Tommi-ystävämme soittaa minulle ja kysyy, saako puolisoni lähteä miesten kanssa saunomaan. Kysymys on tommimainen, mutta meinaan hermostua. En ole miehelleni äiti, ja hänellä on omat mielipiteensä. Sitten vastaan suoraan tapaani, ettei puolisoni halua. Tiedän, ettei se ole hänen lempihuvejaan. Nauruksihan puhelu menee.
Ajankäyttö on avioliitossa ehkä keskustelluin ja kiistellyin aihe. Minkä verran tehdään töitä? Kuinka paljon ollaan yhdessä tai harrastetaan erikseen? Miten kotityöt jaetaan? Tasapainoa joutuu hakemaan muuttuvissa elämäntilanteissa aina uudestaan. Meidän mallimme lähti avioliiton alkuaikoina rakentumaan jo ehkä molempien kotoa. Puolisoni isä viihtyi kotona töiden jälkeen ja antoi näin mallin pojalleen. Minun kotonani molemmat vanhemmat kävivät töissä, ja isäkin osallistui lauantaisiivouksiin ja ruuanlaittoon. Nopeasti kasvava yhteinen perheemme veti meitä myös yhteen. Molempia tarvittiin, ja kummallekin riitti kotitöitä yllinkyllin. Keskustelimme avioliiton alussa, että haluamme rakkauden lisäksi vaalia myös sitä, että olemme toistemme parhaat ystävät, että viihdymme ja teemme asioita yhdessä. Ei se kasvu ollut kivutonta, mutta nuoruuden innolla ja keskusteluilla siitä selvittiin. On tässä meidän mallissamme heikkouskin. Se tulee esille, jos toinen joutuu lähtemään reissuun. Kestämme huonosti erillään oloa.
Ajankäyttöön vaikuttavat varmasti luonteetkin. Kaikki miehet eivät ole moottori- tai metsästysihmisiä eivätkä kaikki naiset kotihengettäriä. Joku mies voi olla kotona perheen kanssa viihtyvä ”pehmoisä”. Tämä voi herättää tuttavissa ihastusta tai ihmetystä: Ihanko tuo puoliso omasta halustaan jää kotiin vai onko tässä ”emäntä” takana? Tai joku toteaa, että olisipa meilläkin noin. Tärkeintä ei taida ollakaan se, millainen toimintamalli on, vaan se, että molemmat tulevat kuulluksi ja ovat tyytyväisiä. Stressaavaa on, jos joutuu jatkuvasti pitämään puoliaan omaa puolisoaan vastaan.
Ristiriitatilanteissa olemme usein huomanneet, että itseasiassa haluamme molemmat samaa: sitä, että meillä olisi yhdessä hyvä olla. Saatamme luulla tämän toteuvan, kun itsekkäästi pidämme kiinni vain omista tarpeistamme. Viisaampaa on kuitenkin etsiä yhteistä hyvää: kun muistutamme toisiamme samalla puolella olemisesta, asiat helpottuvat huomattavasti.
Jokin aika sitten talomme ulko-ovi piti vaihtaa. Samainen Tommi-ystävä tuli sen tekemään. Yritimme puolisoni kanssa molemmat auttaa. Mieheni piteli ovea pystyssä mutta unohtui tapansa mukaan juttelemaan, ja ovi alkoi kallistua. Minut – enemmän puuhommia tehneenä – määrättiin hanslankariksi ja puoliso käskettiin ystävällisesti kahvinkeittoon. Työvoitto oli se, kun ystävä hetkeä myöhemmin totesi pilke silmäkulmassa puolisolleni:
– Oon aina aatellu, että miten sää pärjäät tuon Elinan kans, mutta nyt mää mietin, et mitenkähän Elina kestää sua.
Elina Vähäjylkkä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys