Anna Pärkkä
Tämä kuva on otettu Karl Johanilta, Oslosta Norjan kansallispäivänä 17.5.2024.
Kuva: Ørn. E. Borgen
Täällä Norjassa vietettiin 17.5 kansallispäivää (Grunnlovsdag, Syttende Mai). Päivä on tärkeä, onhan tuona päivänä, 210 vuotta sitten, allekirjoitettu Norjan perustuslaki. Samana päivänä, 17.5.1814, Christian Frederik valittiin Norjan kuninkaaksi ja "stortinget"-parlamentti perustettiin. Unioni Tanskan kanssa purettiin, ja Norja liittyi Ruotsiin ollen sen kanssa liitossa vuoteen 1905 saakka. Kansallispäivä on yleinen vapaapäivä ja virallinen liputuspäivä Norjassa. Ensimmäisen kerran Syttende Maita vietettiin vuonna 1824.
Yhtä tärkeänä kansallislaulun Ja vi elsker dette landet (olemme kuulleet tämän aika monesti hiihtokilpailujen aikaan:)) kanssa lauletaan myös Elias Blixin sanoittama virsi Gud signe vårt dyre fedreland.
Kansallispäivä on Norjassa perinteisesti lasten juhla. Kansallispäivän juhlintaan kuuluvat vuosittain joka kunnassa järjestettävä "lasten marssi" (barnetoget), kansallispuvut (bunad) ja tietoisuus siitä, että se on koko perheen juhlapäivä. Vertailtaessa Suomen itsenäisyyspäivään 6.12. Norjan kansallispäivä on tunnelmaltaan huomattavasti kevyempi ja sosiaalisempi ja muistuttaa enemmän Suomen vappua – joskaan alkoholi ei täällä ole yhtä avoimesti esillä kuin Suomessa.
Barnetogetiin osallistuu kaikki lapset. Ensin marssii soittokunta. Siihen kuuluu lapsia ja aikuisia. Musiikkina on marssimusiikki. Koulut marssivat järjestyksessä koulun kylttiä kantavan henkilön perässä. Myös esimerkiksi urheilujoukkueet ja partiolaiset marssivat omana ryhmänään. Lapset on puettu juhla-asuihin. Barnetoget kulkee läpi paikkakunnan pääkadun. Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä toisilleen.
Melkein jokaiselta norjalaiselta naiselta löytyy bunad. Se on kätevä juhlapuku. Tytöt saavat sen perinteisesti rippilahjaksi, ja sen kuuluu kestää koko aikuisiän. Sen vyötärönauha on säädettävä.
Mistä mekko sitten hankitaan? Se menee aika lailla samaan tapaan kuin Suomessa: malli valitaan oman tai suvun asuinalueen mukaan. Bunadit ovat erittäin kauniita. Korut ovat myös merkittävä osa asua. Myös miesten bunadit ovat kauniita. Miesten bunadiin sisältyy usein polvihousut, villaiset polvisukat, liivi, valkoinen paita ja takki. Haaveilemme mieheni kanssa, että hankkisimme itsellemme bunadit. Keskusteltuani monen syntyperäisen norjalaisen kanssa olen tullut siihen tulokseen, että me, jotka olemme "uudisraivaajia", voimme hankkia minkä alueen bunadin haluamme.
Tänä vuonna meidän juhlapäivämme alkoi Syttende Mai -aamupalalla. Söimme munakokkelia, nakkeja, leipää, tuoremehua, kahvia ja niin edelleen. Tykkään kattaa juhlapäivien aamupalapöytään kukkia, lippuja ja servetit. Näin integroin lapsiamme myös Norjaan. Aamupalan jälkeen puimme yllemme juhlavammat vaatteet ja lähdimme kotona olevien nuorten ja yhden aikuisen lapsemme perheen kanssa junalla Osloon. Pitkästä aikaa saimme papan kanssa työntää lastenvaunuja.
Olen joskus kirjoittanut, että asumme Osloon kulkevan junan päätepysäkillä, Dalissa. Juna oli aika tyhjä täältä päin mentäessä, mutta täyttyi Osloa kohti mentäessä. Ihmisillä oli toinen toistaan kauniimpia asuja, ja he olivat laittautuneet. Oslossa kävimme pikaisesti syömässä lounasta Yo Sush :ssa, jossa olin seitsemän vuotta sitten tarjoilijana. Työkavereinani oli kaksi tytärtäni, jotka toimivat kokkeina.
Päivämme oli rauhallinen. Ei ollut kiire minnekään. Lasten kanssa meni tosi hyvin. Pienin kolmesta tosin sai juuri hampaita, joten hän oli hieman kipeänä. Lounaan jälkeen leikimme lastenlasten kanssa hetken leikkipuistossa aivan Oslon juna-aseman lähettyvillä ja lähdimme sitten Karl Johan -katua pitkin kohti kuninkaanlinnaa. Matkalla katselimme ihmisiä ihmetellen, mihin heillä kaikilla on niin kiire.
Sää helli meitä. Lämpöä oli noin 24 astetta. Katselimme ohimarsseja ja söimme jäätelöä. Kiersimme pitkin Oslon katuja ja pääsimme hyvin tunnelmaan. Turvallisuus oli taattu: näin poliiseja ja vartijoita lähettyvillä koko ajan. Pyörällä kulkevia ensihoitohenkilöitä oli paikalla myös.
Arvostan sitä, ettei täällä kuljeta tölkit kädessä eikä alkoholi ole näkyvästi esillä kansallispäivän juhlinnassa. Uutisissa mainittiin erikseen, että vanhempien tulisi muistaa, että kansallispäivä on lasten päivä, ja kehotettiin antamaan lapsille turvallinen päivä, mieluiten ilman alkoholia. Olen pannut merkille, että täällä alkoholipolitiikka on tiukempaa kuin Suomessa.
Luin uutisista, että Oslossa kansallispäivää oli juhlistamassa hiukan alle puoli miljoonaa kansalaista. Lukema oli saatu tarkistamalla, montako rekisteröityä matkapuhelinta oli ollut yhtä aikaa keskustan alueella. Päivän aikana kuninkaanlinnan ohi marssi 119 koulua. Kuningasperheellä on tietenkin tärkeä osa tässä päivässä, he vilkuttavat kansalle parvekkeelta. Myös Stortingen-president pitää puheen Stortingenin parvekkeelta. Kirkko on myös tärkeä osa juhlapäivää; juhlajumalanpalvelus pidettiin Oslon tuomiokirkossa.
Päivä Oslossa alkoi kaartumaan iltaa kohti ja lähdimme kohti kotia.
Meidät oli kutsuttu illalla vielä grillaamaan yhdellä joukolla tuttuun perheeseen. Sinne tulikin arviolta 50 uskovaista Oslon alueelta. Vieraina oli myös viisi amerikkalaista opistolaista ja yksi perhe Ruotsista. Juttelimme tietenkin päivän teemasta ja lauloimme yhdessä, joukossa Norjan kansallislaulu. Nyyttäriperiaate toimi taas hyvin: pöytä notkui herkuista. Koko päivä oli oikein onnistunut.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys