Ntchisin kylän pyhäkoululaiset Malawissa ottivat iloisesti laulaen lähetyspuhujat vastaan. Laulua rytmitettiin taputtamalla käsiä paikallisen tavan mukaan.
KUVAT: Heikki Syrjäniemi
Ntchisin kylän pyhäkoululaiset Malawissa ottivat iloisesti laulaen lähetyspuhujat vastaan. Laulua rytmitettiin taputtamalla käsiä paikallisen tavan mukaan.
KUVAT: Heikki Syrjäniemi
”Mies lähti kylvämään siementä. Kun hän kylvi, osa siemenestä putosi tien laitaan. Siinä jyvät tallautuivat, ja taivaan linnut söivät ne. Osa putosi kalliolle ja lähti kasvuun, mutta oraat kuivettuivat, koska eivät saaneet maasta kosteutta. Osa putosi keskelle ohdakkeita, ja kun oras kasvoi, kasvoivat ohdakkeetkin ja tukahduttivat sen. Mutta osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja tuotti satakertaisen sadon.” (Luuk. 8:5–8.)
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Tämän tekstin ilmestyessä kirjoitamme vuosiluvuksi 2025. Vanhaa vuotta on verrattu hautaan menevään vanhukseen ja uutta vuotta lapseen, joka askeltaa vuodenvaihteen merkkipaalulta kohti uutta aikaa mieli täynnä toivoa ja luottamusta. Elämme levottomassa maailmanajassa. Tarvitsemme lapsen turvallista uskoa Jumalaan, samaa asennetta kuin pienellä lapsella on rakkaaseen isään.
”Nyt ne Pikkukirkot tulevat”, lapset huudahtivat innoissaan, kun menin kanttorin kanssa pitämään päiväkotiin pikkukirkkoa. Korissa oli pikkualttarin välineet. Pikkusuntiot olivat kaverina valmistamassa alttaripöytää ja soittamassa pikkukirkon aloitus- ja päätöskelloja. Saimme viettää pienen hartaushetken lasten kanssa. Muistelen kaiholla näitä muutaman vuoden takaisia aikoja.
Veli Luukkonen on rauhallinen ja hymyilevä mies, jonka uutena työnä on kehittää SRK:n tietojärjestelmiä.
Suomalainen uskonnonopetus on niin sanottua oman uskonnon opetusta. Suurin osa suomalaisista käy evankelisluterilaisen uskonnon opetuksessa, toiseksi suurin uskonnonopetusta saava ryhmä on islaminuskoiset ja kolmanneksi suurin ortodoksit.
Sain yökylään kummityttöni Heli Tynin, joka oli matkalla Sisko-äitinsä kanssa Jyväskylään näkövammaisten kouluun. Heli asuu Taivalkoskella ja käy peruskoulun kuudetta luokkaa.
Kasvoin yhdeksänhenkisessä kalastajaperheessä Merikarvialla lähellä merta. Isä oli ammatiltaan kalastaja. äiti huolehti meistä lapsista, kodinhoidosta, karjasta ja pienviljelystä. Me lapset olimme äidin apuna.
Perhe nukkuu, seinähirret paukahtavat pakkasyössä. Pihakuusen valo kajastaa ikkunasta, eteisessä loistaa pieni lyhty. äiti nousee, tekee aamutoimet ääneti ja painaa ulko-oven kiinni. Lumi narskuu kenkien alla. On jouluaamu, Jeesuksen syntymäpäivä. Tie vie kirkkoon, jouluaamun jumalanpalvelukseen.
Hiljattain löytyneet vanhat esineet ovat tuoneet Pirkko ja Väinö Wirtasen mieleen monia muistoja ja herättäneet paljon ajatuksia itsenäisyydestä.
Voiko tuollaisen otsikon kirjoittaa? Voiko noin sanoa? Apostoli Paavali käyttää korinttolaisille kirjoittaessaan (1. Kor. 1:18) juuri noita sanoja. Puhe rististä on hulluutta ja toisaalta se on Jumalan voima.
Maria Kärkinen on taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä valmistunut taiteen maisteri. Hän opettaa kuvataidetta Laurinkylän koululla Lievestuoreella 4-9-luokkalaisille ja on lisäksi luokanopettajana 6-luokkalaisille.
Usko, terveys, perhe ja ystävät, luettelee merikarvialainen Olli Haaraniemi pohtiessaan onnea tuovia asioita.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys