Olin kerran sikaväsynyt. Tai siis olen ollut monestikin. Tuo väsymys oli kuitenkin erilaista, pysyvää laatua. Joskushan ihmistä vain nukuttaa tai hän on väsynyt työstä, elämästä tai vaikkapa maailmanpolitiikasta.
Minun väsymykseni oli lamauttavaa väsymystä, joka vei ilon ja energian tavallisesta elämästä. Jaksoin kuitenkin yhä tehdä työtä, kohdata ihmisiä ja palvella heitä. Kotona en jaksanut olla enää kovinkaan mukavaa seuraa. Onneksi oli niin hyviä ystäviä, että he ottivat kylään, vaikka en jaksanut paljon muuta kuin maata sohvalla ja kertoa huonoja juttuja.
Kun väsyttää, pitää levätä. Kun kerroin väsymyksestäni, sain monenlaisia neuvoja. Kaikki olivat aitoja, hyvää tarkoittavia neuvoja. Joku neuvoi aloittamaan hiihtämisen. Mietin, että jaksoin juuri ja juuri käydä vessassa. Perheeseemme syntyi nopeasti sisäpiirivitsi:
– Pitäisi nukkua enemmän, syödä terveellisemmin ja harrastaa liikuntaa.
Totta joka sana! Mutta kun ei jaksanut. Elämä piti saada ensin hallintaan. Siinä auttoi työterveys. Muistan erään käytännön totuuden vieläkin: ihminen kestää ylikuormitustakin hyvin, mutta sitä, että ei ole lepoa, hän kestää huonosti.
Kun ammattilainen kysyi minulta omasta vapaa-ajasta, vastasin totuudenmukaisesti: "Sitä ei ole." Sain tehtäväksi hankkia sitä. Jokainen tarvitsee aikaa sekä läheisten että oman itsensä kanssa. Olin yrittänyt olla hyvä työntekijä, puoliso ja isä. Vuorokauden tunnin kuluivat loppuun. Jos otin omaa aikaa, otin sitä yöunista. Ei hyvä!
Kun väsyy fyysisesti ja henkisesti, saattaa väsyä myös hengellisesti. Väsyminen täytyy ottaa vakavasti. Perheessä kaikki kärsivät, jos toinen vanhemmista joutuu yksin kantamaan henkisen vastuun perheen hyvinvoinnista. Väsyminen saattaa synnyttää katkeruutta.
– Tätäkö tämä on? Kukaan ei arvosta tai huomaa mitä minä teen toisten eteen.
Sielunvihollinen iskee armotta väsyneeseen.
– Uskosi tekee sinusta väsyneen ja vie elämästä ilon, se valehtelee.
Erilaisiin ongelmiin Jumalan vastustaja tarjoaa ratkaisuksi uskosta luopumista.
– Eihän tässä ole mitään järkeä!
Nämä olivat tuttuja kiusauksia myös Vanhan testamentin Asafille, joka totesi:
– Minä kadehdin jumalattomia, kun näin heidän menestyvän. Heillä ei ole ikinä vaivoja, he ovat terveitä ja lihavia. He eivät joudu raatamaan niin kuin muut ihmiset, eikä heitä toisten tavoin kuriteta. (Ps. 73:3–5.)
Ajalliseen väsymiseen auttaa avoimuus omasta tilanteesta sekä avun hakeminen ja vastaanottaminen.
Olen aina rakastanut raamatullista kuvaa Hyvästä Paimenesta. Tuo paimen ottaa syliinsä sen karitsan, joka on loukkaantunut, eksynyt ja väsynyt ja palauttaa laumansa yhteyteen. Tuo paimen ei kysele, miksi sinulle kävi näin. Kun Jumalan armo koskettaa, saa tuntea kelpaavansa myös väsyneenä. Vaikka mitään muuta ei jaksaisi, saa kuitenkin uskoa armosta. Tuosta lahjasta kannattaa pitää kiinni, sillä se kantaa taivaaseen.
Harri Vähäjylkkä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys