nut miet­ti­mään, on­ko men­nei­den ai­ko­jen kai­paa­mi­nen hai­tal­lis­ta. Jos kat­som­me lii­kaa taak­se­päin, jää­vät­kö meil­tä huo­maa­mat­ta kaik­ki ne hy­vät asi­at, jot­ka Ju­ma­la on siu­nan­nut elä­määm­me juu­ri nyt? Jos­kus mi­nus­ta on tun­tu­nut sil­tä.

Van­hem­mil­le men­nei­den muis­te­le­mi­nen saat­taa ol­la jopa tus­kal­lis­ta. Muut­kin van­hem­mat kuin minä saat­ta­vat ko­kea epä­on­nis­tu­neen­sa. Tun­tuu, et­tä olen kyl­lä op­pi­nut asi­oi­ta, mut­ta olen op­pi­nut ne lii­an myö­hään. Erään ker­ran nuo­ri äi­ti, joka oli ol­lut Stony La­ken äi­ti­lei­ril­lä, ker­toi kai­van­neen­sa mi­nua sil­le lei­ril­le. Hän sa­noi, et­tä oli­si ha­lun­nut neu­vo­ja mi­nul­ta ja muil­ta iäk­kääm­mil­tä äi­deil­tä. Muis­tan, et­tä it­se­kin kuun­te­lin ai­na mie­lel­lä­ni ko­ke­neem­pia äi­te­jä äi­ti­lei­reil­lä. Mut­ta nyt kun it­se olen sel­lai­nen ko­ke­neem­pi äi­ti, mie­tin mitä eri­tyi­siä neu­vo­ja ja oh­jei­ta voi­sin an­taa. Tun­tuu, et­tä osaan vain ker­toa, mitä ei kan­na­ta teh­dä. Mi­ten voi­sin roh­kais­ta nuo­rem­pi­a­ni?

Kan­nat­taa­ko muis­tel­la van­ho­ja vir­hei­tä tai jopa syn­te­jä? Voim­me tie­tys­ti op­pia niis­tä, mut­ta ei­kö sie­lun­vi­hol­li­nen muis­tut­te­le niis­tä asi­ois­ta lii­an­kin usein? Syy­täm­me ko­vin hel­pos­ti it­se­äm­me, jos lä­hei­sel­läm­me on vai­keuk­sia us­ko­ne­lä­mäs­sä tai jos joku heis­tä kär­sii fyy­si­sis­tä tai psyyk­ki­sis­tä ter­vey­son­gel­mis­ta. Mik­si en osan­nut ol­la pa­rem­pi äi­ti? Kär­sii­kö lä­hei­se­ni sen ta­kia, et­tä tein jo­ta­kin vää­rin tai jä­tin jo­ta­kin tär­ke­ää te­ke­mät­tä? Jos tui­jo­tam­me lii­kaa van­hoi­hin asi­oi­hin, jääm­me hel­pos­ti nii­den van­gik­si.

Mut­ta voi­ko taak­se­päin kat­so­mi­ses­ta seu­ra­ta jo­ta­kin hy­vää­kin?

Kuu­lin jon­kin ai­kaa sit­ten pu­hu­jan sa­no­van saar­nas­saan, et­tä voi ol­la hyö­dyl­lis­tä muis­tel­la vai­keuk­sia ja ko­et­te­le­muk­sia sii­nä va­los­sa, et­tä ne aut­ta­vat mei­tä ym­mär­tä­mään, kuin­ka Ju­ma­la on mei­tä siu­nan­nut ja var­jel­lut. Hän sa­noi edel­leen, et­tä se aut­taa mei­tä us­ko­maan Ju­ma­lan huo­len­pi­toon ja var­je­luk­seen tu­le­vai­suu­des­sa­kin. Mi­nus­ta se oli hyvä muis­tu­tus.

Ko­ti­seu­ra­kun­nas­sa­ni oli vas­ti­kään kes­kus­te­lu­ti­lai­suus, jos­sa ky­syt­tiin iäk­käil­tä ih­mi­sil­tä, mi­ten he ovat ko­ke­neet Ju­ma­lan huo­len­pi­don ja joh­da­tuk­sen elä­mäs­sään. Vaik­ka en ja­ka­nut­kaan omia aja­tuk­si­a­ni tuos­sa kes­kus­te­lus­sa, mie­lee­ni tuli heti hy­viä esi­merk­ke­jä. Muis­tin edel­li­sen eri­seu­ran ajan, jol­loin tei­ni-ikäi­se­nä var­jel­luin oi­ke­al­la tiel­lä, vaik­ka en edes ym­mär­tä­nyt, mitä oli ta­pah­tu­mas­sa, ja vaik­ka oli­sin hel­pos­ti voi­nut har­hau­tua vää­räl­le tiel­le.

Muis­tin myös mie­he­ni va­ka­van sai­ras­tu­mi­sen, jon­ka jäl­keen su­ku­lai­set, us­ko­vai­set ja muut ys­tä­vät rien­si­vät aut­ta­maan mei­tä ja huo­leh­ti­vat meil­le kai­ken tar­peel­li­sen – eri­tyi­ses­ti esi­ru­kouk­set – ai­van pyy­tä­mät­tä. Tuo­hon kes­kus­te­luun osal­lis­tu­neet van­huk­set ja­koi­vat myös ko­ke­muk­si­aan. He va­kuut­ti­vat, et­tä Ju­ma­la to­del­la pi­tää huo­len omis­taan, jos ah­ke­roim­me pan­na syn­nin pois ja säi­lym­me Ju­ma­lan val­ta­kun­nan rak­kau­des­sa.

En­tä mik­si his­to­ria muis­tut­taa mei­tä myös niis­tä en­ti­sis­tä py­his­tä, jot­ka ah­ke­roi­vat elä­väs­sä us­kos­sa ja ovat jo saa­vut­ta­neet kun­ni­an tai­vaan? Hei­dän muis­te­le­mi­sen­sa tar­jo­aa meil­le esi­ku­via, vaik­ka hei­dän­kään va­el­luk­sen­sa ei ol­lut vir­hee­tön­tä. He oli­vat sa­mal­la ta­val­la syn­ti­siä kuin me, mut­ta kui­ten­kin ar­mah­det­tu­ja syn­ti­siä. En­ti­nen sa­nan­pal­ve­li­ja Pe­ter Ne­va­la kä­sit­te­li tätä asi­aa laa­jal­ti kir­jas­saan Un­to This Day the Lord Has Hel­ped. Hän ku­va­si yk­sit­täi­siä ko­ke­muk­sia ja esit­ti do­ku­ment­te­ja ja his­to­ri­al­li­sia fak­to­ja Ju­ma­lan val­ta­kun­nan his­to­ri­as­ta Poh­jois-Ame­ri­kas­sa. Hän ker­toi eri­seu­rois­ta, jot­ka ja­koi­vat Ju­ma­lan lap­si­lau­maa ja joi­hin vi­hol­li­nen viet­te­li mo­nia. Hän ku­vai­li nii­den ai­heut­ta­maa suur­ta su­rua, mut­ta myös sitä, kuin­ka Ju­ma­la var­je­li oman­sa eli ne, jot­ka kil­voit­te­le­vat päi­väs­tä toi­seen pa­ne­mal­la pois syn­nit ja us­ko­mal­la evan­ke­liu­min. Nämä sa­nat muis­tut­ta­vat meil­le tä­nä­kin päi­vä­nä, kuin­ka tär­ke­ää on kil­voi­tel­la us­ko­vai­se­na ja ol­la kuu­li­ai­nen Ju­ma­lal­le ja hä­nen seu­ra­kun­nal­leen sil­loin­kin, kun em­me ym­mär­rä.

Kun kat­som­me elä­määm­me taak­se­päin, muis­tam­me mo­nia on­nel­li­sia lä­heis­ten ja ys­tä­vien kans­sa vie­tet­ty­jä het­kiä. Va­lo­ku­vat, vie­ras­kir­jat, päi­vä­kir­jat ja nii­hin kir­ja­tut muis­tot tuo­vat iloa vie­lä van­huu­des­sa. Nii­den va­los­sa nuo­ret­kin ym­mär­tä­vät, et­tä us­ko­vais­ten yh­tey­den­pi­to oli meil­le tär­ke­ää ja et­tä py­rim­me pää­se­mään isoi­hin seu­roi­hin, lei­reil­le, ris­ti­äi­siin, kon­fir­maa­ti­o­juh­liin, häi­hin ja mui­hin iloi­siin ta­pah­tu­miin. Ja se, et­tä muis­to­jem­me poh­jal­ta nä­em­me, kuin­ka asi­at ovat edis­ty­neet, saat­taa roh­kais­ta jo­ta­ku­ta pon­nis­te­le­maan koh­ti omia pää­mää­ri­ään.

Olem­me nyt asu­neet usei­ta viik­ko­ja uu­des­sa ko­dis­sam­me, ja olen saa­nut ko­kea siel­lä tyy­ty­väi­syyt­tä ja kii­tol­li­suut­ta pal­jon ai­em­min kuin kos­kaan en­nen. En ole kai­van­nut ta­kai­sin en­ti­seen, ku­ten niin use­as­ti. Tun­tuu, et­tä Ju­ma­la on vas­tan­nut ru­kouk­see­ni ja aut­taa mi­nua nyt nä­ke­mään elä­män ikään kuin kir­ja­na, jos­sa on mon­ta lu­kua. Jo­kai­ses­sa lu­vus­sa on oma mää­rän­sä su­rua ja tais­te­lua – mut­ta myös run­saas­ti siu­naus­ta. Ja jo­kai­ses­sa lu­vus­sa on omat eri­tyis­piir­teen­sä. Poh­jim­mil­tam­me ku­kin meis­tä on sama ih­mi­nen koko elä­män­sä ajan, mut­ta elä­män kir­jan kus­sa­kin lu­vus­sa olem­me eri­lai­sia. Mo­net muut­tu­jat muo­vaa­vat per­soo­naam­me. Riip­pu­mat­ta sii­tä, mis­sä elä­män vai­hees­sa kul­loin­kin olem­me, voim­me luot­taa sii­hen, et­tä Ju­ma­la var­je­lee mei­tä, kun kil­voit­te­lem­me elä­väs­sä us­kos­sa.

Kir­joi­tus on jul­kais­tu Voi­ce of Zion -leh­des­sä elo­kuus­sa 2021.

Tuulahdus Amerikasta
Tuulahdukset Amerikasta ovat pääasiassa LLC:n julkaisemassa Voice of Zion -lehdessä julkaistuja henkilökohtaisia kirjoituksia. Kirjoitukset suomentaa Sirkka-Liisa Leinonen. Voit lähettää palautetta teksteistä osoitteeseen verkkotoimitus at srk.fi