Anna Pärkkä
Olen 15-lapsisen perheen kymmenes lapsi. Nuorimmasta päästä. Sellainen, jolla oli paljon asiaa ja jolle tapahtui paljon. Olen tarvinnut paljon enkeleitä matkallani. Koin suuren varjeluksen, kun asuimme Ranualla 1970-luvulla. Jäin tuolloin auton alle. Olin nähnyt hetkeä aiemmin, että helikopteri laskeutui läheisen autotien viereen, ja tietenkin minun piti päästä katsomaan sitä yhdessä toisten lasten kanssa. Nappasin ehjänä olevan pyörän pihalta ja lähdin ajamaan sinne. Ajoin tien väärää puolta ja pyöräilin sillä tavalla jännästi kiemurrellen – olinhan juuri oppinut pyöräilemään.
Sitten vihreä Lada törmäsi minuun ja raahauduin auton alla noin 40 metriä. Auton vauhtina oli ollut noin 60 km/h. Tien toisella puolella asui painonnostaja. Hänet hälytettiin paikalle, ja hän nosti auton keulan ylös. Keho pystyy ihmeellisiin suorituksiin, kun tilanne on niin sanotusti päällä. Paikalla ollut isoveljeni juoksi kotiin huutaen samalla, että "Anna jäi auton alle!" Äiti kuuli sen näin: "Anna on kuollut!" Minut kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan. Edelleen kuullessani sireenien äänen jähmetyn ja pelästyn. Olen yrittänyt aktiivisesti terapoida itseäni ja puhua itselleni lohduttavasti, ettei ole mitään hätää, mutta ei se vain auta.
Molemmat jalkani kipsattiin, ja jouduin Rovaniemen sairaalaan muutamaksi viikoksi. Ajan tavan mukaisesti minut vietiin sairaalaan ja jätettiin sinne. Isosiskoni poikakaveri kävi minua katsomassa Rovaniemellä armeijassa ollessaan, mutta ei se lohduttanut. Vanhempia oli kova ikävä. Kun kipsit otettiin pois, jouduin opettelemaan uudelleen kävelemään. Olisinko tuossa vaiheessa oppinut sen, että kaikki on mahdollista, kun vain kovasti yrittää? Tai että sitä saa mitä tilaa? Uskotko sinä tällaisiin uskomuksiin?
Muistaakseni olen kaksi kertaa lähtenyt uholla suorittamaan sellaista, mikä tuntuu alkuun mahdottomalta. Ensimmäinen tällainen tapahtui silloin, kun asuimme Raahessa. Ystäväpariskuntamme houkutteli meitä säännöllisesti lähtemään mukaan maratonille. Ensimmäistä kertaa heidän houkutellessaan saimme estettyä mukaan lähtemisen sillä, että molemmilla meistä oli ainakin kymmenen kiloa liikaa painoa. Kun sitten olimme vuoden sisällä saaneet itsemme terveellisempään painoon, ei auttanut muu kuin antautua.
Tammikuussa aloitimme harjoittelun ja toukokuussa juoksimme ensimmäisen – ja viimeisen – kokomaratonimme. Matka oli huikea kokemus. Matkasimme bussilla Raahesta Riikaan. Bussi oli täynnä kanssasisaria ja -veljiä. Osa juoksijoista oli juossut maratonin kymmeniä kertoja; ammattilaisia suorastaan! Sitten mukana olimme me, aloittelijat.
Harjoitteluaikaa jäi muutama kuukausi. Juoksimme kolme lenkkiä viikossa: kaksi lyhyempää lenkkiä viikolla ja yhden pidemmän lenkin viikonloppuna. Harjoittelimme vain sitä viimeistä juoksua varten – sitä meille vain hoettiin – kaikki tähtää vain sitä viimeistä pitkää lenkkiä varten. Sillä ajatuksella normaali peruskuntoinen selvittää maratonin hyvinkin alle kuuteen tuntiin.
Me aioimme mieheni kanssa vain läpsytellä maaliin, sen verran meitä kiinnosti nähdä, millainen saavutus on juosta koko maraton. Jälkeenpäin ajateltuna eipä se ollut sen väärti. Sitä hypetetään mielestäni aivan liikaa. Oli matkakavereilla naurussa pitelemistä, kun kiipesimme bussiin sivuttain. Etureidet olivat aivan jumissa. Varpaista lähti kynnet, ja muutama rakkokin oli jalkoihin ilmestynyt. Mutta siinä maaliin tullessa koimme kyllä voittajan riemua. Ihan huikea juttu, kun olimme tehneet sen, yhdessä!
Lokakuun lopussa veljeni Facebook-päivitystä lukiessani mietin, miksi en tarttuisi hänen jokavuotiseen haasteeseensa kävellä marraskuun aikana puoli miljoonaa askelta. Siispä tartuin. Esteitä kyllä löytyi alussa, keskellä ja ihan viimeisinä päivinäkin. Hullua hommaa! Tein itselleni Excel-taulukon, johon merkkasin päivittäin keräämäni askelten määrän. Ja tietenkin tein myös sarakkeen, jossa näkyi, montako askelta on enää jäljellä.
Päivittäisen askelmäärän piti olla vähintään 16 666 askelta. Tämä tarkoitti, että joka ikinen päivä piti käydä kävelemässä vähintään viisi kilometriä. Istumatyöläisellä ei askeleita päiväsaikaan muuten kerry. Näin marraskuun aikana, miten luonto hiljeni kohti talvea. Asfaltti oli monesti syyssateiden jälkeen ihanasti tuoksuva, ja pakkasten saapuessa lumi narskui kengän alla. Oli pakko lähteä liikkeelle, säällä kuin säällä.
Olin muutaman päivän sairaana, ja askeleet kävivät vähiin. Onneksi toivuin, ja kun lähdimme ystävän kanssa Tukholmaan viikonlopuksi, päätin ottaa kilometrit kiinni. Olin varoittanut Sallia, että minulla on liian vähän askeleita kerättynä. Onneksi hän oli varautunut siihen, että minun kanssani joutuu kävelemään. Meillä oli ihana päivä. Kävelimme 33 000 askelta ja katselimme kaunista Tukholmaa lumihiutaleiden leijuessa. Paransimme maailmaa. Ja ystävyyssuhdettamme. Matkalla ravitsimme itseämme Thai-ruualla. Miten hyvältä keitto maistuikin!
Olen kiitollinen, että minulla on veli ja ystäviä, jotka haastavat itseään ja samalla meitä muita liikkumaan! Liikunnasta tuli jälleen tärkeä osa elämääni.
Minusta aivan jokaisen kävelemään pystyvän kannattaisi ottaa käveleminen päiväohjelmaansa. Riittää, kun kävelet vaikka kolme kilometriä päivässä. Aloita pienin askelin. Olet varmaan kuullut vinkeistä vaihtaa työmatka-autoilu kävelemiseen tai jäädä muutamaa bussi- tai junapysäkkiä aiemmin kyydistä pois ja kävellä kotiin. Näihin askeliin ei tarvitse satsata hienoja treenivaatteita. Hyvät kengät riittää. Varoitan: siihen voi jäädä koukkuun! Viikonloppuisin jäin monesti seuroista palatessa auton kyydistä pois ja keräsin päivän askeleet.
Pienensin joulukuussa kerättävien askeleiden määrää 400 000:een ja tammikuun aikanakin ehkä pääsen siihen. Kuuntelen äänikirjoja kävellessäni. Toki yksin hiljaa luonnossa käveleminen on hyvä tapa järjestellä päässä pyöriviä ajatuksia ja mentoroida itseään. En oikeastaan halua käyttää kävelyaikaani puhelimessa puhumiseen. Nautin siitä, että olen yksin ja että se on omaa aikaani. Perheenikin kannustaa minua kävelemään ja pitämään itsestäni hyvää huolta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys