Sain lahjaksi kaksi äitiä. Syntymä-äitini kantoi minua yhdeksän kuukautta, silitti vatsansa päältä ja odotti, että hänestä tulisi äiti. Kun olin kaksivuotias, sain uuden äidin lahjaksi. Tämä uusi äiti kasvattaisi ja ohjaisi minua ja nuorempia sisaruksiani aikuisuuteen.
Kun olin aivan pieni, vain kymmenen päivän ikäinen, syntymä-äitini nukkui pois.
Syntymä-äitini oli tuolloin vain kaksikymmentäyksivuotias. Oikeastaan hän oli vasta saapunut aikuiselämään. Olen itse saanut elää jo kaksinkertaisesti. En saanut oppia tuntemaan häntä samalla tavalla kuin useimmat oppivat tuntemaan äitinsä, arkielämässä. Olen joutunut kokoamaan pieniä palapelinpalasia yhteen. Sosiaalinen media on ollut tässä oiva apu, kun olen pikkuhiljaa oppinut tuntemaan syntymä-äitini sukua. Aina välillä olen hämmästynyt, miten geeneillä voikin olla niin suuri merkitys.
Minulle kerrottiin äidistäni, kun olin ehkä noin kolme- tai neljävuotias. Vanhempia varmasti hiukan jännitti senkaltainen keskustelu. Mitenköhän suhtautuisin siihen tietoon? Mummoni kertomuksen mukaan olin jotenkin todennut vain, että: ”Selvä!”, ja lähtenyt jatkamaan leikkejäni. Silloin, kun olin pieni, se olikin yksinkertaista. Muistan, kun ajattelin, että näin tämä elämä menee, joskus joku voi joutua leskeksi, ja sitten vain mennään uudelleen naimisiin. Ei siinä mitään ihmeellistä ollut.
Mutta kun saavuin murrosikään, uusia näkökulmia tuli omiinkin ajatuksiini. Mietin, että kuka äitini oikeasti oli, minkälainen hän oli ollut ja oliko meissä mitään yhteistä. Pikkuhiljaa opin pieniä asioita hänestä. Sain hänen vanhan lompakkonsa. Päättelin lompakon sisällön perusteella, missä kaupoissa hän oli asioinut. Ajokortin tietojen mukaan olimme oikeastaan hyvin samankokoisia. Amerikkalaisissa ajokorteissa kun on lueteltu hiusten ja silmien väri, pituus ja paino.
Äitini olisi halunnut opiskella psykologiaa yliopistossa, ja kalenterista löytyi ympäröity päivämäärä, jolloin minun syntymäni laskettu aika olisi pitänyt olla. Synnyin kaksi päivää etuajassa, kuten omakin esikoiseni. Kalenterista löytyi myös lehdestä leikattu kuva. Suunnitteilla oli permanentti, sellainen kahdeksankymmentäluvun alun permis – tyylikäs olisi ollut! Isovanhempani olivat säilyttäneet minulle joitain hänen tavaroitaan, ja löysin pienen keitto- ja leivontakirjakokoelman, jonka olen myöhemmin tuonut Suomeen. Kirjat ovat vanhoja, ja ne on julkaistu sellaisessa maailmanajassa, että niissä suositellaan tarjottavia kotirouvien aamupäivän teehetkille. Sivujen reunoilla syntymä-äitini on kommentoinut, jos jokin resepti oli hänen mielestään erityisen herkullinen.
Mutta oli hän myös kokenut elämän rosoisen puolen. Hän oli herkkä, ja laatikosta löytyi monta vihkoa, joissa oli kerrottu runomuodossa siitä, kun elämä ei mennyt helpoimmalla tavalla. Lompakossa oli kortti, jossa oli numero, johon hän oli varmaankin soittanut ja hakenut apua. Joskus, kun olen kysellyt sukulaisilta näistä teinivuosien ajoista, minulle vakuutettiin, että hän eli elämänsä parasta aikaa, kun oli naimisissa ja odotti lasta. Hänen yksi haaveensa oli tulla äidiksi.
Huomasin, että halusin tietää, minkälainen hän oli ollut aikuisena. Olisihan sen pitänyt olla itsestään selvää, mutta pikkuhiljaa minulle valkeni todellisuus, että kukaan ei oikein voinut kertoa siitä ajasta minulle. Hän ei koskaan ehtinyt elää samanlaista aikuiselämää, mitä itse olen elänyt jo monta vuotta. Hän ei ehtinyt käydä läpi niitä luonnollisia kasvun vaiheita, joita käydään samalla, kun kunnolla itsenäistytään ja rakennetaan omannäköistä elämää omassa kodissa.
Sen sijaan sain lahjaksi äidin, joka kasvatti minut ja jota kutsun äidiksi. Hän tuli elämääni ollessani kaksivuotias. Hänestä tuli heti äiti. Oikeastaan ilman luonnollista kuherruskuukausiaikaa. Aluksi meillä ei ollut yhteistä kieltä ja yhdessä harjoittelimme ymmärtämään toisiamme. Sain kielikylvyn suomeksi, ja hän usein toisti asiat kahdesti, suomeksi ja englanniksi. Hän oli toiminut Suomessa päiväkodissa lastenhoitajana ja oli huomannut, miten pienet lapset oppivat parhaiten matkimalla. Siksi me lauloimme. Hän opetti, ja pikkuhiljaa matkimalla opin laulamaan suomeksi. Se oli aluksi yhteinen kielemme. Hänen kertomuksensa mukaan opin vaikka kuinka monta lasten laulua ulkoa puolessa vuodessa. Lempilauluni silloin oli Laula, kansa Jumalan. Osasin kaikki neljä säkeistöä ulkomuistista. Se on vieläkin rakas laulu.
Hän otti roolinsa äitinä tosissaan. Kerran hän lähti hädissään ajamaan apteekkiin hakemaan minulle jotain mahanpehmittämislääkettä. Hädän tunne taisi olla sen verran suuri, että kaasupoljinta painettiin hiukan liikaa ja poliisikin oli pysäyttänyt. Mutta poliisi oli hellällä tuulella, ja hänet päästettiin jatkamaan matkaa.
Äitini on erittäin järjestelmällinen, se ei ehkä ole luontainen vahvuuteni. Koko ala-asteen ajan hän tarkisti lasten koulureput päivittäin ja huolehti, että kaikki lapset olivat tehneet läksynsä. Muistan, kuinka meillä lapsilla oli aina luokan hienoimmat projektit ja esitelmät, koska äiti saattoi valvoa pitkästi yli puolen yön ja opastaa mielle niiden tekoa. Hän auttoi etsimään tietoa ja löytämään sen olennaisen. Ylä-asteella osasimme jo tehdä aivan itsenäisesti. Minun täytyy sanoa, että nämä projektintekohetket opettivat minulle tietynlaista järjestelmällisyyttä ja sinnikkyyttä. Ne kokemukset ovat auttaneet minua myös omassa äitiydessäni. Joskus odotamme liikaa ala-asteikäisiltä lapsilta. Odotamme, että heidän pitäisi kyetä vaikka mihin omatoimiseen toimintaan. Eivät he vielä valmiita ole.
Toinen asia, minkä olen oppinut äidiltäni, on taito iloita ihan pienistä asioista. Jokaisesta päivästä voi löytyä yksinkertaisia ilonaiheita. Eivätkä ne useinkaan maksa mitään. Amerikassa ruokakaupat ovat auki koko vuorokauden ympäri. Lempipuuhani oli lähteä äidin kanssa ruokakauppaan viikonloppuna joskus kymmenen aikaa illalla. Menin joko yksin tai yhden sisaruksen kanssa. Hiukan väsyneenä yhdessä me hihiteltiin hassunmuotoisille hedelmille tai kasviksille tai muille elämän hassuille asioille. Ne olivat hetkiä, jotka erottivat perusarjesta, ihan vain meitä varten.
Sain kaksi äitiä yhden sijaan ja kolme isoäitiä. Jokainen on ainutlaatuinen. Kannan heistä kaikista pienen palasen sydämessäni ja aina välillä pysähdyn miettimään, miten ihmeellinen ja arvoituksellinen elämä voikin olla.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys