J.S.
J.S.
Mika Aikkila
Ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi lupauksen Pyhästä Hengestä, joka oli tuleva oppaaksi uskovaisten keskelle (Joh. 14:16–17). Pyhä Henki on tänäkin päivänä uskovaisten ihmisten keskellä, kaikkien tukena ja oppaana. Henkensä kautta Jeesus on yhä meidän keskellämme.
Galatalaiskirjeessä Paavali puhuu hengen hedelmistä, joita oikea usko saa aikaan. Hengen hedelmiä ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä (Gal. 5:22–23). Uskon kautta uskovainen saa sydämeensä Pyhän Hengen, ja usko näkyy ulospäin hengen hedelminä. Usko ja syntien anteeksiantamus synnyttää halun palvella toisia, eli se synnyttää hengen hedelmiä.
Aikaisemmin samassa kirjeessä Paavali mainitsee lihan aikaansaannokset, joita ovat esimerkiksi siveettömyys, vihamielisyys, riidat tai kateus (Gal. 5:19–21). Paavali neuvoo: ”Antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja” (Gal. 5:16).
Lihan puolelta heikkoina voi kuitenkin huomata, ettei kykene hyvään, vaikka haluaisi. Omalta puoleltaan tuntee taitamattomuutta, ei voi kerskua onnistumisilla ja hyvillä töillään, vaan kaikki ovat vajavaisia. Paavalin tavoin voi todeta, että ”en tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo (Room 7:19).” Monesti huomaa tekevänsä lihan töitä, eikä Hengen johdattamana hyviä hedelmiä, hyviä tekoja.
Hengen hedelmistä Paavali mainitsee ensimmäisenä rakkauden. Jeesus opetti ihmisille, että rakkauden käsky on suurin käsky. Hän tiivisti lain rakkauden kaksoiskäskyyn (Matt. 22:37–39): ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Jeesus toimi näin kaikkia ihmisiä kohtaan; hän on paras opettaja ja esimerkki hengen hedelmistä.
Hyvät työt eivät kerrytä ansiota, vaan ovat vain uskon aikaansaannoksia. Paavali opettaa vanhurskauden tulevan yksin uskosta, ilman hyviä tekoja. Vaikka hyviä töitä ei tehdäkään ansaitakseen autuutta, uskon kautta voi ymmärtää myös Jeesuksen opetuksen, kuinka hedelmistään puu tunnetaan. ”Jos puu on hyvä, sen hedelmäkin on hyvä, mutta jos puu on huono, sen hedelmäkin on huono. Hedelmästään puu tunnetaan.” (Matt. 12:33.) Sama ajatus pätee meidänkin aikanamme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys