Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Onko sinulla ollut aikaa pysähtyä kesän ihmeen edessä, kun Jumala puhuttelee luomakunnassaan? Pysähdyitkö miettimään lintujen muuttoa? Kuka on antanut niille tahdon ja taidon palata yhä uudelleen karuun Pohjolaan vanhoille pesimäpaikoille? ”Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa” (Room. 11:33).
Joskus elämä runtelee. Tuntuu, että koettelemusten alle rusentuu ja näköala kaventuu ja sumenee. Ainoa asia, johon pystyy, on huuto Jumalalle: ”Voi, hyvä Jumala, auta!”
Kauan sitten, pikkupoikana, pääsin isän ja isoveljien mukana seuraamaan puolustusvoimien näytöstä. Näytöksessä laukaistiin harjoituspanoksia kenttätykeillä. Minua jännitti ja hieman pelotti seurata tapahtumaa. Varusmiehet toimivat ripeästi. Tykit asetettiin paikoilleen, komento kuului: ”Tulta!” Laukausten ääni oli niin voimakas, että säikähdin ja painauduin lujasti isää vasten. Hakeuduin turvaan.
Moni meistä muistaa, miten lapsena oli mukavaa näin kevään korvalla tehdä puroja ja leikkiä kuralätäköissä. Parasta taisi olla, jos löytyi oikein hyvä saviliejukko, joka roudan sulamisen aikaan oli pehmeä ja upottava. Ehkä jollakin on kokemus myös siitä, miten yllättäen ja tiukasti kumisaapas saattaa tarttua liejuun ja miten vaikeaa tuollaisesta saviliejusta on päästä irti. Tuntuu kuin lieju imisi kenkää sisäänsä eikä haluaisi päästää irti.
Useat meistä ovat nähneet rannalla telineessä tai laivan kaiteeseen kiinnitetyn punavalkean renkaan. Se on pelastusrengas, joka voi pelastaa kuolemanvaaraan joutuneen ihmisen hengen.
Psalmissa 66 laulajan sydämestä soi kiitos ja ylistys Jumalan ihmeellisistä teoista. Matka luvattuun maahan alkoi epäilyksissä ja lähestyvän vihollisen pelossa. Jumala matkalle lähettäjänä oli kuitenkin johdattamassa ja varjelemassa. Tänäänkin, meidän elämässämme, Jumala ”muuttaa meren kuivaksi, niin että jalkaisin käydään veden ylitse” (Ps. 66:6).
Ensi sunnuntai on Hyvän Paimenen sunnuntai. Kirkkokäsikirjassa on sunnuntaille varatussa esipuheessa teksti: ”Jeesus on Hyvä Paimen, joka pitää huolen lampaistaan. Ylimpänä paimenena hän lähettää opetuslapsensa huolehtimaan Jumalan laumasta.”
Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Kirkkokansa laulaa ilman säestystä ”Käy yrttitarhasta polku, vie Golgatalle se.” Hiljaisen viikon aikana seurataan Jeesuksen alennustietä, ja pitkäperjantaina ajatukset pysähtyvät Golgatalle.
Viimeiset vuodet ovat olleet omituisten myllerrysten aikaa. Juuri kun mieliimme hiipi toivo pandemia-ajan päättymisestä, Eurooppaan puhkesi hirvittävä sota. Olemme tästä kaikesta murheissamme ja pelkäämme läheistemme ja isänmaamme puolesta. Edessämme näyttää olevan vain huonoja vaihtoehtoja.
”Istun pihalla keinussa ja jaksan jo ihailla keskikesän kauneutta. Tunnen, kuinka vauva liikahtaa mahassani ja sitten rauhoittuu keinun rauhalliseen kyytiin. Keinu vie ajatukset edellisen kesän tunnelmiin. Sama paikka, sama kiikku, saman puun humina. Silloin itkimme yhdessä lapsemme menetystä, nyt istun yksin ja odotan sinua saapuvaksi sairaalasta kotiin. Näen sinut, kävelet haparoivin askelin kyynärsauvoihin tukien kohti kotia. Mieli herkistyneenä… ’sain vielä palata kotiin’.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys