Lasse Kokko
Lasse Kokko
Ari Pelkonen
Lapsiperheissä lienee tuttua lasten tyytymättömyys ruokaan, jos samaa ruokaa syödään heidän mielestään liian usein tai ruoka ei ole muuten mieluista. On luonnollista, että ruokaan voi kyllästyä, jos siinä ei ole vaihtelua.
Israelin kansa söi mannaa autiomaavaelluksella 40 vuoden ajan (2. Moos. 16). Ei ihme, että kansa alkoi valittaa: ”Täällä ei edes näe muuta kuin tuota iänikuista mannaa!” (4. Moos. 11:6.) Mannaa syötiin, kunnes tultiin Kanaaninmaan rajoille.
Kun Israelin kansa kaipasi takaisin Egyptin lihapatojen ääreen, Jumala lupasi antaa heille taivaasta ruokaa. Ensin leiriin lensi viiriäisiä, lintuja, joista kansa sai lihaa syödäkseen. Seuraavana päivänä maassa oli jotain hienoa, rapeaa ja ohutta, kuin kuuraa, niin että kansa ihmetteli, mitä se on. Mooses vastasi: ”Se on leipää, jonka Herra on antanut teille ruoaksi” (2. Moos. 16:15).
Valkoinen manna maistui hunajaleivältä ja sitä sai kerätä yhden päivän annoksen kerrallaan. Sapatin edellä mannaa sai kuitenkin kerätä myös pyhäpäivän ruuaksi. Jos keräsi enemmän, manna pilaantui.
Kun Jeesus opetti olevansa Jumalan taivaasta lähettämä elämän leipä, hän rinnasti itsensä autiomaan mannaan sen alkuperän vuoksi (Joh. 6:32–35, 48–58). Jumala antoi mannaa taivaasta ja Jumala lähetti Jeesuksen taivaasta ihmiskunnalle, Elämän leiväksi. Toisaalta Jeesus korosti mannan ja itsensä eroavuutta: mannaa syöneet ovat kuolleet, mutta joka syö Elämän leipää, elää ikuisesti.
Mannaa voidaan tietyiltä osin verrata myös Jumalan sanaan ja evankeliumiin. Jeesus on lihaksi tullut Jumalan sana (Joh. 1), joka on läsnä Pyhän Hengen kautta saarnatussa Jumalan sanan saarnassa. Niin kuin mannaa sai kerätä vain yhden päivän ravinnoksi, ei evankeliumiakaan voi uskoa tulevien päivien varalle.
Sielunvihollinen voi eksyttää tyytymättömyyteen niin, että alkaa tuntua, että saarnat ovat vain ”tuota iänikuista mannaa”. Tällaisten ajatusten seurauksena saattaa sanankuulossa käymisen välit harventua ja loppua. Jos ruokahalu katoaa, tulee lopulta hengellinen kuolema, ajautuminen epäuskoon pois Jumalan valtakunnan osallisuudesta.
Jumalan sana ja evankeliumi synnyttävät uskon lahjan ja ovat voimana uskon tien kulkijalle. Sanan kuulemisen halun vaikuttaa Jumala itse. Jumalan sana lohduttaa, ravitsee, virvoittaa ja antaa voimaa. Pyhän Hengen kautta julistetussa sanan saarnassa itse Jumala antaa meille taivaallista mannaa.
Evankeliumi ei ole ihmisistä lähtöisin olevaa puhetta. Se on sielun ravintoa siihen saakka, kunnes päästään ”Kanaaninmaan rajoille”, vanhurskasten lepoon. Tämän ajan jälkeen ei tarvitse enää uskoa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys