Antero Iivarinen
Olin yli kymmenen vuotta sitten kovien kipujen vuoksi täysin liikuntakyvytön. Yksi alaselän välilevy, joka sijaitsee selkärangassa jokaisen nikaman välissä, oli revennyt moneen osaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna tiedän, että tuokin vaiva olisi ollut vältettävissä jos olisin aikaisemmin kuunnellut kehoani.
Me monesti painamme töissä ja kotona entiseen malliin, vaikka jossain kohtaa kehoa tuntuisikin kiristystä tai kipua. Vähän ehkä vinommassa kävellen, kun kroppa jarruttaa, mutta eteenpäin vaan on mentävä. Tuollainen olin minäkin ennen, kunnes elämänkoulun ja kipujen kautta olen ymmärtänyt kuunnella kehoani enemmän.
Palataanpa tuohon kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen.
Kolmisen kuukautta lattialla maatessani huomasin, etten ole korvaamaton. Joku muu hoiti töissäni minulle tarkoitetut työtehtävät ja kotona rakas vaimoni pyöritti kaikki kotityöt palvellen ruuat ja kipulääkkeet eteeni olohuoneen lattialle. Avuttomuuden tunne ja halu auttaa voimatta tehdä mitään oli aivan valtavan häiritsevää. Kovat kivut eivät hävinneet hetkeksikään, vaikka söin monia voimakkaita kipulääkkeitä maksimiannoksilla. Itkut kyyneleineen ja voivottelut olivat jokahetkinen seuralainen.
Lohtua toi silloin puolitoistavuotias Linus-poika joka tuli aina kun mahdollista viereeni, ihan kylkeeni kiinni painautuen. Pienet kädet kietoutuivat kaulani ympärille ja pienet silmät katselivat tuskaisia kasvojani. Silittelin hänen poskeaan ja halasin. Noina hetkinä kivut tuntuivat hetken miedommilta ja jäivät taka-alalle.
Vaimo-ressukka synnytti yksin Manuel-pojan minun maatessani kotona lattialla. Hän hoiti ihan pientä sylivauvaa ja koko muun perheen kaikkine kodin töineen aivan yksin. Molemmilla valtava stressi ja huoli omasta ja toisen jaksamisesta. Miten me selvitään ja mistä voisi pyytää apua? Lääkärin lupaus, että paranen varmasti ennalleen ajan saatossa, ja kiropraktikkokäynnit auttoivat jaksamaan ja luottamaan tulevaisuuteen.
Nuo tapahtumat ovat nyt takanapäin, onneksi nyt jo pelkkiä muistoja. Koimme, että rakkaus kestää kaiken ja auttaa vaikeissakin tilanteissa. Apuakin kannattaa pyytää matalalla kynnyksellä. Koettelemuksistakin voi ottaa oppia ja niistäkin voi etsiä jotain positiivista. Miksi minulle tällaista? Miksikäs ei? Itse huomasin tuolloin, että elämä voi olla välillä kiireetöntäkin ja aina ei tarvitse tehdä töitä, saatikka olla ylisuorittaja. Aina löytyy joku, jolla on vielä enemmän koettelemuksia, vaikeampaa.
Eräs kaverini kärsi ns. itsemurhapäänsärystä ja kertoi kivuistaan. Ne olivat vielä paljon kovempia ja lamaannuttavampia kuin minun kokemani. ”Kuule Antero, kun kipu päässäni on kovimmillaan, tekisi mieli ottaa irti se puoli, jossa kipu on. Tuota tunnetta voisi kuvailla kuumuudesta punaisena hehkuvalla ratakiskolla, joka liikkuu pääni sisällä ja samalla yrittää työntää toisen silmäni ulos.” Olin sanaton ja kuulemastani typertynyt. Miten pahoja kipuja voi ollakaan. Ymmärrän nyt, miksi tuota kipua kutsutaan itsemurhapäänsäryksi.
Kuinka paljon jatkuvista kivuista kärsiviä ihmisiä onkaan? Joillakin kivut ovat vuosia tai jopa vuosikymmeniä jokahetkisenä seuralaisena. Kuinka heitä voisi autella? Käymällä siivoamassa, tekemässä ruokaa tai vain juttelemassa. Ehkäpä kyselemässä kuulumisia, kuinka sinä jaksat tai tarvitsetteko jotain apua? Pitämällä kädestä kiinni, halaamalla. Aidosti välittämällä.
Uskon, että olen etuoikeutettu, kun olen saanut kokea tuon kivuliaan kolmen kuukauden vaiheen. Pystyn samaistumaan vastaavaa kärsivän lähimmäisen kipuihin. Empatia ja auttamishalu ovat ihan eri tasolla kuin mitä ne olisivat ilman tuota kokemusta. Joitain vinkkejä ja neuvojakin on ehkä annettavana. Voin kertoa kokemuksiani ja luoda toivoa, että tunnelin päässä on näkyvissä valoa.
Kolmen kuukauden jälkeen pääsin lattialta ensimmäisen kerran ylös hetkeksi. Ensin kävelin pikkumatkoja kumarassa, kymmenkunta sekuntia kerrallaan, ja välillä huilasin taas selällään lattialla. Päivä kerrallaan aloin pikkuhiljaa kuntoutua ja toipua. Noin kahdeksan kuukauden jälkeen palasin asteittain töihin ja siitä hiljakseen taas normaaliin elämään kiinni, mutta nyt viisaampana ja kehoa kuunnellen ja kunnioittaen.
Terveys ei ole itsestäänselvyys, vaan senkin voi menettää aivan hetkessä. Terveydestä kannattaa pitää huolta ja vaalia sitä Luojan kullekin meille antaman oman ymmärryksen mukaan. Terveys on lahja josta Luojaa kannattaa kiittää päivittäin.
Sanonta ”terveys on lahja, jota ei arvosta tarpeeksi ennen kuin sen menettää” pitää kyllä monesti paikkansa. Minäkin olen kokenut omalla kohdallani tuon sanonnan todeksi. Taivaan Isää noistakin kokemuksista kiitän: hän avasi kipujen kautta näkemään ja tuntemaan asioita. Laittamaan asiat oikeaan järjestykseen ja pitämään kehosta huolta sitä herkällä korvalla kuunnellen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys