Kullakin aikakaudella ovat omat kotikasvatuksen käytäntönsä. Digiaika on muuttanut vajaan kymmenen vuoden sisällä selvästi käytäntöjä myös kodeissa, ja erot kotien välillä ovat lisääntyneet. Aineellisia resursseja on nyt enemmän, mutta miten on käynyt vuorovaikutuksen? Nopeat muutokset haastavat osaamisen. Miten kohtaamme tuon haasteen?
Kari Vengasaho
Kari Vengasaho
Siionin Lähetyslehdessä ilmestyy tänä vuonna artikkelisarja Hengen hedelmistä. Mitä Hengen hedelmät ovat nykyään uskovaisen henkilökohtaisessa elämässä, perheessä, yhteiskunnassa sekä Jumalan seurakunnassa?
Utajärvellä asuvat Irmeli ja Antti Koistinen ovat avanneet kotinsa perhehoitoa tarvitseville. Perhehoito on ikäihmisten, vammaisten ja lasten hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan kodissa. Talon asukas Anni Palokangas (kuvassa vas.) kertoo, että hän on saanut perhehoidosta virkistystä ja vaihtelua arkeensa.
– Kirja ylitti odotukset, vaikka ne olivat korkealla! Tietoa kirjassa on niin paljon, että uutta asiaa riittää moneen lukukertaan, kertoo taivalkoskinen Rea Tiirola-Tyni ajatuksiaan kirjasta Laula kansa Jumalan – Siionin laulujen tekijöitä ja taustoja.
Kysymys lasten vastaanottamisesta Herran lahjoina perustuu Raamatun ilmoitukseen Jumalasta Luojana. Tämä kuvastuu esimerkiksi patriarkka Jaakobin vastauksessa veljelleen Esaulle tämän kysyessä Jaakobin lapsista: ”Nämä ovat lapset, jotka Jumala armossaan on suonut minulle” (1. Moos. 33:5). Vanhoillislestadiolaisuudessa on haluttu pitäytyä Raamatun ilmoitukseen, ja kielteinen suhtautuminen perhesuunnitteluun ei ole uusi asia.
Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi Suomessa keräsi reilut 62 000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloite on herättänyt runsaasti huomiota ja kannanilmaisuja sekä puolesta että vastaan. Mistä tässä on oikeastaan kysymys?
We are living in an era of dramatic change and uncertainty. There are public discussions of values and fundamental issues of faith as well as employment, workplaces, and subsistence. It is important to pray that God’s word would guide our choice of lifestyle and values.
Kymmenennen käskyn sisältö kiteytyy Jeesuksen opetukseen: ”Kaikki, minkä te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille. Tässä on laki ja profeetat.” (Matt. 7:12.)
Yhä useammasta suomalaiskodista puuttuu nykyään kirjahylly. Se kertoo paljon. Kirjoja luetaan, mutta vähemmän kuin ennen: yhä suurempi joukko uskoo digitekniikkaan ja tiedon valtatiehen.
Kuoleman kohdatessa perhettä tai sen lähipiiriä myös lapsi kokee surun omalla tavallaan. Itkun ja muiden surun ilmausten näkeminen eivät riko lasta, jos lapsella on turvallinen aikuinen lähellään.
Yhdeksäs käsky on esimerkki siitä, miten kauas sekä rakkauden vaatimus että itsekkyyden valta ulottuvat.
Rukous on sydämen nöyrää ja vilpitöntä puhetta Jumalan kanssa, kuten kristinoppimme opettaa (KO 78). Rukousta voidaan pitää maailmanlaajuisena ilmiönä: kaikissa uskonnoissa rukoileminen on näkyvillä hartauselämässä. Rukouksessa saamme kertoa Jumalalle omia asioitamme: kiitollisuutta, murheita ja iloja. Pyydämme siunausta itselle ja toisille.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys