Kirsti Wallenius-Riihimäki
Traditioita tarvitaan ja traditioita löytyy. Kaikenlaisia. Pysyviä ja vaihtuvia.
”Nyt on meillä ilon päivä, abiturientit, kun on koulut lopussa ja kohta alkaa tentit. Tuutimalullan, tuutimalullan tuutimalullan lei tuutimalullan luikki ja tuutimalullan lei. Mepä oomme koulun penkit perin pehmitelleet, mukaviksi mööpeleiksi muille muovaelleet. Tuutimalullan..."
Tuo oli penkinpainajaisriemua 1950-luvulla – ja ehkä sitä ennenkin. Käytävät koristeltiin humoristisin karikatyyrein, toki rehtorin kontrolloimana, kahvitettiin henkilökunta kiitospuhein ja simputettiin kouluun jääviä. Vuotta nuoremmat olivat pukeutuneet pikkulapsiksi, he kun olivat viimeistä päivää ”alaluokkalaisia”. Sitten abit häipyivät hevosajelulle (autoja oli vaikeampi saada) ja illaksi kokoonnuttiin jonkun abin kotiin.
Vuosien myötä traditio sai uusia piirteitä, hevoset vaihtuivat kuorma-autoiksi ja kodit laivaristeilyiksi. Kun abit lähtevät torstaina, tilalle astuu uusi eliitti, ”vanhat” uusine traditioineen.
Päivästä saattoi tulla uskovaiselle nuorelle melkoinen painajainen. Opiskelu vaatii tähtihetkiä, mutta juhlapäivään liittyi paljon sellaista, mihin uskova nuori ei halunnut yhtyä.
Takavuosina Etelä-Suomessa luotiin uutta traditiota, jonka soisi heräävän henkiin. Se vaatii kyllä nuorelta, hänen perheeltään ja läheisiltään vaivannäköä ja yhteistyötä, mutta antaa mahtavat elämykset: kun luokkatoverit lähtevät omiin menoihinsa, uskovaiset nuoret kokoontuvat vanhempineen ja opettajineen yhteen – joku kummikin sopii joukkoon.
Ensin etsittiin koti, jonne saatiin tulla. Tarjoilu hoidettiin nyyttikesteinä. Jollain äidillä oli sopimus lähimarketin omistajan kanssa hedelmätiskin inventoinnista; heiltä tuli sangollinen hedelmäsalaattia, kalastajaisä savusti saaliinsa, yhdet ostivat pakastekinkun silloin, kun se joulun jälkeen oli halvimmillaan, taivaanrannan maalari, joka ei ollut muistanut nyyttiperiaatetta, jätti tarjoilupöydälle avatun purkkapakkauksen. Kaikkien annit hävisivät illan aikana.
Nuoret tulivat niissä asuissa, joissa olivat koulussa olleet, aikuiset pukeutuivat edeltä sovitun teeman mukaisesti. Joskus olimme pula-ajan koululaisia, joskus kansallispuvuissa tai ”hienoina”. Rooleja löytyi ja vaatteita vaihdeltiin.
Niistä vuosista on kulunut nyt niin kauan, että te, silloisen abit ja vanhat, olette saattelemassa omia nuorianne, jotkut kai jo lapsenlapsiaan, kouluvaiheen päättymiseen. Muistatteko, kun iltahartauden pitäjä kerran maalaili seuraavan maanantain tunnelmia: Joku kertoo: ”Olipa mahtava risteily. En muista siitä mitään.” Te voitte sanoa: ”Olipa mahtava ilta perjantaina. Muistan sen läpi elämäni.”
Rupeaisitteko suunnittelemaan nykyisille nuorille yhdessä heidän ja heidän ystäviensä kanssa vastaavan tapaisia muistoja? Tutustuisitte lapsiinne ja heidän ystäviinsä uudesta näkökulmasta, ja he löytäisivät teistä uusia piirteitä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys