Lueskellessani lestadiolaisen herätysliikkeen historiaa olen törmännyt kylmäksi hypyksi kutsuttuun harhaoppiin. Pohjois-Suomen ja Norjan lestadiolaisten parissa sai 1800-luvulla jonkin verran jalansijaa ilmiö, jonka leimallinen piirre oli liikutusten teeskenteleminen. Herätysliikkeen järjestäytymisen alkuaikoina oli tavallista, että seuroissa ja jumalanpalveluksissa nähtiin voimakkaitakin liikutuksia. Tästä lestadiolaisia kritisoitiin kirkon piirissä ankarasti.
Kipeä omatunto on kiusallinen seuralainen. Siitä pääseminen voi helpottaa niin, ettei tiedä, miten päin olisi. Tai ilo uskon lahjasta voi tulla niin suureksi, että siitä alkaa kiittää ääneen. Ehkä vuosikymmeniä sitten ilmapiiri oli sillä tavalla erilainen, että voimakkaita kokemuksia ei yritettykään peitellä. Vai ovatko kokemukset vähentyneet? En osaa siihen vastata. Mutta niin ajattelen, että usko antaa ilon, löytäjän ilon.
Kylmään hyppyyn liittyi siis teeskentelemistä. Tähän varmaan vaikutti se, että tiettyjä tapoja tai elämänmuotoa pidettiin uskon kriteereinä. Syntyi ihanteita, joita ihmiset pyrkivät toteuttamaan.
Vanhoillislestadiolaisuus nähdään usein sääntöihin keskittyvänä hengellisenä liikkeenä. Itse en sitä sellaiseksi koe. Usko on turvautumista Jumalaan, ei muotoseikkojen noudattamista. Vuorisaarnassa Kristus varoittaa tekopyhyydestä: ”Varokaa tuomasta hurskaita tekojanne ihmisten katseltaviksi, muuten ette saa palkkaa taivaalliselta isältänne" (Matt. 6:1).
Ajattelen, että ei pidä kiinnittää huomiota kristityn kriteereihin vaan tuntomerkkeihin. Keskeisin tuntomerkki on keskinäinen rakkaus. Sitä on vaikea teeskennellä. Uskon, että nimenomaan halu säilyttää kristittyjen välinen rakkaus ohjaa käyttäytymistä niin, ettei halua omalla elämällään herättää seurakunnan kesken pahennusta.
Sydämen kristillisyys ei ole uskonnollisten tunneryöppyjen etsimistä. Niitäkin voi tulla, mutta niiden puuttumisesta ei kenenkään tarvitse huolestua. Kilvoitus, jollaiseksi kristityn elämää kuvataan, on Paavalin sanoin myös uskon pitämistä. Siinä ei jaeta hengellisiä pikavoittoja, mutta maalissa odottaa vaivan arvoinen palkka. Ei ole menettänyt merkitystään usein kuultu kehotus: kannattaa uskoa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys