Anna Pärkkä
Mieheni on joskus aika salamyhkäinen. Todennäköisesti hän on oppinut minun kanssani eläessään, että asiat ehkä kannattaa esitellä valmiina suunnitelmana, sillä monesti ne saattavat muuttua ”hovissa”, kuten hän tapansa mukaan saattaa sanoa. Tiedä häntä.
Elettiin vuotta 2001. Olimme saaneet neljännen lapsemme ja asuimme silloin Limingassa. Ruukin suviseurat olivat onnistuneesti päättyneet, ja lähdimme asuntovaunu perässä ajelemaan kesälomareissulle Norjaan. Mukaan lähti miehen veli perheineen. He kääntyivät kesken matkan Ruotsissa takaisin kotiin.
Saavuimme Oslon Bogstadin leirintäalueelle ja pystytimme leirin sinne kauniin järven rannalle. Päivät kuluivat leppoisasti, ja viihdyimme siellä hyvin. Jossain välissä mieheni alkoi ehdotella, että käydäänpä tapaamassa yhtä tuttua yrittäjää. En tiennyt, että mieheni oli jo sopinut tapaamisen hänen kanssaan keskustellakseen työasioista.
Tapasimme Teron vanhan Tullirakennuksen edessä Oslon keskustassa. Tero antoi Henrin numeron ja arveli Henrillä olevan töitä. Mieheni soitti Henrille ja sopi perjantaiksi työhaastattelun.
Olihan se minulle lievä shokki, kun mietin, että emmekö palaakaan täältä kotiin ja että miten minä sitten hoitaisin Oslosta omat opintoni loppuun. Nämä tavalliset ajalliset esteet nousivat mieleeni. Turmeluskin. Tärkeiden asioiden kertomatta jättäminen. Muistan kuitenkin myös sen kutkuttavan jännityksen ja unelmat kaikista uusista mahdollisuuksista, jotka voisimme saavuttaa. Mitä kaikkea uutta tämä voisikaan tuoda elämäämme? Lasten mahdollisuudet, meidän uramahdollisuutemme. Aika nopeasti sain sitten koottua itseni. Seuraavana maanantaina miehelläni sitten alkoivat työt.
Mitä me sitten teimme? Henrin kautta löysimme Tintin, joka auttoi meitä saamaan oman kodin Holterista. Kyllä näissä pyörteissä oli Jumalan johdatus vahvasti läsnä. Miten uskomattomalta se tuntuikaan, kun vuokraisäntämme halusi palkata mieheni sitten myöhemmin itselleen töihin.
Vuokraemännän kanssa kävimme paikallisessa työvoimatoimistossa ilmoittamassa minut työnhakijaksi. Tämä tapahtui torstaina. Maanantaina soi puhelin. Se oli Rolf lentokentältä. Hän kutsui minut työhaastatteluun! Ei meillä ollut edes päivähoitopaikkaa neljälle lapselle. Mitä nyt?
Itselleni uskollisena tartuin mahdollisuuteen. Meillä ei ollut suomi-englanti sanakirjaa mukana. Rolf sanoi minulle puhelimessa, että tule lähtöaulaan, stonen viereen. Yritin miettiä, että mitä tarkoittaa stone. Tuolloin muuten ei ollut vielä kunnollista internetiäkään. Jotenkin lohduttauduin, että kyllä minä selviän.
Olin reilusti etuajassa etsimässä sitä stonea. Pyörin 2. kerroksen aulassa, kello kävi ja haastattelun olisi pitänyt alkaa. Lapset odottivat autossa lentokentän ulkopuolella mieheni kanssa. Tiesin, että myös siellä saattaa olla tukala tilanne. Paniikki alkoi hiipiä sisälleni, ja tajusin, että tämä oli tässä. En löydä haastattelijaa, enkä saa siis töitäkään.
Luota Luojaan, mietin. Lähdin kohti ulko-ovia. Ja kaukaa näin naisen, jolla oli kyltti kädessä. Kyltissä luki minun nimeni. Hän seisoi ison kiven vieressä. Okei, stone oli suomeksi kivi.
Minua itketti, nauratti ja hävetti samaan aikaan. Haastattelija oli ihana, ja hän sai minut haastateltua ja vakuuttui, että tämä äiti kannattaa palkata töihin. Kohta paikalle saapui Rolf, joka tokaisi ainoastaan: tule sitten töihin ensi maanantaiksi. Minäkin olin saanut töitä Oslosta.
Au pair -asia järjestyi samaan tapaan, äärimmäisen helposti. Saimme au pairiksemme ihanan Sailan, josta tuli myöhemmin yhden lapsemme kummi. AMK-tutkintoni sain hoidettua tuohon aikaan epätavalliseen tapaan, etänä. Turhaanpa olin ollut peloissani.
Tuolla samaisella lentokentällä on muuten avautunut nyt jälleen kesätyöpaikkoja! Gardemoenin lentokenttä on tarjonnut kymmenille ystävillemme hyviä työpaikkoja. Nykypäivän nuorilla on onneksi hyvä kielitaito, ja nyt lisäksi tiedät, mitä stone on suomeksi – jos et sitä aiemmin jo tiennyt.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys