Ihmiselämään sisältyy erilaisia ajanjaksoja. Myötäkäymisten aikana on helppo luottaa Jumalan johdatukseen. Raskaissa koettelemusten hetkissä usko Jumalan huolenpitoon voi käydä heikoksi. Tämän ajan uhkakuvien keskellä joku saattaa kysellä, onko Jumalaa olemassa. Miksi Jumala sallii niin paljon kärsimystä?
Lasse Kokko
Lasse Kokko
Vuosi on jälleen vaihtunut, vuosiluku 2024 jää historian kirjoihin ja uusi vuosiluku 2025 on käytössä ympäri maailman. Kuinkahan moni ihminen tulee ajatelleeksi, mistä nykyinen ajanlasku koko ihmiskunnan käytössä olevassa kalenterissa alkaa?
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Kuuluisan pilapiirtäjän Kari Suomalaisen parhaaksi valittu teos on nimeltään Joulukatu. Piirros julkaistiin vuonna 1954, ja se kuvaa kaupungin ihmistungosta joulun alla.
KARI VENGASAHO
KARI VENGASAHO
Abraham Maslow oli yhdysvaltalainen psykologi. Hänen kehittämässään tunnetussa viisiportaisessa tarvehierarkiassa pohjimmaisina ovat säilymisen ja turvallisuuden perustarpeet. Ilman niitä ihmisellä ei ole voimavaroja yhteenkuuluvuuden lisäämiseen, arvonannon hankkimiseen, itsensä toteuttamiseen tai kykyjensä kehittämiseen.
Anu Tofferi
Anu Tofferi
Maijan aivokasvaimen leikkaus lähestyi. Edellisenä päivänä hän kulki etsiskellen keskussairaalan käytävillä. Hautajaisjärjestelytkin oli jo varalta sovittu vanhenevan Liisa-äidin kanssa. Pöydällä olisivat tutut liinat ja siunaamaan tulisi lapsuudesta tuttu uskovainen pappi.
Päivi Peltoniemi
Päivi Peltoniemi
Viimeisenä päivänä vasaran lyönti jää kesken ja marketin musiikki loppuu kuin veitsellä leikaten. Kaikkien katseet kääntyvät idän taivaalle, joka loistaa kirkkaampana kuin yksikään aurinko. Kukaan ei ehdi kysymään, mitä tämä on, eikä kukaan enää saarnaa syntejä anteeksi. Haudat aukeavat, tuuleen ripotellut tuhkat kerätään kokoon ja merikin antaa omansa.
Pixabay
Pixabay
Meneillään oleva kirkkovuosi on kohta loppumassa. Ensi sunnuntaina on valvomisen sunnuntai ja sen jälkeen kirkkovuoden viimeinen sunnuntai, tuomiosunnuntai.
Kuvituskuva.
A-L. S.
Kuvituskuva.
A-L. S.
Uhkaako sairaus tai onnettomuudet? Onko menestys epävakaiden markkinoiden varassa? Ovatko lapset urakehityksen esteenä? Näitä aikamme ihminen saattaa pelokkaasti pohtia.
Luin joskus edesmenneen kulttuurivaikuttajan ja poliitikon Claes Anderssonin ajatuksia. Hän kertoi niitä haastattelusarjassa, jossa seitsemää suomalaista oli haastettu pohtimaan elämän tarkoitusta. Hän toi esiin monia ajatuksia, joista ajattelen itse kristittynä toisin. Yksi ajatus jäi kuitenkin mieleeni ja oli mielestäni osuva: ”Jokainen elämä on yhtä pitkä – kestää syntymästä kuolemaan.”
Ihmisen syntymä ja ihminen itsessään on ihme. Ei voida millään keinolla eikä ihmisviisaudella rakentaa sellaista ihmettä, jollainen ihminen on. Ihminen on usein pyrkinyt yltämään Jumalan viisauteen. Ihmiset alkoivat rakentaa esimerkiksi Baabelin tornia vedenpaisumuksen jälkeen tavoittaakseen taivaan ja tullakseen Jumalan vertaiseksi (1. Moos. 11). Jumala halusi kuitenkin näyttää Baabelin rakentajille suuruutensa. Hän sekoitti ihmisten kielet, jonka jälkeen he eivät enää ymmärtäneet toisiaan ja pyrkimykset taivaan tavoittamiseksi tyrehtyivät.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Raamattu kertoo viidennen Mooseksen kirjan lopussa tapahtumista, joissa Israelin kansa oli pitkän autiomaavaelluksen jälkeen päässyt lähelle luvattua maata. Tiedustelijat olivat tuoneet epäuskon sanomaa luvatusta maasta. Ainoastaan Joosua ja Kaleb toivat kansalle uskon ja toivon näköalaa: ”Maa, jota kävimme tutkimassa, on hyvä ja ihana maa. Jos Herra on meille suosiollinen, hän vie meidät tuohon maahan, joka tulvii maitoa ja hunajaa, ja antaa sen meille.” (4. Moos. 14:7–8.)
Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Oletko kuullut jonkun sanovan, että hän tuntee olevansa alapaulalla? Kaikille lukijoille, ainakaan nuoremmille ei välttämättä ole ihan selvää, mitä tuolla kielikuvalla tarkoitetaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys