Oli koti-ilta. Puolisoni oli töissä. Syötin kaksosille iltapuuroa. Se on vauhdikas toimi, kun erityisesti toinen heistä kiipeää ja karkaa ainakin kymmenen kertaa ruokailun aikana. Toinen ei ihan vielä osaa kiivetä tuolista pois, mutta hänkin ottaa siskosta mallia ja liikkuu eloisasti: nousee ja laskee, nousee ja laskee.
Joku lapsista teki vielä etäkoulutehtäviä keittiönpöydän ääressä, ja siinä samalla autoin häntä. Suoraan sanottuna tässä illassa oli hiukan hässäkän tuntua. Moni sanoi ”äiti” yhtä aikaa, ja tuntui siltä, että joka paikkaan pitäisi ehtiä yhtä aikaa.
Oli puuron syöttöä, pyllyn pyyhkimistä, puuttuvan yöpaidan etsimistä, matematiikan laskujen ohjausta, ja vielä yksi kyseli, milloinhan se hammaskeiju mahtaa muistaa käydä, kun hammas on odottanut pilttipurkissa vessan pöydällä jo kuukauden päivät. Tämä hammaskeiju vetosi koronakiireisiin ja lupaili, että aamulla kolikko olisi jo ilmestynyt – ja samalla yritti painaa kyseisen tehtävän mieleensä.
Silloin kuulin, kuinka meidän alakouluikäinen poika kyseli olohuoneessa sisaruksiltaan, että milloin on seurat. Sitten hän tuli aivan minun viereeni istumaan, ja hiukan kärsivänä vaati minulta: ”Äiti, tarvitsen seuroja! Tarvitsen seuroja! Minulla on sellainen tunne!” Jos tuntisit tämän lapsen, tietäisit, että hän usein uppoutuu suurella ja jopa kiihkeällä antaumuksella siihen, mitä hän milloinkin on tekemässä.
Tällä hetkellä hän opiskelee tietoja eri aikakauden sotilaista, ja saan useaan otteeseen päivän aikana kuulla asiaa eri taisteluvarusteista ja strategioista. Tiesitkö muuten, että tutkijat epäilevät, että viikingeillä ei oikeasti ollut sarvia kypärissään? Se on käsitys, joka on jäänyt elämään sarjakuvissa ja populaarikulttuurissa. Itse asiassa sarvellisia kypäriä oli englantilaisilla, joita vastaan viikingit jossain vaiheessa taistelivat. Tämän takia jostakin viikinkitaistelijan haudasta on löytynyt myös sarvellinen kypärä.
Yhtä intensiivisellä tavalla tämä sama lapsi joskus kritisoi seuroihin lähtöä. Siellä on kuulemma tylsää, eikä hän haluaisi lähteä. Olemme välillä keskustelleet siitä, miksi käymme seuroissa ja kertoneet myös, miksi pysähdymme pyhäpäivänä. Joskus tylsistyminen ei ole lainkaan pahitteeksi. Kun me annamme elämässämme tilaa pysähtymiselle ja ehkä tylsistymisellekin, on helpompi tulla Jumalan sanan ääreen ja antaa sille tilaa.
Ehkä juuri tämän takia olinkin niin yllättynyt, kun tämä kyseinen lapsi tuli vaatimaan seuroja. Tämä pyyntö kuitenkin pysäytti itseäni kaiken hässäkän keskellä. Sanoin hänelle, että nettiseurat järjestyvät saman tien. Lähetin nettiseuralinkin hänen kännykkäänsä ja kehotin, että menisi sänkyyn kuuntelemaan. Normaalisti kännykkä jää yöksi keittiön saarekkeelle, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen. Kun lopulta itse selviydyin yläkertaan laittamaan pieniä nukkumaan, loppulaulut olivat meneillään. Pieni seuravieras turvallisesti nukkui.
Seuraavana aamuna istuttiin taas vierekkäin pöydässä syömässä aamupalaa, mutta tällä kertaa vähäeleisesti. Vain minä, poika ja toinen vauvoista. Kyselin pieneltä pojaltani, että oliko hänellä jokin erityinen huoli tai murhe, kun tuli pyytämään seuroja. Minusta hänellä oli ollut illalla kasvoillaan hätääntynyt ilme.
Hän vastasi, että ei ole mitään erityistä, mutta hänelle oli tullut vain sellainen epäilys, että onko hän enää uskomassa. Lapsen vastaus puhutteli. Laitoin käden hänen olkapäälleen ja kerroin että aina saa uskoa kaikki epäilyksetkin anteeksi, Jeesuksen nimessä ja veressä. Jotenkin siinä hetkessä seurojen tärkeys tuli konkreettisesti esille. Jumalan sanan tarve ei katso ikää. Voimme turvallisesti kuunnella ja uskoa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys