Kun kohtasin appeni ensi kerran, toivoin, että olisin ollut kohtaamatta. Saavuin heidän kotiinsa anivarhain, yöjunalla. Luulin, että tyttöystäväni vanhemmat vielä nukkuisivat. Turha toivo, olivat portailla vastassa, katsoivat silmiin ja tervehtivät. Aika kuumottava tilanne!
Myöhemmin olin rehtorin puhuttelussa. Tuo emeritusrehtori oli tuleva appeni. Olin pyytänyt audienssia. Oli kysymys kädestä, tyttären kädestä. Enemmästäkin, koko elämästä! Oltiin vanhanaikaisesti vakavia. Rehtori lajitteli papereita työhuoneensa pöydältä. Jokainen paperi meni oikeaan paikkaansa.
– Niin, sinulla oli asiaa... hän sitten sanoi.
Kerroin asiani. Tuleva appeni ei vastannut suoraan, vaan alkoi kertoa omasta elämästään:
– Niin, minähän lähdin 17-vuotiaana vapaaehtoisena talvisotaan... Sitten on ollut muutakin: välirauhan aikana linnoitustöitä, pitkä jatkosota haavoittumisineen, rauhan tulo, opettajan sijaisuus kotikylän koululla, maamieskoulu, opettajakoulutus Kajaanin seminaarissa. Avioliittoon ehdin sitten 35-vuotiaana, hän kertoili.
Olin tuona audienssipäivänä 17-vuotias. Minulla ei ollut mitaleja, joissa olisi lukenut ”Isänmaan puolesta” tai ”Urheudesta”. Minulla oli vain merkki, jossa luki ”Uimakandidaatti” sekä Mustanaamio-kerhon pronssijäsenyysmerkki. Lisäksi olin ollut Osuuspankin Hippo-kerholainen. Asepalveluskin oli vielä tietämätön paikka. Ei ollut meriittejä, ei, mutta oli rakkaus! Rehtori ei tyrmännyt minua. Pitkä yhteinen matka hänenkin kanssaan oli alkamassa.
Muistan hetken, jolloin ensimmäinen tilini oli tullut. Olimme jo tuolloin naimisissa rakkaan vaimoni kanssa. Syöksyimme HifiStudioon ja ostimme törkeän hienot stereot. Tehoa oli niin paljon, että setillä olisi voinut helposti häätää talon välikatosta oravat ja muut kolopesijät. Hyvästi hiljaisuus, tervetuloa Saint-Saënsin urkusinfonia ja Barbara Hendricksin joululaulut! Virittelin innoissani piuhoja ja asentelin kaiuttimia. Kehuin appiukolle hyvää hinta-laatusuhdetta. Hän tassutteli ympäriinsä, hymähteli, oli vähän mukanakin. Sanoi sitten:
– Ei kait siinä. Sitten kun nälkä yllättää, niin laittaa levyn pyörimään.
Kääk! ajattelin. Liian hyvin sanottu.
Aika kuluu. Saan oppia paljon apelta. Hän neuvoo, miten listoitetaan oikeaoppisesti, miten auto kannattaa huollattaa ja öljykattila nuohota. Hän antaa neuvoja elämään ja uskonelämään. Neuvot annetaan taitavasti, ei puolisoita erottaen, vaan yhdistäen. En milloinkaan koe, että hän puolustaisi omaa lastaan minun kustannuksellani, vaan auttaa meitä molempia. Välillemme muodostuu luja ja syvä suhde. Samoin koen myös anoppini kohdalla. Kesämökin hämärässä kuulen ohuen seinän läpi, miten minunkin nimeni liitetään iltarukouksen pyyntöihin. On hyvä olla. Olen kiitollinen heistä.
Edelleenkin appi tulee usein käymään. Nyt invataksilla, pyörätuolissa. Nauramme kuten ennenkin. Nautin siitä, että saan hänet nauramaan. Autan häntä arjen asioissa. Nyt saan konkreettisesti palvella häntä.
Saan myös palvella Jumalan sanalla, kun appeni täyttää vuosia. Saan rohkaista ja lohduttaa samoilla Jumalan sanan lupauksilla, joilla hän on niin monta kertaa rohkaissut meitä. Kunpa osaisin ottaa omien lasteni puolisot sellaisina lahjoina kuin appeni ja anoppini ovat minut ottaneet perheeseensä.
Harri Vähäjylkkä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys