Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Lukijan kuva/Raija
Lukijan kuva/Raija
Daavid huokaili psalmissaan: ”Kuinka kauan huolet painavat mieltäni ja sydäntäni jäytää tuska? Kuinka kauan viholliseni ovat voitolla?” (Ps.13:3.) Voisiko tämä olla sinun psalmisi? Minä tunnen sen joskus hyvinkin omakseni.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Jumalan luomistyön ihmeet ovat taas meidän ihasteltavinamme. Pitkän ja pimeän talven jälkeen luonto on herännyt kukoistukseensa, ja valo on voittanut pimeyden. Olisiko tämä kaikki kauneus mahdollista ilman Jumalan antamaa uutta kasvua ja kukoistusta?
Monille meistä lienee tuttu kehotus mennä mummon mökkiin opettelemaan tyytyväisyyttä elämään. Ajatus juontunee siitä, että nämä elämää nähneet ja kokeneet vanhemmat ihmiset ovat oppineet, mikä elämässä on tärkeää ja arvokasta. Vaikka ulkoinen asuinympäristö ei ehkä olisi nykyaikaisin, heillä on usein sellaista tyytyväisyyttä, josta voimme oppia. Riittävä ravinto, vaatetus, turva ja lämpö, ja terveyskin vielä kohtuudella toimiva, niin kaikki on hyvin.
Kaksi ihmistä keskusteli keskenään. Ensimmäinen kysyi kuulumisia ja sai vastauksen: ”Minulla ei ole mitään hätää, kaikki on ajallisesti hyvin, yksityisesti ja yhteiskunnassa.” Kysyjä jatkoi: ”Miten on uskomisen ja iankaikkisuusasioiden kanssa?” Toinen vastasi jälleen: ”Ei ole mitään hätää.”
Oletko koskaan laskenut, kuinka monta valintaa olet tehnyt tämän päivän aikana? Elämässä joutuu ja saa koko ajan tehdä erilaisia valintoja.
Matias Haaraniemi
Matias Haaraniemi
Tuntuuko sinusta joskus siltä, että elämässä on aivan liian paljon tapahtumia? Tuntemiset saattavat vaihdella äärilaidasta toiseen: huolista ja murheista toivoon ja lohdutukseen, surusta ja pelosta riemuun ja luottamukseen. Voi olla vaikeaa tietää, pitäisikö rauhoittua ja odotella vai rientää ja tarttua toimeen.
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Harva asia on uskossa yhtä keskeisellä sijalla kuin rukous. Hengellisissä tilaisuuksissa rukoillaan näkyvästi ja yhteisesti, mutta rukous on läsnä myös yksityisessä uskonelämässä.
Lasse Kokko
Lasse Kokko
Noin neljäkymmentä vuotta sitten sain toimeeni liittyen tehtävän onnitella erästä vanhusta, joka kuului elävästä kristillisyydestä vuosikymmeniä sitten irtautuneeseen eriseuraan ja oli heidän saarnaajiaan. Kahvipöydän ääressä kuulin, kuinka onniteltava vastasi erääseen onnittelupuheeseen. Siinä hän lainasi pitkästi Raamattua ja Lutheria.
Anu Tofferi
Anu Tofferi
Ihanimmat tavoitteet alkavat yllättävinä unelmina, kihelmöivät mielessä, unohtuvat ja taas palaavat. Jos unelma muuttuu suunnitelmaksi ja saa päämäärän, voi siitä helpommin keskustella. Toteuttamisessa on sitten tärkeää sisäinen polte, intohimo asiaan, sanovat motivaation asiantuntijat.
Valtteri Saukko
Valtteri Saukko
Hyvän Paimenen ääntä on turvallista kuunnella ja seurata niiden jälkiä, jotka ovat sitä ääntä kuunnelleet.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys