Tiedäthän, miten elämässä on sellaisia pieniä suuria kohokohtia? Asioita, joita odottaa lapsen innolla vaikka olisi jo aikuinen. Minulle yksi tällainen kohokohta on käynti Anja-tädin luona.
Meillä on tapana käydä naapurin Leenan kanssa hänen luonaan kylässä aina joulun alla. Tästä ystävän tapaamisesta on muodostunut meille jo ihan perinne.
On ihana tavata Anjaa. Menemme hänen luokseen myös kuuntelemaan hiljaisuutta. Todellisuudessa juttelemme melkein hengästyttävällä tahdilla koko illan, kunnes huomaamme, että kello on aivan liian paljon. Silti emme mitenkään malttaisi lähteä kotiin ja päättää tuota antoisaa lepohetkeä keskellä lapsiperheen usein meluistakin arkea.
Syksyllä soitin Anjalle kysyäkseni tulevasta vierailusta, ja hän vastasi puhelimeen hiukan hengästyneenä. Hän oli käynyt hakemassa maton alakerran varastosta. Anja täyttää pian 90 vuotta, ja silti hän ihan vasta uusi ajokorttinsa. Rautainen mummo, sanon minä. Ja hänellä on niin iloinen pilke silmäkulmassaankin.
Anjan luona tuntuu siltä kuin pääsisin hetkeksi sukeltamaan menneisiin vuosikymmeniin. Ei Anja ole mitenkään jämähtänyt entisaikaan, päinvastoin. Hän on vahvasti kiinni elämässä, juuri tässä hetkessä, mutta usein hän kertoo meille pieniä pätkiä elämästään, ja joka kerta hämmästyn, kuinka tarkka hänen muistinsa on.
Anja on saanut elää Suomessa sodan ja rauhan aikana, hän on kokenut niukkuutta ja yltäkylläisyyttä. Sota oli vaikuttava asia Anjan lapsuudessa, ja uskon, että sodan kokeminen varmasti vaikuttaa ihmisen koko elämään. Tutkimusten mukaanhan sota heijastuu seuraaviinkin sukupolviin.
Olen miettinyt usein, kuinka arvokkaita vanhempien ihmisten kertomukset ja elämänkokemukset ovat. Se on sitä aitoa elämänhistoriaa, jota ei välttämättä aina kirjoiteta historiankirjoihin.
Jokaisesta perheestä ja suvusta löytyy ainutlaatuisia kokemuksia, useimmat niistä ovat varsin arkisia. Minusta niitä olisi tärkeää saada talteen. En tarkoita sitä, että pitäisimme kiinni kaikesta vanhasta, mutta ehkä ymmärrys menneistä ajoista auttaisi meitä ymmärtämään itseämme ja vaikkapa sitä, miksi olemme tänä päivänä sellainen kansakunta kuin olemme.
Lapsena Anja asui pienessä hirsitalossa, jonka hänen isänsä oli rakentanut. Kotona oli Anjan lisäksi kolme nuorempaa veljeä, Ossi, Erkki ja Aimo. Pihamaalle oli kaivettu sirpalesuoja, joka oli vuorattu havuilla ennen kuin isä lähti sotaan. Heille jokaiselle oli annettu pyyheliinat tai lakananpalaset, joita he voisivat käyttää näkösuojana sirpalesuojaan juostessa.
Se mikä oli totisinta totta aikuisille, muuttui lapsen maailmassa leikiksi: Ossi pojista isoimpana marssi pienessä sirpalesuojassa, ja kaikki pojat lauloivat kuin oikeat sotilaat: ”Kasvaa meistä kansalaiset, ripeät ja kuuliaiset! Yks ja kaks, rivi suoremmaks!” Sitten Ossi huusi: ”Maastoutukaa! Maastoutukaa!” Ja näin he tekivät, pyyheliinat ja lakananpalaset suojanaan.
Muutamia vuosia myöhemmin Anjan ollessa 12- tai 13-vuotias, hän oli Kuopiossa Helmi-tätinsä seurana. Oli jatkosodan aika. Anjan äiti oli kuitenkin sitä mieltä, että Anjan olisi turvallisempaa olla kotona kuin jossakin kaukana poissa kotoa. Lempi-täti olikin tullut hakemaan häntä Kuopiosta takaisin kotiin. Heillä oli ollut tarkoitus lähteä kotimatkalle sinä iltana, mutta aamupäivän aikana Kuopion taivaalla käytiin ankara ilmataistelu ja yhdessä he jännittivät lähtisivätkö junat sinä iltana olleenkaan.
Ihmiset kaduilla huusivat: ”Herra Jumala! Pyhä Jumala!” Ja he tunkivat peloissaan havunoksia suuhunsa, jotteivät purisi kieleensä. Niin hädissään he olivat.
Illan tullen kokonaan pimennetty juna lähti Kuopiosta kohti Myllykoskea. Anjakin oli kyydissä.
Olen joskus ajatellut, että vaikka sota on hirvittävää ja sellaista en ikinä toivoisi kokevani, onko niin, että se kuitenkin tuo ihmisen lähemmäksi Jumalaa. Ihminen joutuu huomaamaan rajallisuutensa ja ymmärtää, että ei voi itse hallita elämää, ja silloin katse kääntyy ja etsii Jumalaa.
Ehkä tässä on myös yksi vierailujemme arvokkaimmista asioista. Se, että voimme puhua elämän syvimmistä asioista. Ihmisen pienuudesta ja Jumalan suuruudesta. Olemme keskustelleet kaikenlaisista asioista, mitä elämässä vain voi tulla vastaan. Sodasta ja rauhasta, sairaudesta ja terveydestä.
Välillä taas nauramme niin, että kyyneleet nousevat silmiin ja joskus itkemme surusta. Juttelemme myös ihan tavallisista arkisista asioista ilman suuria tunteita. Olen iloinen, että olemme saaneet ystävyyden lahjan.
Ja niiltä kolmelta pikkupojalta, jotka marssivat silloin siellä sirpalesuojassa, olemme oppineet luottamusta.
Hymyilen, en malta odottaa ensi kertaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys