T. S.
T. S.
Viime vuosina on ryhdytty tekemään itkututkimusta. Suomalaiset potevat enenevässä määrin masennusta. Yksinäisyys, toimeentulohuolet ja hälyuutiset surettavat. Monet itkevät illalla yksikseen kotona.
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista muistiviikkoa ja 21.9. kansainvälistä maailman Alzheimer-päivää. Uuden tutkimuksen (Roitto ym. 2024) mukaan muistisairauteen sairastuu noin 23 000 ihmistä vuosittain ja sairastuneita on jo nyt 200 000.
KUVA: PEKKA LASSILA
KUVA: PEKKA LASSILA
Yhdistymisvapaus on perustuslaissa turvattu oikeus. Siihen kuuluu mahdollisuus perustaa yhdistys yhteisen tarkoituksen toteuttamiseksi, oikeus kokoontua ja käyttää sananvapautta. Hengellistä toimintaa turvaa myös uskonnonvapaus.
Neljäs adventtisunnuntai, pyhä adventti (Adventus sanctificationis), on monissa kirkkokunnissa omistettu Marialle. Niin on ollut myös Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa. Näin se erottuu selkeämmin kolmannesta adventista.
Kolmas adventtisunnuntai kertoo, kuinka Johannes Kastaja valmisti tietä Jeesukselle ja kehotti katumukseen ja parannukseen.
Toisen adventtisunnuntain, kunnian adventin (Adventus glorificationis) aiheena on Kristuksen tuleminen kunniassaan aikojen lopulla eli niin sanottu toinen tuleminen.
Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa adventtiajan, ja silloin kirkoissa lauletaan tuttua Hoosianna-virttä. Hoosianna on oikeastaan rukous, joka tarkoittaa ”Oi auta, pelasta!” Jo ennen Jeesuksen aikaa sitä kuitenkin pidettiin yleisenä juhlahuutona ja riemunilmauksena.
KUVITUSKUVA: LASSE LIMMA
KUVITUSKUVA: LASSE LIMMA
Tänään vietetään kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää. Päivää vietetään kaikkialla maailmassa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen (20.11.1989) kunniaksi. Tarkoituksena on tuoda esiin sopimus ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tänä vuonna 16.–22. marraskuuta vietettävän Lapsen oikeuksien viikon ja Lapsen oikeuksien päivän valtakunnallisena teemana on lapsiperheiden köyhyys.
KUVA: PäIVI PELTONIEMI
KUVA: PäIVI PELTONIEMI
Istuin kuuntelemassa terapeuttia. Hän puhui ennen sotaa syntyneiden miesten sukupolvesta, ”hiljaisista isistä”. Puhujan viesti oli, että ”suomalaisia tuppisuuäijiä on kasvattajina väheksytty usein aivan turhaan”.
KUVA: JAAKKO KOSKELO
KUVA: JAAKKO KOSKELO
Hyvä ja rohkaiseva sana ilahduttaa, nostaa, innostaa ja kannustaa. Paha ja ilkeä sana voi viedä ilon, haavoittaa, jopa lamaannuttaa. Myös puhumattomuus voi olla hyvin ahdistavaa. On tärkeä miettiä, miten puhumme ja viestimme toisillemme.
KUVA: ARVI TYNI
KUVA: ARVI TYNI
Yhteiskunnassamme vapauden käsitteellä on hyvin monta eri merkitystä. Esimerkiksi eri tieteenaloilla vapaus ymmärretään eri tavoilla. Mediassa esille tuleva yleinen mielipide korostaa ihmisen lähes rajatonta vapautta toteuttaa itseään. Tämä näkyy ihmisen haluna tulla toimeen yksin, omien voimiensa ja mahdollisuuksiensa varassa.
Alkoholismi on sairaus, johon sairastuneella on pakonomainen tarve juoda alkoholia ja hän tulee riippuvaiseksi alkoholin saamisesta. Alkoholistin on mahdotonta hallita juomistaan, ja hän kärsii sekä fyysisestä että psyykkisestä riippuvuudesta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys