J.S.
J.S.
Maria Olli, toimintaterapeutti
Liiallinen älylaitteiden käyttö voi aiheuttaa hyvin erilaisia haittoja. Erittäin yleisiä ovat ruumiilliset oireet, kuten silmien väsyminen, ranne-, kyynärpää-, selkä- tai niskaoireet.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkimukset osoittavat, että lapsilla, jotka viettivät puolentoista vuoden iässä selvästi enemmän aikaa ruutujen äärellä kuin muut, oli enemmän kaverisuhteiden vaikeuksia viiden vuoden iässä kuin muilla. Myös viiden vuoden iässä keskimääräistä suurempaan ruutuaikaan liittyi selvästi kohonnut riski sekä tunne-elämän että käyttäytymisen oireille, kuten myös keskittymisvaikeuksien, ylivilkkauden ja impulsiivisuuden oireille.
Nykyään puhutaan paljon hankinnaisesta keskittymisvaikeudesta ADT:sta (Attention Deficit Trait). Se ilmenee hyvin samanlaisina oireina kuin keskittymisen ja tarkkaavuuden häiriö ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Oireina voi esiintyä esimerkiksi levottomuutta, poukkoilua ja kyvyttömyys pitkäjänteiseen työhön.
Haittaa vai hyötyä?
Ruuturiippuvainen saattaa pelata tai käyttää sosiaalista mediaa eli somettaa pitkälle yöhön, jolloin aamulla muun muassa kouluun ja töihin lähteminen on vaikeaa. Tästä seuraa väsymystä ja unettomuutta, joka voi pitkään jatkuneena altistaa esimerkiksi masennukselle. Nettipelien pelaaminen voi aiheuttaa myös suuria taloudellisia haittoja, jos pelatessa tulee tehtyä paljon pelien sisäisiä ostoksia.
Sosiaalinen media (myöhemmin some) vääristää usein kuvaa muiden elämästä. Muiden sisältöjen katseleminen tuo katsojalle herkästi riittämättömyyden tunnetta itseä ja omaa elämää kohtaan. Älylaitteilla vietetty aika vähentää myös kaikkea muuta itselle tärkeiden asioiden äärellä vietettyä aikaa. Esimerkiksi perheelle, ystäville ja harrastuksille voi jäädä vähemmän aikaa.
Älylaitteiden käyttö voi toimia joillekin purkupaikkana tai sinne paetaan muita ongelmia, kuten yksinäisyyttä, kiusaamista tai ongelmia kotona ja perheessä. Toisaalta se myös lisää ongelmia kaikilla edellä mainituilla osa-alueilla. Ruudun äärellä oleminen voi tuoda lohtua ja auttaa viemään huomiota pois ongelmista. Pelien ja sosiaalisen median kautta voi olla muodostunut tärkeä ja tiiviskin nettikaveriverkosto.
Jokainen tarvitsee kuitenkin myös reaalimaailman ihmiskontakteja. Tärkeää onkin pyrkiä etsimään ja luomaan myös älylaitteiden ulkopuolisia verkostoja erilaisista itseä kiinnostavista kerhoista tai rauhanyhdistyksen toiminnasta.
Rajoja ja tukea
Liiallisen pelaamisen merkkejä on monia. Ajantaju katoaa pitkiksi ajoiksi pelatessa tai somen ääressä. Taukoja on vaikea pitää ja tarve pelata tai käyttää somea lisääntyy jatkuvasti. Pelien ja somen ulkopuoliset kaverit ja harrastukset jäävät pois. Läheisille tai koulunkäynnille ei ole aikaa. Pelaaminen ja somen käyttö aiheuttaa syyllisyydentunteita ja valehtelua.
Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele alle 2-vuotiaille lapsille lainkaan ruutuaikaa ja alle 5-vuotiaillekin korkeintaan tunnin päivässä.
Käytännössä ruutuaikaa tarkastellaan suhteessa lapseen ja hänen ajankäyttöönsä kokonaisuutena. Yksi tärkeimmistä suojatekijöistä on tasapainoinen arki. Lasten ja nuorten kohdalla aikuisen tehtävä on asettaa selkeät rajat pelaamiselle ja tukea nuoren arkea. Kun unta, liikuntaa ja kasvokkaista vuorovaikutusta tulee tarpeeksi, asettuu pelaamiseen ja someen käytetty aikakin helpommin kohtuulliseksi.
Säännöt puheeksi
Vanhemman tehtävä on varmistaa, että lapsi saa monipuolisia virikkeitä. Pelaamista ja somettamista voi rajoittaa tarjoamalla vaihtoehtoista tekemistä ja toimimalla esimerkkinä.
Pelaaminen on usein lapsille tärkeää ja pelaamisen rajoittaminen rangaistuskeinona voi lisätä riitoja pelaamiseen liittyen. Usein on järkevämpää yhdessä lapsen kanssa keskustellen muotoilla kaikille sopivat säännöt.
Sääntöjä voi olla perheessä useampia, vaikka jokaisen lapsen kohdalla omat säännöt kirjattuna selkeästi paperille. Vanhemmat voivat perustella lapsikohtaisia sääntöjä ikätasolla ja esimerkiksi pelien ikäsuosituksilla. Myös silloin, jos aikuinen huomaa, että pelaaminen selkeästi vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen, on tärkeää puhua lapsen kanssa säännöistä ja pelaamisesta.
Paperilehdessä lisäksi listaus konkreettisista vinkeistä ruutuajan vähentämiseen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys