Kari Vengasaho
Kari Vengasaho
Mauno Hepola
Onko ystäväsi täydellinen ihminen tai loppuuko ystävyytesi heti, kun huomaat ystävässäsi ikäviä piirteitä? Luulen, että vastauksesi molempiin kysymyksiin on kieltävä: ystävyytesi kestää monia heikkouksia.
Vieraassa ihmisessä saattavat jotkut asiat ärsyttää niin suuresti, ettei tuota ihmistä ainakaan ystäväksi halua. Kielteinen ensivaikutelma voi kuitenkin olla väärä. Ehkä näit ensimmäiseksi vain huonoimman puolen hänestä.
Paavali tunnustaa kirjeessään galatalaisille (Gal. 4:12–20), että ensivaikutelma hänestä ei varmastikaan ollut kovin suotuisa. Galatalaiset olisivat voineet inhota ja halveksia häntä. Hän sanoo sen liittyneen johonkin sairauteen. Tämä vaikutelma ei kuitenkaan estänyt galatalaisia ottamasta vastaan Paavalin tuomaa ilosanomaa. Ilosanoma puolestaan synnytti rakkauden julistajaa kohtaan. Tällainen käsitys Paavalille jäi: ”otitte minut vastaan kuin Jumalan enkelin, kuin Kristuksen Jeesuksen – – olisitte silloin antaneet minulle vaikka silmät päästänne, jos se olisi ollut mahdollista.” (Gal. 4:14, 15.)
Joskus ystävyys syystä tai toisesta hiipuu ajan myötä. Niinkö kävi galatalaisten ja Paavalin ystävyydelle? ”Missä teidän riemunne ja innostuksenne nyt on?” Paavali kysyy kirjeessään.
Galatian seurakuntiin oli tullut toisenlaisia opettajia. Kun Paavali oli opettanut, että Kristus on lain loppu – toisin sanoen uskovainen ei pääse taivaaseen Jumalan lain noudattamisella – nämä toiset opettajat halusivat uskovaisten sitoutuvan lakiin. He esittivät, että tässä Paavali on erehtynyt. Heidän opetuksensa sai Galatiassa vastakaikua, ja ystävyys Paavalia kohtaan alkoi hiipua.
Paavali oli tästä huolissaan. Ei niinkään ystävyydestä, vaan koko uskomisen perustasta. Se elämä, jonka Jumalan henki synnytti galatalaisissa, oli Paavalin mielestä nyt kuolemassa. Ei voi pyrkiä taivaaseen sekä lakia noudattamalla että Kristuksen armosta.
Paavali toivoo elämän voittamista ja ystävyyden palaamista: ”Rakkaat lapseni, teidän vuoksenne minun on jälleen kärsittävä synnytystuskia, kunnes Kristus saa muodon teissä. Kunpa voisin olla nyt luonanne ja löytää oikean äänensävyn!” (Gal. 19–20.)
Saakoon Kristus muodon myös tämän ajan ihmisissä. Armossaan hän hyväksyy ihmiset omikseen, vaikka kaikki ovat monin tavoin syntisiä. On siis tärkeää hyväksyä armollisesti myös toiset, niin ystävät kuin vieraammatkin, heidän vioistaan huolimatta. Näin syntyy keskinäinen rakkaus, joka tukee taivasmatkalla. Rakkaus vahvistuu, kun voi antaa toisille anteeksi välejä hiertävät asiat. Antaahan taivaallinen Isäkin joka päivä kaikki synnit anteeksi.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys