Anna Pärkkä
Joululauluja musisoidessani käsiini eksyi Kultainen laulukirja, jonka takakannessa lukee: “Kultainen laulukirja on tehty sinulle, joka rakastat lauluja ja laulamista.” Pakko myöntää, että monesti melankoliset kansanlaulut vetävät puoleensa. Eräs tällainen laulu on Inarinjärvi. Lapsuudessani Oulunsalon Pitkäkankaan koulun rehtori laulatti meitä tämän ja monen muun laulun sävelin. Tykästyin lauluun kovasti.
Laulaessani mieleeni nousee erittäin lämmin muisto. Muutama vuosi sitten sain täkäläisen lääkärin avulla vastauksen kroonisiin kiputiloihin, syyn jalkojeni jatkuviin maitohappoiluihin. Tätä sairautta ei hoideta vielä Pohjoismaissa julkisella puolella, mutta onnekseni olin ottanut ylimääräisen sairauskuluvakuutuksen. Sen avulla pääsin sitten hoitoihin, jotka tehtiin pääsääntöisesti Kirkenesiin (Kirkkoniemi) yksityissairaalassa. Kirkenes on aivan suomineidon pään yläpuolella, lähellä Venäjän rajaa, jonne on sieltä 16 kilometriä. Asukasmäärä on noin 3 400. Kirkenesissä asuu suomalaisia, venäläisiä ja norjalaisia rinta rinnan, sulassa sovussa.
Näihin operaatioihin sain lähteä siunattuna. Puolestani rukoiltiin, ja tunsin olevani hyvissä käsissä.
Minua hoiti norjalainen lääkäritiimi. Sairaanhoitajina oli thaimaalainen aviopari. Minut haettiin Kirkenesin lentokentältä anestesialääkärin toimesta. Kyytiin tuli myös lääkäri Oslosta. Tuntui aika jännältä takapenkillä jutella tunnin päästä minua hoitavien lääkäreiden kanssa tulevasta operaatiostani. Tuumailin mielessäni, että tässä sitä Anna istuu itseään paremmassa seurassa.
Leikkauksen jälkeen, unen läpi kuului tuttu melodia. Joku lauloi minulle Inarinjärveä. Missä ihmeessä minä olen? Silmät sirrillään iloinen thaimaalainen mieshoitaja lauloi minulle tuttuakin tutumpaa laulua, selvällä suomen kielellä. Uskomaton tunne valtasi mieleni.
Hoitaja kertoi olleensa toistakymmentä vuotta töissä Finnmarkissa vanhainkodeissa. Siellä hän oli oppinut suomen kielen suomalaisilta vanhuksilta, jotka olivat kauan sitten muuttaneet Norjaan. Vanhuksilla oli suomen kieli unohtunut, niin kuin saattaa ulkosuomalaisilla käydä, jos ei pidä varansa. Kun olemme iäkkäitä, oma rakas äidinkieli voi nousta muistoista esiin – niin oli käynyt näillekin. Nämä hauraat vanhukset olivat opettaneet tämän laulun tälle thaimaalaiselle hoitajalle. Kertakaikkiaan, miten ihanasti hän minua hoiti ja ajatteli minua. Hän teki parhaansa, että minulla oli turvallinen ja hyvä olo.
Kiitän tässä jokaista hoitotyötä tekevää: teette arvokasta työtä. Itse menin näihin hoitoihin täysin luottavaisena, pelkäämättä, että mitään vaarallista tapahtuisi. Kerran kuitenkin kävi “läheltä piti”-tilanne. Sain korkean kuumeen, joka ei alkanut laskea. Odottelin kotona muutaman päivän, ja niinhän siinä sitten kävi loppujen lopuksi, että omalääkärini lähetti minut kiireesti sairaalaan.
Sinne saapuessani hoitohenkilökunta ihmetteli positiivista asennettani; sitä, että minua lähinnä nauratti. Saattoi tietenkin olla niin, että stressini laukesi, kun pääsin nopeasti avun piiriin. CRP oli yli 500, ja kaikki olivat todella huolissaan. Minä en ymmärtänyt pelätä mitään. Olin varma, että tästäkin selvitään. Sanoin heille, että ei minulla ole mitään hätää. Olen täällä, ja te teette parhaanne. Minua kannattelevat suuremmat kädet.
Siitä kun saavuin sairaalaan, minut leikattiin kolmen tunnin kuluttua. Koronan vuoksi minut oli eristetty ja minua hoitivat täysiin suojavarusteisiin sonnustautuneet hoitajat. Muistan, että ristin käteni monesti Isä meidän -rukoukseen.
Kaikki menikin hyvin. Viivyin sairaalassa viisi päivää, ja pääsin jouluksi kotiin. Näin miten pitkä on hoitohenkilökunnan pinna. Te teette töitä suurella sydämellä, uupumatta ja väsymättä.
Jälkeenpäin minua on puhutellut ihmisten aito välittäminen. Heti kun uskalsin kertoa avoimesti tilanteestani, sain kokea, miten ympärilläni on monta rakasta ihmistä, jotka haluavat minulle hyvää. Rakkaus lisääntyy, kun sitä itse uskaltaa antaa. Moni uskaltautui myös kertomaan minulle omista vaikeuksista. Opin, että jakamalla omia kokemuksia voi helpottaa toisen taakkaa. Meidät on luotu tänne toisiamme varten.
Toipumiseen on mennyt helposti nämä kaksi vuotta. Palautuminen ei ollutkaan niin yksinkertaista, kuin olin luullut. Tällaiselle spontaanille ihmiselle on tehnyt hyvää malttaa kuunnella itseään ja oppia olemaan armollisempi itseään ja muita kohtaan. Ensimmäiset kävelylenkit olivat pelkkiä postinhakureissuja. Pikkuhiljaa lenkit ovat pidentyneet, ja tänä syksynä lähdin mukaan spontaanisti, kummemmin miettimättä, keräämään itselleni marraskuussa puoli miljoonaa askelta. 500 000 askelta, mieti! Siitä kerron seuraavassa blogissa lisää!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys