Kari Vengasaho
Kari Vengasaho
Siionin Lähetyslehdessä ilmestyy tänä vuonna artikkelisarja Hengen hedelmistä. Mitä Hengen hedelmät ovat nykyään uskovaisen henkilökohtaisessa elämässä, perheessä, yhteiskunnassa sekä Jumalan seurakunnassa?
Ntchisin kylän pyhäkoululaiset Malawissa ottivat iloisesti laulaen lähetyspuhujat vastaan. Laulua rytmitettiin taputtamalla käsiä paikallisen tavan mukaan.
KUVAT: Heikki Syrjäniemi
Ntchisin kylän pyhäkoululaiset Malawissa ottivat iloisesti laulaen lähetyspuhujat vastaan. Laulua rytmitettiin taputtamalla käsiä paikallisen tavan mukaan.
KUVAT: Heikki Syrjäniemi
”Mies lähti kylvämään siementä. Kun hän kylvi, osa siemenestä putosi tien laitaan. Siinä jyvät tallautuivat, ja taivaan linnut söivät ne. Osa putosi kalliolle ja lähti kasvuun, mutta oraat kuivettuivat, koska eivät saaneet maasta kosteutta. Osa putosi keskelle ohdakkeita, ja kun oras kasvoi, kasvoivat ohdakkeetkin ja tukahduttivat sen. Mutta osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon.” (Luuk. 8:5–8.)
Turku isännöi uskonpuhdistuksen merkkivuoden pääjuhlaa 5. marraskuuta. Juhlajumalanpalvelus ja Yhtä matkaa -pääjuhla päättävät valtakunnallisen reformaatioviikon ja koko merkkivuoden Suomessa. Tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita. Päivä alkaa kello 10 Turun tuomiokirkon juhlajumalanpalveluksella, jota voi seurata Yle TV1:ssä.
Reformaation perintö on kirkkomme saama kultamitali. Mitalin toinen puoli loistaa meille uskonpuhdistuksen hengessä toteutetussa uudessa virsikirjassa (1986), kirkkoraamatussa (1992), katekismuksessa (1999) sekä jumalanpalvelusuudistuksen kirjoissa (1999/2000). Mitalin toinen puoli on himmeämpi ja ajan patinoima. Se näkyy muun muassa suhtautumisessamme Raamatun arvovaltaan ja kahden regimentin oppiin. Katselkaamme aluksi mitalimme kirkkaampaa puolta.
Martin Luther (1483–1546) oli aviopari Hans ja Margareta Lutherin (tuohon aikaan Luder) vanhin lapsi. Perheeseen syntyi kaikkiaan yhdeksän jälkeläistä, joista kolme kuoli jo varhain. Hans Luther keräsi vuosien mittaan huomattavan omaisuuden kaivosalalla.
Kuva: Heikki Vuonokari
Kuva: Heikki Vuonokari
Kuluneena kesänä on esiintynyt harvinaisen vähän voimakkaita ukkosia. Rajut ukkoskuurot herättävät ihmisissä sekä pelkoa että ihailua luonnonvoimia kohtaan.
Omat vanhemmat ja huoltajat ovat lapsen tärkeimmät mediakasvattajat. Vaikka peruskoulu digitalisoituu vauhdilla, koulu pystyy tarjoamaan vain tukea vanhempien tekemälle pohjatyölle.
”Lastenkasvatusoppaat ja aikakausilehdet ovat täynnä hyvää tarkoittavia kasvatusvinkkejä ja määritelmiä siitä, mikä on lapselle eduksi, mikä taas haittaa hänen kehitystään. – – äiti ja isä tuntevat itsensä ja lapsensa parhaiten ja voivat valita ohjeista ne, jotka luontevimmin heille sopivat. Hyvä vanhempi voi olla lukuisin eri tavoin.”
Luterilaisen uskonpuhdistuksen merkkivuonna on hyvä pysähtyä tarkastelemaan niitä luterilaisuuden rakenteita, jotka ovat kantavia sekä opillisten sisältöjensä että elämää muokkaavien vaikutustensa takia.
Kristillinen usko perustuu Jeesuksen ylösnousemukseen. Pääsiäinen, ylösnousemuksen juhla, on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla. Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, jolloin muistellaan Kristuksen kärsimystä ja tietä Golgatan ristille. Varsinainen pääsiäinen alkaa pääsiäissunnuntaista, jolloin kristityt juhlivat Jeesuksen ylösnousemusta.
Raamattuun kirjoitettu pyhä Jumalan sana on uskon ylin ohje. Se ohjaa myös kristityn elämää. Usko ei perustu ihmisen omaan ymmärrykseen, vaan siihen, että Jumala avaa sanaansa Pyhän Hengen kautta.
Utajärvellä asuvat Irmeli ja Antti Koistinen ovat avanneet kotinsa perhehoitoa tarvitseville. Perhehoito on ikäihmisten, vammaisten ja lasten hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan kodissa. Talon asukas Anni Palokangas (kuvassa vas.) kertoo, että hän on saanut perhehoidosta virkistystä ja vaihtelua arkeensa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys