J.S.
J.S.
Liiallinen älylaitteiden käyttö voi aiheuttaa hyvin erilaisia haittoja. Erittäin yleisiä ovat ruumiilliset oireet, kuten silmien väsyminen, ranne-, kyynärpää-, selkä- tai niskaoireet.
Kullakin aikakaudella ovat omat kotikasvatuksen käytäntönsä. Digiaika on muuttanut vajaan kymmenen vuoden sisällä selvästi käytäntöjä myös kodeissa, ja erot kotien välillä ovat lisääntyneet. Aineellisia resursseja on nyt enemmän, mutta miten on käynyt vuorovaikutuksen? Nopeat muutokset haastavat osaamisen. Miten kohtaamme tuon haasteen?
Rukous on sydämen nöyrää ja vilpitöntä puhetta Jumalan kanssa, kuten kristinoppimme opettaa (KO 78). Rukousta voidaan pitää maailmanlaajuisena ilmiönä: kaikissa uskonnoissa rukoileminen on näkyvillä hartauselämässä. Rukouksessa saamme kertoa Jumalalle omia asioitamme: kiitollisuutta, murheita ja iloja. Pyydämme siunausta itselle ja toisille.
Jumalan oma kymmenen käskyn laki, elämän laki, vaatii meitä: ”älä levitä perättömiä huhuja äläkä suostu auttamaan väärintekijää todistamalla vilpillisesti hänen hyväkseen. älä eksy joukon mukana tekemään pahaa, äläkä riita-asiassa todistaessasi vääristä totuutta enemmistön mielen mukaiseksi.” (2. Moos. 23:1–2.) Laki osoittaa synnin ja varoittaa meitä siitä.
Tarvitsemme jokainen Isä meidän -rukouksessa pyytämäämme jokapäiväistä leipää. Pyyntö sisältää kaiken, mitä tarvitsemme elääksemme ulkonaisesti turvattua elämää yksin ja läheistemme parissa. Moni asia voi kuitenkin häiritä tätä: ”vanhan ihmisemme” syövereistä löytyvät näet ahneus, kateus, korskean elämän tavoittelu, rahanhimo ja paljon muuta.
Avioliitto on yhteiskunnan ja kirkon kannalta tärkeä. Sen merkitys on suuri myös lapsen ajallisen hyvinvoinnin kannalta. Koti on avainasemassa Jumalan valtakunnan työssä. Monessa muussakin asiassa koti antaa tukea yhteiskunnan toiminnalle, muun muassa koululaitokselle ja työlle isänmaamme parhaaksi.
KUVITUS: ANNA RATILAINEN
KUVITUS: ANNA RATILAINEN
Vesa Jurmun ja Johanna Lumijärven toimittamassa Perspektiivissä sinkut vaihtavat maata, solmivat syviä ystävyyssuhteita ja kulkevat vappuyönä järven rannalla keräilemässä perhosia. He tekevät mökkireissuja ystäväporukalla, käyvät töissä, sietävät tahdittomia uteluita yksityiselämästään, keskustelevat, opiskelevat ja asuvat kimppakämpissä.
Käskyistä kolme ensimmäistä ohjaavat meitä suhteessamme Jumalaan. Neljännestä käskystä lähtien käskyt ohjaavat suhtautumistamme muihin ihmisiin, alkaen lähimmistä lähimmäisistämme eli omista vanhemmista.
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
Raamatussa kerrotaan Pyhän Hengen ilmestyneen näkyvässä muodossa Jeesuksen kasteen jälkeen ja helluntaina. Näistä tapahtumista on saatu symboleja, jotka kertovat Pyhästä Hengestä.
KUVITUSKUVA: RAMI LIEHU
KUVITUSKUVA: RAMI LIEHU
Mitä lastenkirjalle kuuluu nettiaikana? pohti SRK:n toimitusneuvoston puheenjohtaja Markku Seppänen Lempäälän rauhanyhdistyksellä 24.4. pidetyssä julkistamistilaisuudessa. Kirjojen ja lukutaidon vaaliminen on tärkeää. On antoisaa järjestää lukuhetkiä, jolloin rauhoitutaan, hiljennytään ja ollaan yhdessä.
Käsky esitetään Vanhassa testamentissa kahdessa kohtaa. Ensimmäiseksi korostetaan Jumalan asemaa Luojana (2. Moos. 20:1–17). Luotuaan kuutena päivänä taivaan, maan ja meren Jumala lepäsi seitsemännen päivän ja pyhitti sen.
Mikael Agricolan päivän tienoilla tuntuu melkein juhlavalta lukea ja kirjoittaa suomea. Agricola loi pohjan suomen kirjakielelle, kansanopetukselle sekä lukutaidolle kääntäessään Uuden testamentin suomeksi. Hän oli yksi tärkeimpien uskonnollisten uudistusten toteuttaja Suomessa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys