Oletko joskus joutunut tiheän sumun keskelle? Sumu on peittänyt maisemaa, ja olet joutunut tähyilemään maamerkkejä, jotta löytäisit oikean suunnan. Mitä olet miettinyt silloin?
Kiipesin tänä kesänä koululaistemme kanssa Saanatunturille. Jo lähtiessä katselimme, että tunturin huippu oli täysin paksun sumupilven kätköissä. Päätimme silti lähteä.
Mitä korkeammalle nousimme, sitä kylmemmäksi kävi tuuli. Vedimme huppuja ja kauluksia ylemmäksi, kun puskimme eteenpäin. Kun pysähdyimme pitämään evästaukoa, etsimme paikan, jossa kohoava kallio tarjosi hetkeksi suojaa hyiseltä tuulelta.
Ylhäällä tunturilla sumu laskeutui niin tiheästi ympärillemme, että jouduimme välillä varmistelemaan, että kaikki ovat tallessa ja seuraava reittimerkki näkyvissä. Joskus porukan ensimmäinen lähti kulkemaan kalliota eteenpäin liian reippaasti ja ilman perässäkulkevan tarkkuutta olisimme saattaneet kulkea koko joukolla väärään suuntaan.
Tunturin laella jäin monesti katselemaan, miten vanhimmat lapsemme auttoivat pienempiä. Kun seitsenvuotias kompastui väsyneenä ja loukkasi polvensa, isompi tarjosi kättään, hoivasi ja auttoi eteenpäin. Kun kyselin, vieläkö sattuu polveen, tyttö selitti: ”Ei enää, kun saa pitää kädestä kiinni.”
Vaikka kiipeäminen tuulen tuiverruksessa oli välillä rankkaakin, kokonaisuudessaan reissu oli hieno. Välillä iloa toivat lapinvuokot ja muut kukat, välillä tehtiin jalanjälkiä lumihankeen. Myös huipulle rakennetut kivilabyrintit kiehtoivat ja houkuttelivat leikkeihin.
Paluu tunturilta alas oli huomattavasti helpompaa kuin sinne nousu. Pahin sumu alkoi hälventyä, eikä tuuli ollut enää niin voimakas. Oli mukava viettää evästaukoa rinteellä ja katsella huikaisevaa maisemaa, järven ja tunturien kauneutta.
Mieheni oli jäänyt leikkaustoipilaana pienten kanssa vaunulle. Mukavaa oli lähettää kuvatunnelmia retken varrelta ja tietää, että levähdyspaikalla elettiin tunnelmassa mukana. Moneen kertaan ajattelin lämmöllä puolisoani, joka oli lähtiessämme lainannut neulepaitojaan lisälämmöksi mukaan. Ylimääräiset vaatteet lämmittivät matkalla ja toivat tunteen siitä, että tämäkin retki tehtiin jollain tasolla yhdessä.
Kun loppukesästä kuulin, että eräs läheiseni on luopunut uskosta, reissun kokemukset nousivat taas mieleeni. Jäin ajattelemaan sumua ja eksymisen tunnetta. Sitä, miten tärkeää on pysyä yhdessä, tarjota kättä ja apua. Miten tärkeää on huolehtia siitä, että suunta on oikea. Ja että jos huomaa jonkun menevän vaaralliselle reitille, liian lähelle reunaa, varoittaa siitä. Kutsuu takaisin.
Uskon asioissa ei voi tehdä valintaa toisen ihmisen puolesta, mutta voi rukoilla, että Jumala auttaisi. Avaisi näköaloja ja poistaisi sumun.
Sitä rukoilen, että sinä, joka olet luopunut lapsenuskosta, haluaisit ja voisit vielä joskus tulla takaisin. Että turvallisen Isän rakkaus kutsuisi sinua. Toivon, että saisit vielä nähdä kirkkaana sen määränpään, jota kohden ennen kuljit.
Tällä polulla olen saanut kokea onnea ja luottamusta, Jumalan suurta siunausta. Siksi toivoisin sitä samaa sinullekin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys