Siis lukihäiriö.
Termi on lyhennys sanoista lukeminen ja kirjoittaminen, sillä ongelmat liittyvät usein molempiin taitoihin. Nykyisin käsitteeseen liittyy paljon muutakin.
Rupesin tarkistamaan netistä, mitä kaikkea häiriöön nykyisin oikein kuuluu. Joskus ajattelin vain, että se, jolla on häiriö, on häirikkö! Hakusanalla lukihäiriö pääsin hyödyllisille sivuille. Sain jopa tehdä itselleni testin, joka selvitti monia asioita. Olen luullut, että olen vain laiska, hidas ja huolimaton, unohtelen asioita enkä muista, mitä äsken sanoin tai joku toinen sanoi.
Olin tyytyväinen, kun lääkekaapissa ei ollut yhtä aikaa Imovania ja Imodiumia. Nyt tiedän olevani tällainen, koska minulla on lukihäiriö. Lohdullista – tai ainakin inhimillistä. 5–20 prosentilla väestöstä on lukihäiriö, ja se joko pahenee tai lievenee iän myötä.
Kouluaikanani lukihäiriöstä ei puhuttu mitään. Lieneekö ollut lukihäiriö silläkin pojalla, jota Olli Jokinen kuvaa runossaan Kova pää: ”Kun äiti aata ensimmäistä opetti mua ääntämään, mä satuin pääni kääntämään: silmäilin kissaa leikkiväistä. Mieleeni jäi vain huoli tää: ”Laps rukka, sull’ on kova pää”.
Minä olin tuon pojan kaltainen. Koulumestar’ukko ei kuitenkaan nimitellyt minua lurjukseksi eikä lukkari rippikoulussa konnaksi, mutta huolellisuusnumero oli huononlainen, ja huonoin matematiikan kokeen arvosana oli puhdas nolla. Olin kyllä ymmärtänyt tehtävät oikein, mutta laskenut väärin, tyylillä: 5+5=5.
Kukaan ei ajatellut, että vika olisi muualla kuin armottomassa huolimattomuudessa tai älyllisessä yksinkertaisuudessa. Olen säästänyt paljon kouluaikaisia suorituksiani, mutta hävittänyt punakynäisimmät koepaperit, joiden reunoja koristelivat opettajan kauhistelut.
Asenne nuorten oppimisvaikeuksiin on muuttunut. Viimeisinä opinto-ohjaajan vuosinani tehtäviini kuului etsiä abeista lukihäiriöiset ja huolehtia, että heille ylioppilaskirjoituksissa myönnetään aikalisää ja että arvostelussa huomioidaan mahdolliset lukivirheet.
Digilapset oppivat teknisten apuvälineiden käytön, mutta manuaalinen kirjoittaminen jää heikolle. Millainen mahtaa olla tulevaisuuden yhteiskunta, kun koulussa ei enää opeteta kaunokirjoitusta? Jääkö suomalaisen yhteiskunnan yleinen kirjoitustaito vain muutaman sukupolven pituiseksi?
Nuoruudessani tuli silloin tällöin vastaan "yhteiskuntakelpoisia" ihmisiä, jotka kenties osasivat lukea, mutta kirjoittaminen rajoittui oman nimen kirjoittamiseen. Eräässä talossa vain emäntä osasi kirjoittaa – ja toisessa talossa riitti, että isännällä tai jollain lapsista oli nämä taidot.
Nyt kouluista voi puuttua liitutaulut. Kun rippikoulun opettaja haluaa käyttää opetuksessaan liitua, taulu on haettava varastosta. Monet oppilaat eivät ymmärrä hänen kirjoitustaan eivätkä osaa tehdä muistiinpanoja. On helpompi ottaa kännykällä kuva taulun tekstistä!
Mutta näillä nuorilla on taitoja, jotka meiltä vanhemmilta puuttuvat. Kaiken ikäisten on syytä opetella arvostamaan toisen osaamista. Nuorten yhtä hyvin kuin vanhustenkin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys