Teksti: Lori Loukusa
Haluaisin kovasti olla ihminen, joka suurten elämänmuutosten keskellä odottaa innolla uusia elämyksiä. Mutta minulle muutos on vaikeaa. Häitämme seuraavina kuukausina vierailimme mieheni kanssa viikonloppuisin lapsuuskodissani. Kun sunnuntai-iltapäivänä ajoimme kolmen tunnin matkan uuteen kotiimme, itkin hiljaisia kyyneleitä puolet siitä ajasta.
Olin onnellisesti naimisissa, mutta silti ikävöin vanhempiani, sisaruksiani ja lapsuuskotiani todella paljon. Näin kävi sittemmin aina, kun perheemme muutti. Minä muistelin ja kaipasin entisiä oloja ja melkein toivoin, että olisin voinut kääntää kelloa taaksepäin. Aina kun muutimme, tunsin vasta pitkän ajan kuluttua kotiutuneeni uuteen asuinpaikkaamme. Joskus ikävöin mennyttä aikaa jopa vuoden tai kaksikin.
Kun jonkin aikaa sitten myimme maaseutukotimme, jossa olimme asuneet nuorimpien lastemme kanssa monta vuotta, mietin vaikuttaisiko tämäkin muutto minuun samalla tavalla kuin aiemmat. Viimeisenä iltana, kun tavaramme oli jo lastattu muuttoautoon ja apulaiset olivat lähteneet, kävelin talon läpi. Ei ollut yllätys, että kyyneleeni alkoivat virrata. Olin oppinut rakastamaan kauniin luonnon keskellä sijainnutta kotiamme. Olimme kokoontuneet siellä rakkaittemme kanssa lukemattomia kertoja. Minua huolestutti, millainen uusi kotimme olisi. Siellä luonnon helmassa oli ollut tilaa suurellekin lastenlapsijoukolle. Miten kaikki sujuisi uudessa pienemmässä ja yksitasoisessa kodissamme, joka oli kaupunkitontilla? Olimmeko tekemässä virheen? Vaikka tiesin, että talo oli sopiva eläkeläiskoti minulle ja miehelleni, löytäisinkö itseni ikävöimästä maaseutukotiamme ja toivomasta, että emme olisi tehneet niin suurta muutosta? Tällä kertaa en halunnut muuton vaikuttavan minuun näin.
Tämä muutos ja nämä syvälliset pohdinnat saivat minut miettimään, onko menneiden aikojen kaipaaminen haitallista. Jos katsomme liikaa taaksepäin, jäävätkö meiltä huomaamatta kaikki ne hyvät asiat, jotka Jumala on siunannut elämäämme juuri nyt? Joskus minusta on tuntunut siltä.
Vanhemmille menneiden muisteleminen saattaa olla jopa tuskallista. Muutkin vanhemmat kuin minä saattavat kokea epäonnistuneensa. Tuntuu, että olen kyllä oppinut asioita, mutta olen oppinut ne liian myöhään. Erään kerran nuori äiti, joka oli ollut Stony Laken äitileirillä, kertoi kaivanneensa minua sille leirille. Hän sanoi, että olisi halunnut neuvoja minulta ja muilta iäkkäämmiltä äideiltä. Muistan, että itsekin kuuntelin aina mielelläni kokeneempia äitejä äitileireillä. Mutta nyt kun itse olen sellainen kokeneempi äiti, mietin mitä erityisiä neuvoja ja ohjeita voisin antaa. Tuntuu, että osaan vain kertoa, mitä ei kannata tehdä. Miten voisin rohkaista nuorempiani?
Kannattaako muistella vanhoja virheitä tai jopa syntejä? Voimme tietysti oppia niistä, mutta eikö sielunvihollinen muistuttele niistä asioista liiankin usein? Syytämme kovin helposti itseämme, jos läheisellämme on vaikeuksia uskonelämässä tai jos joku heistä kärsii fyysisistä tai psyykkisistä terveysongelmista. Miksi en osannut olla parempi äiti? Kärsiikö läheiseni sen takia, että tein jotakin väärin tai jätin jotakin tärkeää tekemättä? Jos tuijotamme liikaa vanhoihin asioihin, jäämme helposti niiden vangiksi.
Mutta voiko taaksepäin katsomisesta seurata jotakin hyvääkin?
Kuulin jonkin aikaa sitten puhujan sanovan saarnassaan, että voi olla hyödyllistä muistella vaikeuksia ja koettelemuksia siinä valossa, että ne auttavat meitä ymmärtämään, kuinka Jumala on meitä siunannut ja varjellut. Hän sanoi edelleen, että se auttaa meitä uskomaan Jumalan huolenpitoon ja varjelukseen tulevaisuudessakin. Minusta se oli hyvä muistutus.
Kotiseurakunnassani oli vastikään keskustelutilaisuus, jossa kysyttiin iäkkäiltä ihmisiltä, miten he ovat kokeneet Jumalan huolenpidon ja johdatuksen elämässään. Vaikka en jakanutkaan omia ajatuksiani tuossa keskustelussa, mieleeni tuli heti hyviä esimerkkejä. Muistin edellisen eriseuran ajan, jolloin teini-ikäisenä varjelluin oikealla tiellä, vaikka en edes ymmärtänyt, mitä oli tapahtumassa, ja vaikka olisin helposti voinut harhautua väärälle tielle.
Muistin myös mieheni vakavan sairastumisen, jonka jälkeen sukulaiset, uskovaiset ja muut ystävät riensivät auttamaan meitä ja huolehtivat meille kaiken tarpeellisen – erityisesti esirukoukset – aivan pyytämättä. Tuohon keskusteluun osallistuneet vanhukset jakoivat myös kokemuksiaan. He vakuuttivat, että Jumala todella pitää huolen omistaan, jos ahkeroimme panna synnin pois ja säilymme Jumalan valtakunnan rakkaudessa.
Entä miksi historia muistuttaa meitä myös niistä entisistä pyhistä, jotka ahkeroivat elävässä uskossa ja ovat jo saavuttaneet kunnian taivaan? Heidän muistelemisensa tarjoaa meille esikuvia, vaikka heidänkään vaelluksensa ei ollut virheetöntä. He olivat samalla tavalla syntisiä kuin me, mutta kuitenkin armahdettuja syntisiä. Entinen sananpalvelija Peter Nevala käsitteli tätä asiaa laajalti kirjassaan Unto This Day the Lord Has Helped. Hän kuvasi yksittäisiä kokemuksia ja esitti dokumentteja ja historiallisia faktoja Jumalan valtakunnan historiasta Pohjois-Amerikassa. Hän kertoi eriseuroista, jotka jakoivat Jumalan lapsilaumaa ja joihin vihollinen vietteli monia. Hän kuvaili niiden aiheuttamaa suurta surua, mutta myös sitä, kuinka Jumala varjeli omansa eli ne, jotka kilvoittelevat päivästä toiseen panemalla pois synnit ja uskomalla evankeliumin. Nämä sanat muistuttavat meille tänäkin päivänä, kuinka tärkeää on kilvoitella uskovaisena ja olla kuuliainen Jumalalle ja hänen seurakunnalleen silloinkin, kun emme ymmärrä.
Kun katsomme elämäämme taaksepäin, muistamme monia onnellisia läheisten ja ystävien kanssa vietettyjä hetkiä. Valokuvat, vieraskirjat, päiväkirjat ja niihin kirjatut muistot tuovat iloa vielä vanhuudessa. Niiden valossa nuoretkin ymmärtävät, että uskovaisten yhteydenpito oli meille tärkeää ja että pyrimme pääsemään isoihin seuroihin, leireille, ristiäisiin, konfirmaatiojuhliin, häihin ja muihin iloisiin tapahtumiin. Ja se, että muistojemme pohjalta näemme, kuinka asiat ovat edistyneet, saattaa rohkaista jotakuta ponnistelemaan kohti omia päämääriään.
Olemme nyt asuneet useita viikkoja uudessa kodissamme, ja olen saanut kokea siellä tyytyväisyyttä ja kiitollisuutta paljon aiemmin kuin koskaan ennen. En ole kaivannut takaisin entiseen, kuten niin useasti. Tuntuu, että Jumala on vastannut rukoukseeni ja auttaa minua nyt näkemään elämän ikään kuin kirjana, jossa on monta lukua. Jokaisessa luvussa on oma määränsä surua ja taistelua – mutta myös runsaasti siunausta. Ja jokaisessa luvussa on omat erityispiirteensä. Pohjimmiltamme kukin meistä on sama ihminen koko elämänsä ajan, mutta elämän kirjan kussakin luvussa olemme erilaisia. Monet muuttujat muovaavat persoonaamme. Riippumatta siitä, missä elämän vaiheessa kulloinkin olemme, voimme luottaa siihen, että Jumala varjelee meitä, kun kilvoittelemme elävässä uskossa.
Kirjoitus on julkaistu Voice of Zion -lehdessä elokuussa 2021.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys