Päivi Martikainen
Päivi Martikainen
Vanhassa testamentissa kerrotaan, kuinka Daavidilla ja koko Israelin kansalla oli monia silmin nähtävissä olevia vihollisia. Näiden vihollisten uhatessa jouduttiin usein puolustautumaan ihan konkreettisin sotatoimin. Koti-Suomessa olemme saaneet pitkään elää ainakin muodollisesti rauhan aikaa. Onko isänmaassamme kilvoitellut Jumalan kansa saanut sittenkään elää rauhan aikaa?
Psalminkirjoittaja neuvoo ja rohkaisee niitä, jotka masentuvat jumalattomien menestyksestä, turvautumaan yksin Herraan. Väärintekijöiden kadehtimisesta varoitetaan, sillä heillä ei ole tulevaisuutta: “He kuihtuvat hetkessä kuin ruoho ja lakastuvat kuin kedon vehreys” (Ps. 37:2).
Milloin olet viimeksi rukoillut? Oletko muistanut kiittää Taivaan Isää kaikesta hyvästä, pyytänyt apua vaikeaan tilanteeseen tai rukoillut voimaa pysyäksesi lapsenaan? Itse huomaan rukoilevani tai huokaavani Mooseksen tavoin (2. Moos. 14:15) Jumalan puoleen silloin, kun on vaikeaa, en itse näe selkeästi tulevaa tai synnin sumu peittää armoauringon.
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Onko sinulla joskus ollut supervoimia? Tiedän, että monella pikkupojalla on. Monessa kodissa ja pihassa on leikitty lukemattomia kertoja erilaisia supersankarileikkejä. Muistan, että pikkupoikana armeijan käyneen isoveljen voimat ja taidot tuntuivat olevan kuin supersankarilla.
Kielentutkijat ovat pohtineet suomen rakkaus-sanan alkuperää. Yksi näkemys on se, että rakastaminen oli alun perin yhteisen verkon vetämistä kahdella veneellä. Toisen ajatuskulun mukaan taas jonkun kohteen tai asian voimakas haluaminen oli rakastamista. Niin kuin tutkimuksen saralla tapaa käydä, näkemykset eroavat toisistaan. Kristillinen maailmankuva katsoo sanaa Jumalan sanan näkökulmasta.
Kooralaiset olivat jääneet taistelussa tappiolle, ja kansan enemmistö pilkkasi heitä ja nauroi heille. Psalmissa 44 he purkavat tuntojaan ja etsivät turvaa vetoamalla Jumalaan – olihan hän aikaisemminkin auttanut lapsiaan. Jumala oli varjellut menneitä sukupolvia uskon taisteluissa.
Lasse Kokko
Lasse Kokko
Eräällä leirillä perustettiin illan pimetessä kynttiläkulkue. Jokaisen tehtävänä oli pienessä ryhmässä huolehtia siitä, että kunkin ryhmäläisen liekki pysyy palavana. Kun ylitettiin peltoa, piti pysähtyä ja suojata toisen leiriläisen liekkiä tai antaa omasta liekistä tuli sammuneelle kynttilälle. Kun saavuttiin perille, yksi leiriläinen totesi, että tämähän on kuin uskovaisten elämää.
Kesällä 2018 poisnukkuneen vaimoni hautakiveen on kirjoitettu sanat ”Hyvä on Herra”. Tämä vaimoni lempivirsi on täynnä taivaallista kiitosta, ja se oli mukana yhteisessä elämässämme avioliittoon vihkimisestä viimeiseen päivään asti.
Lapsuudessa ja nuoruudessa, kun olin toiminut vastoin äidin ja isän opetusta, oli vaikea kohdata heitä. Sen jälkeen halusi vähän piilotella, ehkä vähän pelottikin. Arkana ja nöyränä asteli kotiin. Joskus tottelemattomuudesta seurasi jokin rangaistus ja asia sovittiin asianosaisten kanssa. Tärkeimpänä asiana oli kuitenkin se, että kaiken sai uskoa anteeksi. Vanhemmat siunasivat, ja evankeliumin siunauksen alla sain aina uuden mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys