Anne Lindfors
Anne Lindfors
Istun parvella joulukirkossa. Yritän kätkeytyä mahdollisimman huomaamattomaksi. Samalla toivon, että kukaan muu ei kuule sanoja, joita itse kuulen. ”Ei täällä voi olla! Onko ton pakko pilata joulukin?” Taas kerran kuulen, miten järkyttävää on istua lähelläni, joutua hengittämään ilmaa, jota hengitän. Luokkakaverin sanat viiltävät syviä haavoja. Olkapääni painuvat, tuska ja häpeä tekevät kipeää. Kunpa äiti ei huomaisi mitään, kunpa äidin ei tarvitsisi surra! Kunpa sisarukset eivät kuulisi takaa lausuttuja sanoja, ivallista sävyä niissä. En kestäisi sääliä. En kestäisi säröä joulussa.
Kiusaamisesta on puhuttu paljon mediassa. On pohdittu sitä, onko ihmisillä taitoa ja uskallusta puuttua kiusaamiseen. Löytyykö rohkeutta nuorilta, löytyykö aikuisilta?
Sipoolaisnuoret tekivät piilokamerakokeen, jossa he halusivat selvittää, miten kiusaamiseen reagoidaan. Videon katsominen hiljensi ja kosketti syvästi. Hetkessä palasin yläasteaikoihin. Olin taas se, joka yritti sulautua tiiliseinään. Se, joka etsi oppitunnin päätyttyä takkiaan roskiksesta. Olin nuori, jonka läheltä pulpetit kolisivat kauemmaksi ja joka ei olisi saanut koulussa viitata. Olin se, joka sai vasta viimeisenä nousta koulubussiin.
Tein kiusaamisen helpoksi, koska en kertonut siitä kenellekään. Toivoin, että kukaan ei huomaisi. Tiesin, että kiusaaminen on väärin, mutta ajattelin, että olin tehnyt itsekin virheitä. Pelkäsin, mitä kaikesta seuraisi. Pelkäsin äidin huolta ja surua. Pelkäsin sitä, että ystävät alkaisivat nähdä minut samoin kuin kiusaajat.
Kun olin nuori, usein puhuttiin, että kiusatussa on jotain, mikä vetää kiusaajia puoleensa. Alistuvuus, häpeän tunne, jotain muista poikkeavaa. Vasta aikuisena olen alkanut ymmärtää, että oikeastaan pitäisi puhua vahvemmin siitä, mitä taitoja kiusaajalta puuttuu. Kiusaaja on se, joka ei pysty, osaa tai ymmärrä. Hän ei pysty säilyttämään arvoansa ilman toisen alistamista. Hän saa voimansa toisen pelosta. Siksi hän löytää kiusaamiseen syyn mistä tahansa.
Joskus olen ajatellut, että olisipa joku opettajista keskeyttänyt oppituntinsa asian vuoksi ja sanonut, että tuollainen ei voi jatkua. Olisi pysäyttänyt. Olisipa se opettaja, jolle ensimmäisenä tunnustin lunttaamiseni, valinnut toisenlaiset sanat. Sen sijaan, että hän kertoi syvästi pettyneensä minuun, olisi kysynyt, miksi oikeastaan olin luntannut. Olisi sanonut, että ei sinun kannata luntata, riität tuollaisena.
Onneksi oli myös niitä opettajia, joiden tunneilla ei uskallettu avoimesti kiusata. Tiedettiin, että he eivät sitä sallisi. Ja kun myöhemmin luokanvalvojalleni kerroin, että olin luntannut, hän näki väärän tekoni taakse. Hän sai minut tuntemaan itseni riittäväksi. Ihanaksi tytöksi virheistä huolimatta.
Sipoolaisnuorten videolla minua kosketti erityisesti se, miten ihmiset reagoivat kiusaamiseen. He välittivät, eivätkä kääntäneet selkäänsä. He selittivät, että kenellekään ei voi sanoa sellaisia sanoja. He näkivät kiusatussa ihmisen, arvokkaan ja tärkeän.
Kukaan ei opi elämän tärkeitä oppeja hetkessä. Tarvitaan rakastavaa ohjausta ja esimerkkiä, lempeyttä ja anteeksiantoa. Erityisesti ihminen kaipaa sitä, että kelpaa virheistään huolimatta. Siinä suhteessa kiusaaja ja kiusattu ovat toistensa kaltaiset. He tarvitsevat ihmistä, joka ei salli vääryyttä. Ihmistä, joka aidosti välittää.
Onneksi on olemassa myös rakkaus, joka ylittää kaiken vaikean. Koulukiusaamisaikoinakin oli olemassa lohtu, johon saatoin turvata. Tiesin, että vaikka en kenellekään uskaltanut kiusaamisesta puhua, oli olemassa yksi, joka tunsi sydämeni tuskan. Hän kantoi yksinäisinä hetkinä ja auttoi silloin, kun pelkäsin tunnustaa omat virheeni. Jumalan rakkaus kantoi niin vahvana, että lopulta saatoin kertoa asiat myös uskovaiselle ystävälleni. Hän kuunteli ja ymmärsi, välitti. Häneltä sain kuulla myös evankeliumin lohdulliset, vapauttavat sanat.
Joskus olen ajatuksissani palannut tuonne joulukirkkoon. Noissa hetkissä en ole vaiennut enää. Olen kääntynyt ympäri, katsonut kiusaajaa silmiin ja sanonut: ”Lopeta. Tiedätkö, että sinun sanasi kertovat siitä, millainen sinä itse olet? Haluatko oikeasti, että ihmiset näkevät sinut tuollaisena?”
Sinäkin, joka silloin kiusasit, olit keskeneräinen ja nuori, omalla tavallasi rikkonainen. Olen sinua välillä miettinyt. Ajatellut, että ehkä sinäkin olet muistellut menneitä, katunutkin. Jos joskus kohtaisimme, ehkä katsoisimme toisiamme silmiin. Puhuisimme. Korjaisimme sitä, mikä silloin särkyi.
(Blogitekstissä mainittu kiusaamiskoe löytyy täältä: https://gutsygo.fi/kiusaamiskoe/)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys