Antero Iivarinen
Ruuhkavuodet, nuo lapsiperheen työntäyteiset päivät. Tuttu juttu meille monelle. Joillekin jo taakse jääneitä muistoja vain, joillakin vielä edessäpäin häämöttävät. Meidän perheessä ollaan jo voiton puolella, jos niin voi sanoa, vaikka kaikki neljätoista asuvatkin vielä kotona. Auttavia käsiä löytyy isoimmista lapsista, osa jo täysi-ikäisiäkin.
Arki ja päivät täyttyvät työstä, jota perheen pyörittäminen vaatii yllättävän paljon. Ruuanlaitosta siivoukseen. Pyykinpesusta lasten hoitoon. Puolison huomioimisesta puhumattakaan. On talon korjauksia, joillakin jopa uuden kodin rakentaminen muiden arkiaskareiden ohessa. Isoja ponnistuksia koko perheeltä, yhteisen päämäärän vuoksi. Yhteen hiileen puhaltamista, varsinkin vanhemmilta. Välillä toivottavasti hengähdystaukojakin – ainakin sunnuntait, nuo Luojan luomat lepopäivät. Monesti tosin nekin täyttyvät menoista. Pyhäkoulut, seurat ja kyläilyt, mutta onneksi ilman vasaraa tai pyykkivuorta. Ehkäpä kunnon päiväunet, jos sellainen on mahdollista, tai juhlalounas koko perheellä. Erilaista onneksi pyhänä kuin arkipäivinä.
Olimme joitakin vuosia sitten seuroissa koko perheellä, niin kuin aina ennenkin. Lapsia penkkirivi täynnä. Odottelimme seurojen alkamista. Ohitsemme käveli vanhempi rouva, joka pysähtyi ja kääntyi takaisin tullen sitten luoksemme. Tuo rouva katseli hymyillen perhettämme ja sanoi: ”Te elätte elämän parasta aikaa! Meillä jo kaikki lentäneet pesästä pois, ja kahdestaan asustetaan isoa taloa. Kaiholla muistellaan mieheni kanssa tuota meidän ruuhkavuosiaikaa, jota te nyt elätte. Nauttikaa tuosta ajasta, kun se on vielä mahdollista.”
Mietin tuota kohtaamista ja noita sanoja. Olen vakuuttunut, että tuo rouva puhui totta ja tarkoitti oikeasti sitä, mitä sanoikin. Olen yrittänyt siis elää niin, että sitten eläkkeellä ei minun tarvitse harmitella. Yritän iloita enemmän ja olla aidosti läsnä perheessämme. Kuunnella kuulumisia, kysellä koululäksyjä. Pelata yhdessä ja joskus antaa aikaa kullekin yksin kerrallaan. Jätin toisen työnikin, perheeni toivomuksesta. Että aikaa yhdessäoloon olisi enemmän. Ettei työ vie aikaani niin, että harmittaisi sitten, kun lapset jo lentäneet pesästä pois.
Rakas appiukkoni sanoi eläessään näin: ”Jos saisin elää elämäni uudestaan, niin olisin enemmän kotona perheeni parissa.” Viisaita sanoja, vaikka haikeus kuului äänestä. Miksi minä siis en kuuntelisi noita ”neuvoja”, joita niin moni on minulle sanonut? Kolikon perässä juoksija en halua olla, siitäkin voi niin helposti tulla epäjumala. Niin kuin mistä vain. Juoksisinko enemmin perheeni perässä pelaten tai pyykkiä laittaen? Kuka löytää eniten pareja parittomille sukille? Otetaanko kymmenen minuutin yhteissiivous? Yhteistä aikaa, jossa tulee juttua ja nauruakin. Pieni ja antoisa pyrähdys. Kaikilla mukavaa, kaikki yhdessä tehden. Tai yhdessäoloa pihanuotiolla illan pimeydessä makkaraa paistaen.
Sellaista aikaa me nyt elämme. Aikaa, jota jotkut kaipailevat ja lämmöllä ja rakkaudella muistelevat. On siis paljon aihetta olla onnellinen ja siitä Taivaan Isää kiittää. Lapsista ja puolisosta. Uskosta ja ystävistä. Kodista ja toimeentulosta. Ruuasta ja terveydestä. Jopa ruuhkavuosistakin. Tämän kaiken on Luoja meille antanut, meidän parhaaksemme kaiken suunnitellut. Kaikki päiväni luonut jo ennen kuin olin elänyt päivääkään. Turvallista on siis elää, päivän matka kerrallaan. Juuri tänäänkin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys