Kun olin nuori, opiskelin ahkerasti. Ehkä liiankin ahkerasti, eikä ajankäyttö ollut aina niin tehokastakaan. Joskus koulutehtävät tuntuivat tylsiltä ja tuntejakin saattoi kulua niiden parissa. Välillä sain jotain aikaiseksikin: tein esseitä, projekteja ja läksyjä. Välillä vain haaveilin tai luin jännitysdekkareita koulukirjojen lomassa. Tom Clancy oli silloin lempparini. Mutta ehkä tämmöisiä tehokkuusasioita oppii vasta myöhemmin, kokemusten kautta. Eikä se niin vaarallista ole, vaikka ei ihan koko ajan olekaan tehokas. Useampi tutkimus ja asiantuntija on osoittanut, kuinka joutenolo on erittäin terveellistä lapsille ja nuorille: se kasvattaa luovuutta.
Olin nuorena tosi kiltti ja myötäilin muita ihmisiä. Harvoin uskalsin ilmaista omia mielipiteitäni, paitsi kouluesseiden kautta. Itse asiassa, kirjoitusten kautta sain pikkuhiljaa itsevarmuutta ilmaista mielipiteitäni muutenkin. Minulla oli lukiossa eräs opettaja, joka tuki minua tässä asiassa. En tiedä, tiedostiko hän itse asiaa. Olin onnekas, kun sain hänet opettajaksi kahdeksi kokonaiseksi lukuvuodeksi, varsinkin, kun kävin isoa, melkein kahdentuhannen oppilaan koulua.
Hän opetti meille joka arkipäivä yhden oppitunnin verran yhteiskuntaoppia ja historiaa. Hän oli vanhempi mies (nyt kun ajattelee, ei hän oikeasti kauhean vanha ollutkaan, vain vähän päälle 50-vuotias), hänellä oli hiukan kyttyrä selkä, ja hänellä oli lähes päivittäin yllään pikeepaita ja hiekan väriset 90-luvun tyyliset puuvillahousut, joskus farkut. Hänellä oli mieletön, kuivahko huumori. Hän istui usein kaurapuuron värisen pöydän päällä ja heilutteli jalkojaan, joissa oli purjehduskengät. Samalla hän opetti tai näytti pieniä videoklippejä esimerkiksi edellisen päivän uutislähetyksestä, ja heitti sinne väliin omia sivukommentteja, joille me oppilaat hihittelimme. Hän oli juutalainen ja koin, että oman vakaumuksensa kautta hän myös syvästi kunnioitti minun vakaumustani.
High schoolin aikana osallistuin Mock Trial harrastukseen. Tässä harrastuksessa meille annettiin kuvitteellinen oikeustapaus, jota me sitten harjoittelimme useita kuukausia juristin ja tämän kyseisen opettajan opastuksella, ennen kuin esitimme sen oikeassa oikeussalissa. Meitä oli vastassa jokin toinen koulu, ja oikeat tuomarit arvioivat, kuinka olimme osanneet esittää oikeustapausta. Meitä arvosteltiin siitä miten osasimme käyttää lain kohtia ja rakentaa argumentointia.
Muistan kerran, kun hän kysyi minulta ihan suoran, rehellisen kysymyksen, joka ei sisältänyt lainkaan ivaa: ”Harmittaako sinua koskaan, ettet voi osallistua koulun urheilujoukkueisiin?” Hän tiesi, etten osallistunut koulun kilpaurheiluun, vaikkemme muistaakseni olleet siitä koskaan aikaisemmin puhuneet. Hän valmensi koulun jääkiekkojoukkueita ja kertoi miten oli aiemmassa työpaikassaan kohdannut uskoivaisia nuoria, jotka olivat äärettömän lahjakkaita kiekkoilijoita, vaikkeivat osallistuneetkaan joukkueeseen.
Rehellinen kysymys vaati rehellisen vastauksen. Tämä hetki oli itselleni kasvunpaikka. Jouduin kohtaamaan itselleni hiukan kipeän paikan, koska pidin liikunnasta ja urheilusta. Salaisesti olisin halunnut osallistua urheilujoukkueisiin. En tiedä olisinko pärjännyt, mutta se oli toissijainen seikka. En voinut valehdella ja sanoa etten ollut siitä koskaan haaveillut. Ei hän minua yrittänyt minnekään houkutella, koska hän samalla kunnioitti syvästi vakaumustani. Tämä tilanne avasi silmäni näkemään, että on helpompi kohdata asioita silloin kun olen itselleni rehellinen. Aidon rehellisyyden kautta on paljon helpompi laittaa jokin itselle vaikea asia sivuun. Uskallettuani kohdata asian, oli helpompi olla osallistumatta ja tyytyä tähän.
Koulun jälkeen näin hänet kerran, ja silloinkin hän kysyi minulta toisen suoran ja rehellisen kysymyksen. Siitä en kerro nyt sen enempää, koska se vaatisi ihan oman kirjoituksensa. Kului useampi vuosi ennen kuin törmäsin häneen sosiaalisessa mediassa. Pidimme välillä yhteyttä. Hän kertoi yhdessä viestissä, kuinka hänen vaimonsa iso-täti oli syntynyt Suomenlinnassa, kun he pakenivat Venäjän vainoja. Osa suvusta oli kuulemma jäänytkin Helsinkiin asumaan ja asuvat edelleen siellä, osa jatkoi matkaa Yhdysvaltoihin. Kutsuin heidät Suomeen ja lupasin, että käyttäisin heitä Suomenlinnassa. Se kutsu ei koskaan täyttynyt. Sain vastikään tietää, että hänen matkansa oli päättynyt.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys