Näky on kuin Vihtorista ja Klaarasta. On yömyöhä, ja isäntä on hiippailemassa nukkumaan yrittäen olla herättämättä vaimoaan. Paitsi että sarjakuvan Vihtori tulee yöllä kotiin kapakasta sukkasillaan, kengät kädessä. Minä en. Vaimokaan ei herätessään riko kaulinta päähäni kuten Klaara, mutta konflikti meillä silti tulee. Vaikka mitään väärää ei ole tapahtunutkaan, jotain epämukavaa silti.
Olin jäänyt valvomaan koneen ääreen, pelaamaan. Perustelin itselleni asiaa sillä, että työn, perheen, sosiaalisten suhteiden ja kaiken muun sälän keskellä tarvitsin “aivot hyllylle” -tekemistä. Jotain, joka tyhjentää ajatukset tai keskittää ne johonkin muuhun kuin tavanomaiseen.
Aamulla tsemppasin. Nousin mielelläni ensimmäisenä, enkä millään tavalla halunnut näyttää, että väsyttäisi. Kuitenkin väsytti. Harmitti, että yöllä pelasin vielä yhden kentän eteenpäin.
Sama toistui seuraavana ja seuraavana iltana. Yritin rentoutua ja purkaa stressiä, mutta huomaamattani väsyin yhä enemmän unenpuutteen vuoksi. Stressikään ei poistunut, sillä tekemiseni aiheutti kitkaa tärkeimpään ihmissuhteeseeni.
Kasvoin 80-luvun loppupuolen Commodore-sukupolven kanssa. Usein raamattuluokan jälkeen kokoonnuimme vihertävänä välkkyvän monitorin ympärille. Pelasimme Summer Gamesia, Pitstopia ja Boulder Dashia. Joskus huone muuttui kuumaksi, löyhkääväksi luolaksi, koska pelasimme “ihan raivona”. Haittojakin ilmeni, tuli riitaa pelivuoroista, läksyt olivat tekemättä ja ilta vaihtui yöksi. Kerran jos toisenkin vanhemmat komensivat: "Peli kiinni!"
Pelimaailma löytyi uudestaan nuorena perheen isänä, kun laadukkaat PC:t tekivät tuloaan. Pelit olivat muuttuneet. Ne olivat paljon haastavampia, mutta myös paljon koukuttavampia kuin aikaisemmin. Tuntui suorastaan tuhlaukselta olla kiinnostumatta Combat Flight Simulatorista ja muista pelimaailman helmistä.
Huomasin, että en löytänyt mitenkään yhteisymmärrystä pelaamiseen puolisoni kanssa. Hän ei nähnyt mitään järkeä siinä, että perheellisen kallista yöuniaikaa kulutettaisiin jahtaamalla viholliskoneita kuvitteellisessa sodassa bittiavaruudessa. En minäkään sitä järkisyillä osannut perustella. Yritin todistella, että yhtä vähän oli “järkeä” tehdä sudokuja, lukea runoja tai bongata lintuja.
Kuten aina, rakentava keskustelu aiheesta kuin aiheesta auttaa. On helpompi ymmärtää toista, jos päästään ”Kuka on oikeassa” -keskustelusta ”Miten minä koen asian” -keskusteluun. Rakkauden ilmapiiri jättää tilaa puolisoiden ja muiden perheenjäsenten kiinnostuksille ja antaa mahdollisuuden sopia turvallisuutta luovat pelisäännöt.
Aika näyttää ajaneen ohitseni, mitä pelaamiseen tulee. Nuoret kollit ostelevat kaiken maailman vesijäähdyttimiä läpinäkyviin hirmukoneisiinsa, jotka vievät tehoja puolen ydinvoimalan verran. Pelitkin pyörivät enimmäkseen netissä. Täytyy sanoa, että nykyään puolison kanssa yhdessä tekeminen ja pihan fiksaaminen ruusuineen kiinnostavat paljon enemmän. Onhan siinä kyllä mukavaa nostalgiaa, kun joskus lataa koneelle Age of Empires III:n ja rakentaa muutaman linnoituksen. Kohtuus kaikessa, sanon minä!
Harri Vähäjylkkä
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys