Olin kesähäissä.
Vihkitoimitus päättyi. Väki siirtyi kirkkopihalle ja jäi odottamaan morsiusparia, joka tradition mukaan saapui viimeisenä, pysähtyi portaiden ylätasanteelle, tervehti juhlaväkeä ja lähti kohti vanhaa autoa. Tai yritti lähteä. Riisiryynisateen sijasta heidät peitti saippuakuplapilvi, sata, ei kun tuhat, monta tuhatta kuplaa. Hääpari yritti väistellä niitä, lapset läpsytellä rikki käsillä tai kielellä. Välillä oli kokonaisia kuplajonoja, jotka hajosivat törmätessään toisiinsa tai lensivät taivaan tuuliin ja särkyivät aikanaan. Eikä kukaan tiennyt, mikä niistä oli ”minun kuplani”.
Niin, kupla! Siinä taas sana, jolle korona-aika on antanut uuden sisällön. Keväällä rippikoulujakin kaavailtiin kuplina: kukin opiskelija sijoitettaisiin tiettyyn kuplaan, jonka kanssa hän kulkisi koko rippikoulun. Tämän kuun lopulla pääsen itse näkemään, millaisissa kuplissa nuoremme nyt kulkevat.
Tai pääsenkö kokemaan? Tuntuu, että ihmiset ovat nyt liian monen kuplan vaikutuspiirissä. En saa aina yhteyttä siihen ihmiseen, jonka kanssa keskustelen. Nuori kulkee kännykkä kourassa ja naputuksen toisessa päässä on minulle tuntematon ihminen. Hänelle asiat viestitetään reaaliajassa.
Usein naputuksen toisessa päässä on kokonainen ihmisryhmä, joka puolestaan on yhteydessä moniin kannanottajiin. Kännykkä rapsahtaa vikkelästi kiinni, jos nuori yllätetään. Muutaman kerran on tehnyt mieli kysyä, että olitko sinä joutavilla sivustoilla. Onko enää ihme, jos hänen on vaikea kuunnella vaikkapa netistä tulevaa seurapuhetta?
Kaikkialla on ryhmiä, ja jokainen meistä kuuluu ja on kuulunut moneen ryhmään, joista niistäkin voisi nykyisin käyttää sanaa kupla: meidän perhe, meidän luokka, meidän talon asukkaat, keittiöryhmät, samalla matkalla olleet, me ruskeasilmäiset, listaa voisi jatkaa loputtomiin. On turvallista tuntea kuuluvansa johonkin ryhmään, johonkin kuplaan.
Joskus blogini ilmestymisen jälkeen olen saanut paljon kaveripyyntöjä. En tiedä, ehdottaako kone minulle kaveriksi jokaisen, joka on lukenut ajatuksiani vai onko joukossa oikeita tutustumispyyntöjä. En ole hyväksynyt niistä ainuttakaan. Haluan kohdata jokaisen kaverin ja ystävän ilman välikäsiä. Sen sijaan sähköpostikommentteihin vastaan hyvin mielelläni.
Entä, jos ei tunne kuuluvansa enää mihinkään ryhmään: kuplaketjut hajoavat irrallisiksi palloiksi. Hylätyksi tulemisen pelossa saattaa viimeinenkin valonsäde kadota.
Jonkun ei kuitenkaan tarvitse kadota. Miten filippiläiskirjeessä herätelläänkään toivoa:
Minun Welieni / embe mine taidha sanoa / ette mine io itze sen olen käsittenyt. Mutta ydhen mine sanon / Mine wnohdhan sen quin tacaperin on / ia wenyten minuni sen pereste quin edhesse on.
Seuracat minua rackat Weliet / ia catzocat heiden pälens / iotca nin waeldauat quin me olema teille Esicuuaxi / ia samoan sen edespannun Maalin ielkin / sen Callin tauaran ielkin / ioca edespite ne Jumalan taiualiset Cutzumiset Christusesa Iesusesa.
Hyvin vähän minä tuosta keskiaikaisesta raamatuntekstistä (vuodelta 1548) ymmärrän, mutta kuitenkin sen, että minun kannattaa unohtaa takaperin olevat asiat ja venyä kohti edessä olevaa maalia ja samota entisten pyhien askeleissa.
Yritän vähentää kuplia, joissa itse kuljen ja säilyttää sen kuplan, johon Paavali filippiläiskirjeessä kehottaa (Fil.13–14).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys