Laila Uljas
Tämä aika on ollut antoisaa. Blogistin pesti kesti kolme vuotta, ja olen nauttinut kirjoittamisesta. Kirjoittaminen selkeyttää ajatuksiani, auttaa keskittymään ja löytämään olennaisen epäolennaisen keskeltä.
Kiitos kaikille, jotka ovat kirjoittaneet minulle ja antaneet palautetta blogiteksteistäni. Se on lämmittänyt sydäntäni. Sen kautta olen saanut tutustua uusiin ihmisiin, muutamista on tullut ystäviäkin.
Viimeisen reilun vuoden aikana kirjoituksia on syntynyt harvemmin. Elämä on ollut hyvällä tavalla täyttä. Siihen on sisältynyt raskaus ja uuden vauvan ihme, meidän kymmenes lapsemme. Siihen ovat sisältyneet kahdet vaalit ja niiden tuomat luottamustehtävät. Olen nauttinut joka hetkestä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että joka hetki olisi ollut helppoa.
Moni yhteiskunnallinen asia aiheuttaa ristiriitoja. Suomessa käydään tällä hetkellä voimakasta arvojen kamppailua. Kunnallisella tai hyvinvointialueiden tasolla se ei ole ihan niin ilmiselvää kuin valtakunnan politiikassa, mutta kyllä arvot arvot ovat näkyvissä myös ihan ruohonjuuritasolla. Joskus täytyy uskaltaa puolustaa omia arvoja. Vaikka se jännittäisi, sitä ei tarvitse pelätä. Olen ajatellut, että Taivaan Isä on tukenamme tässäkin asiassa.
Olen huomannut, että yhteiskunnallisia asioita hoidettaessa on tärkeää olla fyysisesti ja henkisesti läsnä. Linjauksia ja päätöksiä tehdään siellä missä ihmiset kokoontuvat. Vaalit antavat demokratialle raamit, mutta myös pienemmällä puolueella voi olla merkittävä vaikutus, jos on aktiivinen. Parlamentaarinen järjestelmämme on arvokas; se antaa tilaa useammalle näkemykselle. On tärkeää muistaa, että demokratian peruspilari on se, että eriäviä mielipide on sallittu, vaikka se ei olisi itselle mieluinen. Tätä moninaisuutta kannattaa puolustaa. Jos vain yksi ajatusmalli saa tulla esille ja muut tukahdutetaan, liikutaan vaarallisilla vesillä. Se voi myös tarkoittaa, että kristillistä arvomaailmaa ei sallita. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö myös uskovaiset saisi tuoda omia ajatuksiaan esille. Niitä saa ja pitääkin pitää esillä! On tärkeää, että myös Jumalan lapset osallistuvat valtakunnalliseen dialogiin.
Suomalaisessa vaalijärjestelmässä se puolue, joka saa eniten ääniä, saa ensimmäisenä valita esimerkiksi puheenjohtajuudet ja lautakunta- tai valiokuntapaikat. Totta kai nämä ovat aina myös neuvotteluasioita. Niissäkin tilanteissa on hyvä olla paikalla, sillä niillä on merkitystä. Erilaisten toimielinten kautta pääsee tekemään linjauksia, osoittamaan suuntaa. Tämän takia on tärkeää myös äänestää.
Olen myös huomannut, että parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun tekee yhteistyötä yli puoluerajojen ennen kuin asia varsinaisesti pääsee päätöksentekovaiheeseen. Pohjatöiden tekeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta tuottaa pitkässä juoksussa hedelmää. Kun tehdään yhdessä ja osallistetaan, vastakkainasettelu vähentyy ja kohtaamisen tunne voimistuu. Kuunnellaan, ei pelkästään puhuta. Riisutaan aseet. Nähdään mikä on hyväksi ja huomataan, että kaikkia asioita ei tarvitse politisoida.
Joskus kuulee puhuttavan, että tämä aika on erityisen paha. Kautta ihmiskunnan historian jokaisessa aikakaudessa on ollut myös pahuutta, ja itse koen, että tässä ajassa on myös paljon hyvää. Epätasa-arvoa löytyy monessa maailman kolkassa nytkin, mutta uskon, että Suomen historiassa ei ole koskaan eletty aikoja, jolloin olisi ollut vähemmän väkivaltaa ja paremmat ihmisoikeudet kuin nyt. Aikaisemmin oli yhteiskunnallisesti hyväksyttävää esimerkiksi fyysistä väkivaltaa käyttämällä kurittaa lasta tai puolisoa. Tai oppilasta. Tai renkiä. Tänä päivänä sellaista ei hyväksytä, vaikka sitä varmasti edelleenkin tapahtuu jossain määrin.
Tietenkin aina on parantamisen varaa, mutta toivoa parempaan huomiseen saa ja pitää olla. Aina kannattaa istuttaa se omenapuu.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys