Antero Iivarinen
Olin vuosia sitten töissä eräällä työmaalla, jossa oli monen ammattikunnan muitakin työmiehiä. Yksi noista työmiehistä oli jostain syystä uskovaisia kohtaan nuiva ja kohteli minuakin piikittelemällä sanallisesti, kun tilaisuus siihen tuli. Söin mielelläni eväsleipäni ennemmin omassa autossa kuin kuuntelin hänen puheitaan taukohuoneessa.
Eräänä työaamuna, juuri ennen ensimmäistä kahvitaukoa tapahtui tuolle työmiehelle tapaturma. Olimme samalla työalueella, kerrostalon ullakolla, kahdestaan, kumpainenkin omissa työtehtävissään. Kuulin voihkaisun ja sadattelua. Käännyin katsomaan ja näin hänen makaavan lattialla kivusta voihkien.
Kysyin: ”Mitä oikein tapahtui?” ”Selkä meni pois paikoiltaan, kun astuin tikkailta harhaan. En pysty oikein liikkumaan, sattuu niin kauheasti”, mies vastasi. Ajattelin mielessäni, että siitäs sait, senkin pilkkaaja. Hymyilyttikin. Sitten menin totiseksi. Omatuntoni soimasi ja kehotti: ”Auta häntä, lähimmäistäsi, koska pystyt siihen.”
Mietin hetken, autanko vai en. Lopulta astelin hänen viereensä ja huokaisin: ”Kuuleppas, haluatkos, että laitan selkäsi paikoilleen, sillä sen minä osaan tehdä?” ”Kyllä, kyllä, laita, laita, kunhan tämä kipu lähtee pois”, kuului lattialta ähisevä vastaus. Selitin, että hänen on mentävä lattialle kylkiasentoon. Pienen hetken, ähinän ja puhinan jälkeen työkaveri oli sovitussa asennossa silmät pyöreinä lattialla odotellen, mitäs seuraavaksi tapahtuu.
”Nyt hengittelet rauhallisesti ja rentoudut, niin isi hoitaa loput”, sanoin leikkisästi. Asettelin varovasti raajat minulle tuttuihin asentoihin, kädet noin ja jalat näin, ja odotin hänen hengityksensä mukaista sopivaa hetkeä. Nyt… Kevyt kääntöliike ja pamaus. Hiljaisuus. ”Mitä oikein teit?” työkaveri kysyi. "Laitoin selkäsi paikoilleen”, vastasin hymyillen. ”Olen sellaista jonkin verran tehnyt, tarvittaessa.” Taas hiljaisuus. Jostain kaukaa kuului naulapyssyn tasainen pauke. Työkaverin katse oli jotenkin erilainen kuin ennen. Hämmentynyt, ihmettelevä.
Hetken päästä mies nousi lattialta ylös, taputteli pölyt pois vaatteistaan, venytteli ja kokeili eri liikkeitä: lantion pyöritystä, kyykkyyn-ylös ja kaikki mahdolliset flossaus-liikkeistä lähtien. Katselin vierestä hänen touhujaan. ”Kiitos, kiitos, enää ei satu minnekkään”, hän sanoi kävellen edestakaisin. ”Mitäs olen velkaa?” hän tokaisi samalla katsoen minuun. ”Et yhtään mitään”, vastasin. "Nyt tiedät, mistä saat apua, jos selkä vielä vihottelee”, sanoin ja lähdin takaisin työpisteelleni hämmentyneen työkaverin katseen seuraamana.
Tuo tapaus muutti työkaveria niin, että hänen käytöksensä minua kohtaan muuttui aivan täysin. Jopa hänen kiroilunsakin minun seurassani loppui. Olen neuvonut häntä selkäongelmissa, auttanut myös käsi- ja niskajumeista ja kertonut jopa ravintoneuvoja. Uskonasioistakin olemme jutelleet, ja olen päässyt korjaamaan hänen vääriä uskomuksiaan uskostamme. Yksi asia, jota hän ei uskovaisissa pystynyt ymmärtämään, oli, että miksi perheenisät syövät aina ensimmäisenä. Sanoin: ”Ei pidä paikkaansa, kyllä minä syön aina viimeisenä ja sen, mitä on jäänyt jäljelle.”
Nykyisin, jos näemme työmaalla, hän tulee heti iloisesti juttelemaan kanssani. Tuo työmies, työkaverini, minun lähimmäiseni.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys