JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkelit

Lepopäivä on Jumalan säätämä

Päivämies
Artikkelit
28.4.2016 6.45

Juttua muokattu:

1.1. 23:30
2020010123305120160428064500

Kym­me­nes­tä käs­kys­tä kol­mas on sa­pat­ti­käs­ky le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­sek­si.

Käs­ky esi­te­tään Van­has­sa tes­ta­men­tis­sa kah­des­sa koh­taa. En­sim­mäi­sek­si ko­ros­te­taan Ju­ma­lan ase­maa Luo­ja­na (2. Moos. 20:1–17). Luo­tu­aan kuu­te­na päi­vä­nä tai­vaan, maan ja me­ren Ju­ma­la le­pä­si seit­se­män­nen päi­vän ja py­hit­ti sen.

Seit­se­mäs päi­vä eli sa­pat­ti oli luo­mis­työn hui­pen­nus. Ju­ma­la erot­ti sen muis­ta luo­mi­sen päi­vis­tä le­po­päi­väk­si it­se­ään var­ten. Ju­ma­lan ku­vak­si luo­dun ih­mi­sen tuli muis­taa py­hit­tää tämä päi­vä Luo­jal­leen ja viet­tää sitä sään­nöl­li­ses­ti päi­vien viik­ko­kier­ros­sa. Le­po­päi­vän py­hit­tä­vä ih­mi­nen seu­raa Luo­jan­sa esi­merk­kiä ja hei­jas­taa luo­ma­kun­taan Ju­ma­lan ku­vaa.

Luon­nol­li­nen tar­ve le­poon

Sa­pat­ti­käs­kyn toi­set pe­rus­te­lut (5. Moos. 5:12–15) ovat sekä so­si­aa­lis-eet­ti­set et­tä pe­las­tus­his­to­ri­al­li­set. So­si­aa­lis-eet­ti­set pe­rus­te­lut nou­se­vat ih­mi­sen luon­nol­li­ses­ta tar­pees­ta le­poon ras­kaan työn jäl­keen. ”Näin si­nun or­ja­si ja or­jat­ta­re­si saa­vat le­vä­tä ku­ten sinä it­se­kin” (5. Moos. 5:14).

Sää­dös oli val­lan­ku­mouk­sel­li­nen an­tii­kin yh­teis­kun­nal­li­ses­sa elä­mäs­sä. Sa­pat­ti­käs­ky loi yh­dek­si päi­väk­si vii­kos­sa tasa-ar­voi­sen yh­teis­kun­nan, jos­sa niin va­paat kuin or­jat­kin sai­vat naut­tia yh­tä­läi­sel­lä ta­val­la sa­pa­tin tar­jo­a­maa le­poa työs­tä. Tämä nä­ke­mys ava­si vä­hi­tel­len tie­tä or­juu­den kiel­tä­mi­seen.

Sa­pa­tin tar­koi­tus

Käs­kyn pe­las­tus­his­to­ri­al­li­set pe­rus­te­lut no­jaa­vat käs­ky­jen joh­dan­non ku­vaan Ju­ma­las­ta, joka joh­dat­ti kan­san­sa pois Egyp­tin or­juu­des­ta. Sa­pa­tin viet­tä­mi­sen eri­tyi­nen tar­koi­tus oli muis­tel­la Ju­ma­lan an­ta­maa va­paut­ta kan­sal­leen. Pe­las­tus­his­to­ri­an ta­pah­tu­mat elet­tiin yhä uu­del­leen to­dek­si, kun nii­tä muis­tel­tiin sa­pat­ti­na. Kun omat ar­ki­set as­ka­reet sai­vat väis­tyä, löy­tyi ti­laa ja ai­kaa Ju­ma­lan suur­ten pe­las­tus­te­ko­jen muis­te­le­mi­seen. Sa­pa­tin py­hit­tä­mi­ses­tä saa­tiin voi­maa ar­jen as­ka­rei­siin.

Mart­ti Lut­he­rin mu­kaan kol­mas käs­ky ke­hot­taa sekä le­pää­mään et­tä py­hit­tä­mään le­po­päi­vän. Päi­vän viet­tä­mi­nen le­vos­sa to­teut­taa luon­non­lain­mu­kais­ta tar­peel­lis­ta le­poa työn vas­ta­pai­nok­si. Kui­ten­kaan lepo ei ole py­hä­päi­vän viet­tä­mi­sen pää­tar­koi­tus ei­kä sitä tule ”kä­sit­tää niin ah­taas­ti, et­tä sen vuok­si kiel­let­täi­siin kaik­ki vält­tä­mä­tön­kin työ” (Iso ka­te­kis­mus: 86).

Le­po­päi­vän viet­tä­mi­sen pää­tar­koi­tus on sen py­hit­tä­mi­nen eli erot­ta­mi­nen ar­jen as­ka­reis­ta Ju­ma­lan pal­ve­le­mi­seen (Iso ka­te­kis­mus: 84). Le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­nen mer­kit­see hen­gel­lis­tä le­poa eli sitä, et­tä ”an­nam­me yk­sin Ju­ma­lan vai­kut­taa meis­sä kai­ken” (Puhe hy­vis­tä te­ois­ta: 91).

Ju­ma­lan sa­nan kuu­loon

Her­ram­me Jee­sus Kris­tus an­toi meil­le esi­ku­van, kun hän meni ta­pan­sa mu­kaan sa­pa­tin­päi­vä­nä sy­na­go­gaan ju­ma­lan­pal­ve­luk­seen. Le­po­päi­vän py­hit­tä­mi­nen to­teu­tuu ha­keu­tu­mal­la Ju­ma­lan sa­nan kuu­loon: ”Sa­nas­saan Ju­ma­la tu­lee maa­il­maam­me ja pu­huu mei­dän kiel­täm­me. El­lem­me tah­do kuun­nel­la Ju­ma­laa, sul­jem­me hä­net pois elä­mäs­täm­me” (Ka­te­kis­mus).

Ih­mi­sel­lä on tai­pu­mus unoh­taa Ju­ma­la ja aja­tel­la vain omia asi­oi­taan. Sik­si käs­ky kuu­luu­kin: ”Muis­ta py­hit­tää le­po­päi­vä!” Jo pro­feet­ta Je­sa­jan tar­vit­si muis­tut­taa: ”Jos et pol­je to­muun sa­pat­tia et­kä aja omia etu­ja­si mi­nun py­hä­nä päi­vä­nä­ni, jos ni­mi­tät sa­pat­tia ilon päi­väk­si ja Her­ran py­hää päi­vää kun­ni­an päi­väk­si, jos kun­ni­oi­tat sitä niin, et­tet kul­je omil­la asi­oil­la­si, et käy kaup­paa et­kä aja omia etu­ja­si, sil­loin saat iloi­ta Her­ras­ta” (Jes. 58:13–14).

Hen­gel­li­nen rau­hoit­tu­mi­nen

Sa­pa­tin eli seit­se­män­nen päi­vän py­hit­tä­mi­nen laa­je­ni Is­ra­e­lin kan­san var­hais­his­to­ri­as­sa sa­pat­ti­vuo­den ja rie­mu­vuo­den viet­toon (3. Moos. 25). Kuu­te­na vuon­na tuli kyl­vää pel­toa ja vil­jel­lä maa­ta. Seit­se­mäs vuo­si oli maan le­po­vuo­si eli sa­pat­ti­vuo­si. Sil­loin ei vil­jel­ty maa­ta, vaan nau­tit­tiin nii­tä maan an­ti­mia, joi­ta maa tuot­ti it­ses­tään. Maa le­pä­si ja uu­dis­tui. Sa­pat­ti­vuo­sien jäl­keen tuli rie­mu­vuo­si. Se oli seit­se­män vuo­si­vii­kon (seit­se­män ker­taa seit­se­män vuot­ta) jäl­keen tu­le­va vii­des­kym­me­nes vuo­si.

Py­hä­päi­vän vie­tos­sa to­teu­tu­va hen­gel­li­nen lepo Ju­ma­lan sa­nan kuu­le­mi­ses­sa ja tut­kis­te­lus­sa on Lut­he­rin mu­kaan mys­ti­nen tila, joka on ver­rat­ta­vis­sa Kris­tuk­sen le­poon hau­das­sa. Hän lu­pa­si kans­saan kuo­le­val­le ryö­vä­ril­le: ”To­ti­ses­ti, jo tä­nään olet mi­nun kans­sa­ni pa­ra­tii­sis­sa” (Luuk. 23:43).

Sa­pa­tin­le­po Her­ran kan­sal­le

Kris­tus on py­hit­tä­nyt omal­la hau­taa­mi­sel­laan hau­dan su­loi­sek­si le­po­kam­mi­ok­si us­ko­vil­leen. Hep­re­a­lais­kir­jeen mu­kaan tämä sa­pa­tin­le­po on tu­le­va Her­ran kan­sal­le, kun työ­päi­vät täs­sä ajas­sa tu­le­vat täy­teen: ”Ju­ma­lan kan­sal­la on siis yhä sa­pa­tin­juh­la edes­sään. Se, joka pää­see le­von maa­han, saa le­vä­tä kaik­kien töi­den­sä jäl­keen niin kuin Ju­ma­la­kin työn­sä teh­ty­ään.” (Hepr. 4:9–10.)

Kun muis­tam­me py­hit­tää le­po­päi­vän, saam­me tun­tea Ju­ma­lan sa­nan kuu­los­sa pa­ra­tii­sin tuok­sua. ”äl­kääm­me jät­tä­kö omaa seu­ra­kun­nan ko­kous­tam­me, niin kuin muu­ta­mien on ta­pa­na” (Hepr. 10:25).

Kei­jo Nis­si­lä

Jul­kais­tu Päi­vä­mie­hes­sä 20.4.2016.

27.12.2024

Katsokaa, kuinka suurta rakkautta Isä on meille osoittanut: me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme.

1. Joh. 3:1

Viikon kysymys