Otsikon kysymyksen esitti ystäväni. En osannut vastata. Joku kuitenkin vaivaa, koska “porukat on ruvennu eroon”, hän sanoi tarkoittaen avioeroja.
Tunnistan tilanteen. En kuitenkaan voi osoittaa sormella ja sanoa “nuo”. Minulle voisi käydä samalla lailla.
Kun avioliiton myötä muutimme yhteen, oli yhtä aikaa ihanaa ja vaikeaa. Oli ihanaa jakaa elämä rakastamansa ihmisen kanssa. Vaikeaa oli se, että se elämä piti todella jakaa hänen kanssaan. Kun luonteet ovat erilaiset, se ei ole aina helppoa. Tarkkailin vaimoani. Hän vain oli. Se ahdisti minua. Minulla oli yleensä joku fiilis. Kova nousukiito, hyvä meininki, seiniin rummuttelu -fiilis tai sikahauskaa-vaihe. Toisinaan myös lievä alakulo, ärsytys, väsymys, ankea fiilis. Tuntui, etten osannut elää tavallisuutta.
Niin, tarkkailin vaimoani. Kysyin, onko hän suuttunut minulle. Ei ollut. Kysyin, masentaako. Ei masentanut. Kysyin, voisinko leipoa että hän piristyisi. Ei kaivannut piristystä. Olin varma, että meillä menee huonosti. Välillä meni oikein hyvin. Sitten puhuimme. Sain oppia, että puolisollani ei ole koko ajan jotain fiilistä. Hän vain elää. Se helpotti. Ero ei ehkä ollutkaan tulossa.
Porukat kuulemma sanoo: "Se oli sit tässä, nimittäin avioliitto." Ei se niin voi mennä. Paljon on tapahtunut sitä ennen. Totean ystävälleni, että porukoiden pitäisi ehkä puhua. Uskon siihen, se on auttanut minua. Ja kuunnella, koska puhumisesta ei ole mitään hyötyä, jos kukaan ei kuuntele. Pitäisi olla aikaa ja tilaa puhua ja kuunnella oikeasti eikä vain olla kuuntelevinaan. Ehkä puhumista ei ole edes opeteltu. On rakastuttu, muutettu yhteen ja eletty. Mutta onko puhuttu? Onko käyty läpi asioita hyvistä ja pahoista päivistä? Onko jaksettu pyytää ja uskoa synnit anteeksi? Onko siirtynyt tavallisiin päiviin se, että olen luvannut tahtoa rakastaa aina kuolemaan asti? Miten se muuttuu arkipäivän elämäksi?
Vaikka olin aika kova ja avoin puhumaan, en osannut aina puhua oikein. Laitoin valmiita vastauksia toisen suuhun. Sanoin, miltä toisesta tuntui tai mitä hän tarkoitti. Ei se niin mene. Minulla ei ollut kärsivällisyyyttä antaa tilaa toisen ajatuksille. Opin hitaasti. Tajusimme kuitenkin molemmat, että hyvää ei ole edessä, jos emme käy asioita läpi pohjamutia myöten. Evankeliumi oli kuin lääke murtumaan, joka oli tullut liukastuessa jäisellä pihalla. Tämän jälkeen alkoi toipuminen, kävelemään opettelu ja vaarapaikkojen tunnistaminen. Piti etsiä piikkipohjallisia kenkiin, ettei kaatuisi aina samassa paikassa uudestaan.
Jos ei osaa puhua, voi opetella. Jos potilas tulee lääkäriin, hänen olisi kerrottava mikä vaivaa. Jos ei puhua pukahda, parhainkaan lääkäri ei tiedä mistä alkaisi tutkia. Kun avioliitoissa tulee vaikeuksia, pitäisi mennä toisen luo ja kysyä ensin: "Mikähän minua vaivaa?" Yhdessä kun opettelee armollisesti puhumaan ja kuuntelemaan, saattavat syytkin tulla esille.
Ehkä meitä porukoita vaivaa synti? Minua ainakin. Se on kroonista. Siksi tarvitsee mennä vastaanotolle, jossa lääkäri näkee sydämeen ilman ultraääntä ja röntgeniä. Syntiin on aina ollut hyvä hoito, anteeksiantamuksen evankeliumi. Se on parantanut silmätkin. Oma puoliso, lapsi tai ystävä on alkanut taas näyttää kauniilta ja korvaamattomalta.
Harri Vähäjylkkä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys