T. S.
T. S.
Viime vuosina on ryhdytty tekemään itkututkimusta. Suomalaiset potevat enenevässä määrin masennusta. Yksinäisyys, toimeentulohuolet ja hälyuutiset surettavat. Monet itkevät illalla yksikseen kotona.
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista muistiviikkoa ja 21.9. kansainvälistä maailman Alzheimer-päivää. Uuden tutkimuksen (Roitto ym. 2024) mukaan muistisairauteen sairastuu noin 23 000 ihmistä vuosittain ja sairastuneita on jo nyt 200 000.
Yhä useammasta suomalaiskodista puuttuu nykyään kirjahylly. Se kertoo paljon. Kirjoja luetaan, mutta vähemmän kuin ennen: yhä suurempi joukko uskoo digitekniikkaan ja tiedon valtatiehen.
Kuoleman kohdatessa perhettä tai sen lähipiiriä myös lapsi kokee surun omalla tavallaan. Itkun ja muiden surun ilmausten näkeminen eivät riko lasta, jos lapsella on turvallinen aikuinen lähellään.
Yhdeksäs käsky on esimerkki siitä, miten kauas sekä rakkauden vaatimus että itsekkyyden valta ulottuvat.
Rukous on sydämen nöyrää ja vilpitöntä puhetta Jumalan kanssa, kuten kristinoppimme opettaa (KO 78). Rukousta voidaan pitää maailmanlaajuisena ilmiönä: kaikissa uskonnoissa rukoileminen on näkyvillä hartauselämässä. Rukouksessa saamme kertoa Jumalalle omia asioitamme: kiitollisuutta, murheita ja iloja. Pyydämme siunausta itselle ja toisille.
Jumalan oma kymmenen käskyn laki, elämän laki, vaatii meitä: ”älä levitä perättömiä huhuja äläkä suostu auttamaan väärintekijää todistamalla vilpillisesti hänen hyväkseen. älä eksy joukon mukana tekemään pahaa, äläkä riita-asiassa todistaessasi vääristä totuutta enemmistön mielen mukaiseksi.” (2. Moos. 23:1–2.) Laki osoittaa synnin ja varoittaa meitä siitä.
Tarvitsemme jokainen Isä meidän -rukouksessa pyytämäämme jokapäiväistä leipää. Pyyntö sisältää kaiken, mitä tarvitsemme elääksemme ulkonaisesti turvattua elämää yksin ja läheistemme parissa. Moni asia voi kuitenkin häiritä tätä: ”vanhan ihmisemme” syövereistä löytyvät näet ahneus, kateus, korskean elämän tavoittelu, rahanhimo ja paljon muuta.
Avioliitto on yhteiskunnan ja kirkon kannalta tärkeä. Sen merkitys on suuri myös lapsen ajallisen hyvinvoinnin kannalta. Koti on avainasemassa Jumalan valtakunnan työssä. Monessa muussakin asiassa koti antaa tukea yhteiskunnan toiminnalle, muun muassa koululaitokselle ja työlle isänmaamme parhaaksi.
KUVITUS: ANNA RATILAINEN
KUVITUS: ANNA RATILAINEN
Vesa Jurmun ja Johanna Lumijärven toimittamassa Perspektiivissä sinkut vaihtavat maata, solmivat syviä ystävyyssuhteita ja kulkevat vappuyönä järven rannalla keräilemässä perhosia. He tekevät mökkireissuja ystäväporukalla, käyvät töissä, sietävät tahdittomia uteluita yksityiselämästään, keskustelevat, opiskelevat ja asuvat kimppakämpissä.
Käskyistä kolme ensimmäistä ohjaavat meitä suhteessamme Jumalaan. Neljännestä käskystä lähtien käskyt ohjaavat suhtautumistamme muihin ihmisiin, alkaen lähimmistä lähimmäisistämme eli omista vanhemmista.
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
KUVA: HEIKKI VUONOKARI
Raamatussa kerrotaan Pyhän Hengen ilmestyneen näkyvässä muodossa Jeesuksen kasteen jälkeen ja helluntaina. Näistä tapahtumista on saatu symboleja, jotka kertovat Pyhästä Hengestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys