Olen usein ajatellut, että puhuminen on tärkeämpi asia kuin kuunteleminen. Siksi olen monesti vihkipuheessa lainannut ajatusta: ”Puhukaa toisillenne, se on avioliiton punainen lanka.” Samalla olen yrittänyt muistuttaa, että kuunnellakin tulisi. Muutenhan puhumisella ei ole mitään merkitystä. Olen ajatellut virheellisesti, että kuunteleminen hoituu itsestään niin kuin hengitys.
Tapasin kerran sairaalassa henkilön, joka halusi puhua minulle. Kun hän huomasi, etten kuuntele häntä tarkasti, hän nousi sängystä, istui pöydän ääreen ja pyysi minua istumaan toiselle puolelle pöytää. Katsoimme toisiamme silmiin ja hän puhui ja puhui. Minä kuuntelin, joskus nyökkäsin ja kysyttäessä vastasin, mitä asiasta ymmärsin. En paljoakaan osannut vastata. Kun hän lopetti, hän kiitti, että olin kuunnellut häntä.
Minä, niin kuin moni muukin, ajattelen osaavani kuunnella. Todellisuudessa monesti on niin, että en kuule, mitä toinen haluaa minulle sanoa. Lastemme ollessa pieniä he tulivat puhumaan minulle omia asioitaan. Minä olin keskittynyt omiin ajatuksiini ja vastailin yleensä, että ”joo”. Vaimoni tapasi lapsille sanoa, ettei isä kuule, kun hän ajattelee työasioita. Läsnä oleva isä oli poissaoleva isä.
Monessa parisuhteessa tulee vaikeuksia, kun ei osata kuunnella toista. Työpaikalla voi syntyä jännitteitä, jos ei saa sanottavaansa perille. Jos emme osaa kuunnella toista, seuraa ongelmia. Vuonna 2007 julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan lähes 30 prosenttia hoitovirheistä olisi voitu ehkäistä, jos vuorovaikutus potilaan kanssa olisi toiminut ja häntä olisi kuunneltu paremmin.
Oikeussaliviestinnän dosentti ja puheviestinnän yliopistolehtori Tuula-Riitta Välikoski on laatinut kiinnostavan listan yleisimmistä kuunteluun liittyvistä virheistä (HS 16.1.2018):
1) Oman vastauksen valmistelu: Luultavasti yleisin kuunteluun liittyvä ongelma. Emme malta kuunnella toista kuin parin virkkeen verran ja alamme ajattelemaan omaa vastaustamme. Emme enää kuule toisen sanottavaa, kun huomio on siirtynyt omaan valmisteluun. Hyvä kuuntelija malttaa laittaa oman näkökulmansa sivuun kuuntelemisen ajaksi.
2) Ennakkoasenteet värittävät kuultua: Viestit eivät kulje ihmisten välillä tyhjää kanavaa pitkin, vaan kuuntelija suhteuttaa kuulemansa omiin tietoihinsa, asenteisiinsa ja asemaansa.
3) Kylmä kuuntelija saa vähemmän tietoa: Voimme kuunnella tehokkaasti, kerätä toiselta tietoa, mutta muuten olemme kuin seinä. Kun puhuja ei saa näkyvää vastareaktiota, voi tulla olo, ettei hänen kertomansa asia ole tärkeä. Silloin ihminen alkaa kertoa asiansa lyhytsanaisemmin eikä kuuntelija välttämättä saa haluamaansa tietoa.
4) Kuunnellaan vain sanat: Hyvä kuuntelija rekisteröi sanojen lisäksi non-verbaaliset viestit eli kehon liikkeet, äänensävyt, tauot ja katseet. Ne laajentavat puheen merkitystä.
Välikoski antaa myös hyviä vinkkejä kuuntelijalle. Kuuntele loppuun asti, mieti hetki ja vastaa sitten. Objektiivinen kuunteleminen on vaikeaa, lähes mahdotonta, mutta omat ennakkoasenteet on hyvä tiedostaa. Aina kannattaa kuunnella toista vilpittömästi. Se onnistuu parhaiten, kun aidosti keskittyy kuuntelemaan.
Milloin kuunteleminen on vaikeaa? Ainakin silloin, jos on kiinnostunut vain itsestään ja uskoo tietävänsä, mitä toiset ajattelevat ja millaisia he ovat. Tällöin voi ajatella, että ei ole edes tarpeen kuunnella muita.
Seuroissa olemme kuuntelijan paikalla. Varmasti moni muu minun kanssani on huomannut, että ajatukset saattavat rientää seurapuheen aikana aivan muualle. Voi löytää itsensä vaikkapa jotakin arkista asiaa miettimästä. Aina ei ole helppoa kuunnella.
Jumala avaa sanaansa Pyhän Hengen kautta. Hän antaa kuulijalle korvat kuulla ja avaa sydämen ottamaan vastaan sanansa. ”Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille” (Ilm.2:11). "Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana" (Room. 10:17). Kun purppuranmyyjä Lyydia kuunteli apostoli Paavalia, ”Herra avasi hänen sydämensä ottamaan vastaan sen mitä Paavali puhui” (Apt. 16:14).
Joskus käy niin, ettei ihminen enää ymmärrä Jumalan sanaa. Jeesus selitti, ettei ihminen enää siedä kuunnella, mitä hän sanoo (Joh. 8:43).
Taivaan Isältä saamme pyytää paitsi lahjaa kuunnella Jumalan sanaa ja kätkeä sen sydämiimme, myös lahjaa ja malttia kuunnella puolisoa, lapsia ja kaikkia lähimmäisiämme. Kuulluksi tuleminen lämmittää, kuunteleminen auttaa ymmärtämään toisiamme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys