Helmi Yrjänä
Opetusharjoitteluni loppui viime viikolla. Harjoittelu oli päättöharjoittelu, joten tällä kokemuksella minun pitäisi pärjätä itsenäisesti opettajana. On minulla vielä muutama kurssi ja gradun kirjoittaminen edessä ennen valmistumista, mutta opettamiseen ne eivät erityisemmin harjoita. Hämmentävää ajatella, että suhteellisen pian pitäisi vaihtaa luokassa paikkaa opiskelijasta opettajaksi. Jos suurimman osan pienestä elämästään on käyttänyt koulunkäyntiin ja opiskelemiseen, on vaikea kuvitella itseään minään muuna kuin opiskelijana.
Viimeinen pitämäni tunti oli yhdeksäsluokkalaisten Kalevala-kurssin tunti sammon ryöstöstä. Olin suunnitellut tunnille tavallisten tehtävien lisäksi ilmaisutaidon harjoituksia. Heittäytymistä ja improvisointia vaativan lämmittelyharjoituksen lisäksi oppilaiden piti tehdä pantomiimiesitykset lyhyistä sammon ryöstöön liittyvistä katkelmista. Tunti oli ihana. Aivan jokainen lähti mukaan ja uskalsi heittäytyä. Kun sain tunnin loppuun jääneen ylimääräisen ajankin käytettyä ennalta suunnittelemattomaan peliin, tunsin onnistuneeni. Ehkä minusta tulee vielä joskus ihan oikea opettaja.
Olen haaveillut opettajan ammatista niin kauan kuin muistan. Opettajavanhemmillani ja -sisaruksillani on tietenkin voinut olla jonkinlaista vaikutusta asiaan. Olen aina ollut hyvin käytännönläheinen ihminen ja yläasteella haaveilin käsityön- tai kotitaloudenopettajan ammatista. Äidinkielenopettajani inspiroimana päädyin kuitenkin opiskelemaan täysin teoreettista alaa, suomen kieltä ja kirjallisuutta. Ennen kolmannen vuoden kevättä opintoihin ei ollut sisältynyt mitään käytäntöön liittyvää, joten pedagogisten opintojen alkaessa tämän vuoden tammikuussa odotin opetusharjoittelua innokkaasti. Opettajan työ on kuitenkin hyvin monipuolista, ja ihmisten kanssa toimiminen usein todella käytännönläheistä.
Minusta tuntuu, että olen vähän joka paikan höylä, en erityisen hyvä missään, mutta osaan jonkin verran kaikenlaista. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana pystyn hyödyntämään yllättävänkin monenlaisia taitoja ja kokemuksia. Harjoittelussa minulle oli hyötyä erityisesti tietoteknisestä osaamisesta, mutta tuntien suunnittelussa hyödynsin myös musiikillista ja taiteellista harrastuneisuuttani. Lisäksi toimittajahommien tekstien editointikokemus oli hyvä pohja oppilaiden tekstien korjaamisessa ja tekstien kehittämisen opettamisessa. Kun joskus tulevaisuudessa opetan mediaan liittyen monimediaisuudesta, on valo- ja videokuvausharrastuksestakin apua.
Tuntuu kummalliselta, että minä, ujo ja hiljainen ihminen, nautin luokan edessä olemisesta. En ole koskaan erityisesti pitänyt esiintymisestä, mutta musiikkiharrastusten kautta esiintyminen on tullut tutuksi jo lapsena. Vaikken yleisesti ottaen haluakaan olla huomion keskipisteenä, näytän mielelläni osaamistani muille. Suomalainen vaatimattomuus aiheuttaa ristiriidan ja esteen oman osaamisen esittelylle, mutta opettajana voin näyttää taitojani luontevasti ja vaikuttamatta erityisen itserakkaalta.
Harjoittelussa sain kuulla olevani rohkea. Olin hämmentynyt kuvailusta, koska en koskaan aiemmin ollut ajatellut itseäni rohkeaksi. Uusien ihmisten seurassa olen yleensä ujo ja seuraan mieluummin sivusta kuin keskustelen isoon ääneen. Rohkeutta voi kuitenkin olla muukin kuin äänekäs keskustelun johtaminen. Tarkemmin ajateltuna esimerkiksi tämä julkisen blogin kirjoittaminen omalla nimellä ja kasvoilla vaatii rohkeutta.
Oli lohduttavaa kuulla, että olin osannut olla tai ainakin vaikuttanut olevani rento opettaessani. Ikuista stressaajaa tuntien valmistelu ja pitäminen kuormittivat välillä aivan liikaa etukäteen. Onneksi oppilaat ja opiskelijat tekivät tuntien pitämisen kaiken stressaamisen jälkeen lähes aina mukaviksi kokemuksiksi.
Luokan edessä rentona tai rohkeana oleminen on lopulta hyvin helppoa, kun hartioille on laskettu auktoriteettiasemassa olevan opettajan rooli. En siis ole opettajan pöydän takana ujo koulutyttö-Helmi vaan opettaja-Helmi, joka voi halutessaan olla täysin vakuuttava opettaja. Vakuuttavuus ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi olla vakavaa. Harjoittelun aikana minulle ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa nauraa omille kömmähdyksilleni tai höpistä hölynpölyä, kun sanat menivät sekaisin. Luokassa kierrellessäni pääsin helposti juttuun opiskelijoiden ja oppilaiden kanssa. Parhaita muistoja jäi hetkistä, kun joku opiskelija avautui ärsyttävästä tai vaikeasta tehtävästä tai sain takapenkissä istuvat ja pelaamiseen keskittyvät pojat nauramaan jollekin kommentilleni.
Toivon, että tulevaisuudessa osaisin olla opettajana helposti lähestyttävä ja osaisin kohdata jokaisen oppilaan arvokkaana yksilönä. Haluaisin luoda turvallisen oppimisympäristön sopivalla yhdistelmällä rentoutta, huumoria ja jämptiyttä. Pieni haaveeni olisi myös, että voisin olla jollekin nuorelle samanlainen inspiraation lähde kuin omat opettajani olivat minulle. Ehkä vielä joskus.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys