Kaksikymmentä vuotta sitten ajelimme mieheni kanssa maaseudulla anoppilan laina-autolla, kun omaa ei ollut. Olimme kaksikymppisiä. Kuulin kysymyksen, että lähtisinkö maatilan emännäksi. Vastasin: ”Ei, ei ikinä!”
Kysymys oli heitetty yleisellä tasolla, eihän meillä ollut mitään maatilaa mihin mennä. Asuimme silloin Helsingissä, sievässä kaksiossa aivan merenrantakallioitten lähellä. Oikeastaan se oli juuri sopiva paikka harjoitella pienen perheen arkea. Olinhan täysin kaupunkilaistyttö, nuori ja juuri muuttanut toisesta maasta ja miljoonakaupungista.
Siellä Laajasalossa oli sopivan lähellä kaupunki ja luonto ja meille tärkeitä ystäviä ja saattomiehiä. Erityistä oli, että siellä olivat Elina ja Pauli. He olivat paljon meitä vanhempia, he olisivat voineet olla vaikka meidän vanhempamme. Oli kuin olisimme saaneet heistä lainavanhemmat jotka opastivat meitä aikuisuuteen. Melkein joka viikko kävelimme kilometrin verran heille kylään. Heidän matkassaan kuljimme ompeluseuroihin ja joskus leipomistalkoisiin. Oli turvallista olla.
Muutimme parin vuoden kuluttua Hämeenlinnaan opintojen perässä. Tällöin meillä oli jo puolivuotias esikoisemme. Hämeenlinnan aika on jäänyt tarkasti mieleen. Harjoittelimme vanhemmuutta ja aviopuolisoina olemista. Harjoittelimme kuuntelemista ja kunnioitusta. Ja vaikka tämä koulu ei koskaan oikeastaan lopu, ehkä se vaikein aloituskurssi oli juuri silloin.
Opiskeluajan jälkeen mieheni aloitti työn Vekaranjärven varuskunnassa. Asuimme omassa rauhassa erämaan ympäröimänä. Tiesin, että siellä oli karhuja, ja välillä näin kun maastoutuneet varusmiehet juoksivat metsässä havunoksat päässä yhdestä paikasta toiseen. Se oli niin hauska näky, että taisin joku kerta nauraa ääneen, ehkä osittain siitä helpotuksesta, että ne eivät olleetkaan karhuja vaan ihmisiä!
Olin nimittäin kuullut sellaisen tarinan, että lähikoulun opettaja oli ollut laittamassa oppilaita välitunnille, kun huomasi, että karhuemo ja pennut kulkivat pihan poikki. Opettaja ei sillä kertaa lähettänyt oppilaita ulos välitunnille.
Vaikka pelkäsin hirviä ja karhuja, olin päättänyt, etten istu sisällä koko vuotta. Lenkkeilin lasten kanssa, ja säännöllisin väliajoin yskäisin tai rykäisin, jotta karhut antaisivat meidän olla rauhassa. Onneksi ne eivät ilmestyneet lenkkipolulleni. Harjoittelin maalla olemista ja samalla opin nauttimaan erämaan hiljaisuudesta. Ja ne maastoutuneet varusmiehet toivat minulle turvallisuuden tunnetta. En ollut metsässä aivan yksin.
Elämä kuljetti kirkonkylälle, ja pikkuhiljaa perhe kasvoi. Saimme mahdollisuuden rakentaa omakotitalo maalaismaisemaan lähelle järveä. Lahjaksi saimme tärkeitä ystäviä. Koimme, että saimme olla osa kotisiionia, uskonystävien joukkoa.
Elettiin tässä ja nyt, mutta aina silloin tällöin, muutaman vuoden välein, puolisoni toisti ääneen haaveensa maatilasta. Hän olisi varmasti ollut valmis siihen jo kaksikymmentä vuotta sitten, mutta minä tarvitsin aikaa kasvaa tuohon tehtävään. Ajattelimme, että kun olemme perhe, haaveen tulisi olla koko perheen haave. Ehkä sen takia tilan löytäminen kestikin niin kauan, että välillä mietimme, toteutuuko se olleenkaan.
Tietenkin haaveita ja tavoitteita saa ja on hyvä olla, mutta silloin tällöin keskustelimme myös siitä, että on mahdollista, että Jumala ei suo meille sitä maatilaa. Mietimme välillä muitakin vaihtoehtoja, mutta aina se maatila kuitenkin palasi takaisin keskusteluihin. Kannustin miestäni jatkamaan etsintöjä, vaikka tulosta ei oikein vuosiin tullut. Kun on iso perhe, oli monta seikkaa mietittävänä. Ajattelin, että on helpompi tyytyä lopputulokseen, jos on kunnolla yrittänyt, olipa tulos mikä tahansa.
Kuin ihmeen kaupalla maatila on nyt löytynyt ja asiat ovat vain loksahdelleet melkein itsestään paikoilleen. Tämä ratkaisu tuntuu nyt oikealta ja aikakin tuntuu oikealta.
Toisaalta osa meidän sydämistämme jää tänne Kymenlaaksoon, jossa ehdimme asua 17 vuotta. Olo on sekoitus haikeutta, kutkuttavaa innostusta ja kiitollisuutta.
Saimme viettää jokin aika sitten läksiäisseurat omassa kesäpihassamme. Uskonystävät olivat meitä saattamassa. Yhdessä kortissa luki: ”Haikeutta tuntien mutta myös kiitollisina siitä, että saimme hetken matkaa kulkea yhdessä samassa kotisiionissa.” Näin se on, yksin meidän ei ole tarvinnut matkata.
”Missä olenkin, minne menenkin, sen sinä tiedät, jo kaukaa näet aikeeni”, illan seurapuheessa lainattiin psalmin sanoja (Ps. 139:2).
Kätkemme sen illan muiston sydämiimme, kun lähdemme uudelle paikkakunnalle. Luotamme siihen, että taivaan Isällä on tiedossaan kaikki päivämme, ja hän on kanssamme uudessakin elämänvaiheessa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys