Helmi Yrjänä
Helmi Yrjänä
Kun tässä yhtenä päivänä pohdiskelin tämän kirjoituksen aihetta, istuin alas ja mietin. Kävin läpi sen hetken merkittävimmät asiat, mutta koska mikään ei tuntunut yksistään erityisen inspiroivalta, valitsin kaikki. Ajattelin siis kertoilla hieman niistä asioista, jotka tällä hetkellä ovat päällimmäisinä mielessäni.
Yksi suurin ajatusten varaaja on juuri nyt pro gradu -tutkielma, jonka tutkimussuunnitelma minun pitäisi esitellä tämän kuun lopussa. Tutkin gradussa lapsenkielen variaatiota, eli tutkin muutamaa kielenpiirrettä ja sitä, minkä verran niissä esiintyy murteellisuuksia. Aineistoni on aivan ihana, ja odotankin innolla, että pääsen ensi kuussa keskittymään siihen kunnolla. Tutkimuksen tekeminen on huomattavasti vähemmän kuivaa, kun tutkittavana on lasten puhe. On hyvin piristävää kuunnella lasten leikkejä ja höpötyksiä.
Alun perin en ajatellut tekeväni gradua murteisiin liittyen, mutta sattuman kautta sainkin ne mukaan. Murteiden tutkiminen koukuttaa, koska ihmisten puhetta kuulee niin monessa eri paikassa. Puheesta (ja erilaisista vapaamuotoisista kirjoituksista) on kiehtovaa analysoida henkilöiden murretaustoja.
Ajattelin aiemmin, etten puhu oikeastaan mitään murretta. Tottahan se on, en puhu minkään tietyn alueen murretta, mutta monia eri murrepiirteitä idiolektiini eli yksilömurteeseeni kuuluu. Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni Pohjois-Savossa, ja vaikka kotona ei savolaismurteita puhutakaan, niiden vaikutus kuuluu kielestäni. Toinen hyvin vahvasti idiolektiini vaikuttanut murre on Oulun seudun murre. Näiden murteiden piirteet sekoittuvat onnellisesti sekä puheessani että viesteissäni ja esimerkiksi somejulkaisuideni teksteissä.
Pääsin hiihtoloman jälkeen pitkästä aikaa lähiopetukseen. Alkuun jännitti ja hämmensi istua luentosalissa, mutta vähitellen se on tuntunut taas tavalliselta. Oli hyvin mielenkiintoinen kokemus ensimmäisellä luennolla vastata opettajan kysymykseen niin, etten ollut täysin varma vastauksen oikeellisuudesta. Kun opettaja ei heti ilmaissut vastaukseni olevan oikein, aloin kiemurtelemaan ja selittelemään jotakin siitä, etten tiedä. Vastaus oli kuitenkin oikein, ja luento jatkui normaalisti.
Jäin itsekseni pohtimaan omaa toimintaani ja sitä, mikä aiheutti kiemurtelun. Todennäköisesti taustalla oli epävarmuus ja pelko epäonnistumisesta sekä itsensä nolaamisesta. Lisäksi asiaan saattoi vaikuttaa se, että toisin kuin etäopetuksessa, luentosalissa kaikki näkevät, miten reagoin. Kokemus ei ollut mitenkään erityisen vakava, mutta oli jännittävää analysoida omaa toimintaa.
Puheviestinnän ensimmäisellä lähitunnilla puhuttiin ryhmäytymisestä. Tai no, lähinnä opettaja puhui ja opiskelijat istuivat jäykkinä ja kuuntelivat. Mietin silloin, miksei voisi vain painaa jostakin napista, joka saisi kaikki rentoutumaan, tai yhdessä päättää, että ollaan ihan rennosti. Toinen vaihtoehto olisi ollut laittaa ranttaliksi, tehdä pari kuperkeikkaa ja seisoa pulpetilla. Luulisi niiden vähän keventävän tunnelmaa, mutta kun ei elämä toimi ihan niin. Toisen tunnin pienet ryhmäytymisharjoitukset rentouttivat porukan kuitenkin niin hyvin, että uskalsin jo nauraa itselleni koko ryhmän edessä.
Olen yrittänyt pitää yhteyttä ystäviini. On ollut ihana nähdä, käydä retkellä, touhuta ja vain olla ja keskustella. Kaikkia ystäviä ei etäisyyden takia ole päässyt näkemään, mutta viesteillä ja soittamalla on voinut vaihtaa kuulumisia. Ajatusten purkaminen ystäville on helpottanut pään pyörremyrskyjä, ja erityisesti yksin ollessa jo pelkkä puhelimessa puhuminen on tuonut tunteen siitä, kuin olisi jonkun kanssa. On hyvin kotoisaa siivoilla ja touhuta erilaisia hommia kuulokkeet korvilla niin, että ystävä jossakin kaukana tekee samoin. Puhelimessa hiljaa oleminenkin on jotenkin lämmintä yhdessäoloa, ja puhua voi, jos siltä tuntuu.
Erään puhelun aikana tiskipöytä ja -altaat puhdistuivat ja saivat kiiltoa pintaan.
Helmi Yrjänä
Ystävien lisäksi olen purkanut oloani päiväkirjaan. Sinne ovat päätyneet niin ahdistukset, harmit ja stressit kuin ilon aiheet ja onnelliset hetket. Kirjoittamalla tunteisiin saa vähän etäisyyttä ja järkeä, ja niiden käsittely on hieman helpompaa. Oikeasti päiväkirjani ei ole mikään kirja, vaan kirjoitan ajatuksiani sähköisesti muistiin. Jos tekstit pysyvät tallessa, olisi sympaattinen ajatus tehdä niistä konkreettinen kirja joskus vanhempana. Vaikka kaikki muistot eivät todellakaan ole ihania, ne ovat kuitenkin olleet osa elämääni ja tehneet minusta minut, enkä siksi voisi hävittää niitä.
Kielsin itseltäni täysin uutisten lukemisen helmikuun viimeisenä torstaina, enkä ole sen jälkeen avannut uutissivustoja tai kuunnellut uutisia. Suojelen totaalikiellolla omaa jaksamistani ja mieltäni. Uutisten takia ahdistuneena ja toimintakyvyttömänä lattialla makaaminen ei erityisemmin helpota omaa elämääni, joten olen pitänyt päätöksestäni kiinni. Minulle riittää tieto siitä, ettei tilanne maailmassa ole kehuttava. Selviän oikein hyvin ilman yksityiskohtia ja ahdistumista.
Tällä hetkellä olo on melko valoisa ja toiveikas. Odotan innolla, että saisin tutkimussuunnitelman palautettua, ja voisin ajatella välillä myös jotakin muuta. Kevät hiipii hitaasti, kutittelee korvia ja yrittää houkutella kesää lähemmäs. Keväällä on vielä paljon työtä talven jälkien siivoilussa ja kesällä matkaa tänne, mutta ajalla on hassu tapa tehdä melkoisia pikaspurtteja. Ei mene kauaa, että on taas pääsiäinen, jonka valosta menee vain pieni hetki toukokuuhun ja vihreän humahdukseen. Valoisaa ja lempeää pääsiäisen odotusta!
Blogit
Lukijan kuva
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys