Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Onko sinulle tullut koskaan virheitä? Minulle on tullut monestikin. Tässä kirjoittamisessakin tulee usein virheitä – eivätkä ne ole edes pahimpia tekemiäni. Pyyhekumi tai delete-nappi auttavat noihin kirjoitusvirheisiin.
Elmeri Hekkala
Elmeri Hekkala
Jumala antoi kymmenen käskyn lain. Ensimmäinen käsky määrittelee Jumalan ja ihmisen välistä suhdetta: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” (2. Moos. 20:2–3.)
Vuosia sitten eräs alakouluikäinen poikalapsi heitteli kiivastuksissaan leluja huoneensa ikkunaan. Jostain oli tullut huono mieli. Lelut lentelivät niin kauan, että ikkuna räsähti rikki. Poika meni sängyn alle piiloon. Hän toivoi, ettei kukaan kuullut ikkunan hajoamista eikä syyllistä löytyisi. Siinä menikin tovin aikaa.
Oletko joskus nähnyt oikein hienosti toteutettua taikatemppua? Sellaista, josta ei millään pysty huomaamaan, miten ihmeessä taikuri sai sen tehtyä? Sitä voisi jopa luulla ihmeeksi. Todellisuudessa tiedämme, että se on temppu, vaikka emme pystykään tietämään, miten taikuri sen teki.
Jumala puhuu ihmisille monin tavoin: luonnossa, kansojen vaiheissa, elämänkohtaloissa ja omassatunnossa. Erityisesti hän puhuu Pyhässä Raamatussa ja Vapahtajassamme Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa.
Elmeri Hekkala
Elmeri Hekkala
Raamattu kuvaa Jumalaa kallioksi. Kallio on ollut luonnosta tuttu käsite ihmisille kaikkialla, maailman alusta saakka. Kallio kuvaa vahvaa ja turvallista perustusta, jolle on hyvä rakentaa. Se kestää myrskyaallokot, vuorten rinteiltä tulvivat vedet, tuulen, hiekkamyrskyn ja tamppaamisenkin.
Ensi sunnuntain Raamatun tekstit opettavat ihmisiä toimimaan armollisesti toisiaan kohtaan. Ihmisen tehtävänä ei ole tuomita lähimmäistään, sillä tuomiovalta kuuluu yksin Jumalalle. Kristitty on kutsuttu saarnaamaan syntien anteeksiantamusta kaikille luoduille.
Jumalan rauhaa rinnassansa, ken kantaa maassa kuoleman, on onnellinen kulkeissansa maan vieraan poikki taivaaseen.” ”Kuunnelkaa, miten hieno laulu”, nuori toteaa ystävilleen ja kuuntelee laulun useaan kertaan. Samana päivänä tuon nuoren lyhyt, mutta onnellinen elämä katkeaa liikenneonnettomuuteen. Jumalan rauhan sydämelleen omistanut otetaan uskovien lepoon.
Ensi sunnuntain aiheena on kutsu Jumalan valtakuntaan. Päivän Psalmi kertoo ihmisestä, joka on vajonnut toivottomuuteen. Heikkouden hetkellä vihamiehet ovat käyneet hänen kimppuunsa, hän on kuin hukkuva ihminen. Näin sielunvihollinen toimii vieläkin onnettomuuden hetkellä. Jumala alkaa usein toimia silloin, kun ihmisen voimat loppuvat: ”Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun, hän veti minut ylös syvistä vesistä” (Ps. 18:16).
Ihmiset ovat kautta aikojen keränneet ajallista rikkautta itselleen ja pyrkineet sillä turvaamaan elämäänsä. Näin oli Jeesuksenkin aikana.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys