KUVITUSKUVA: RAMI LIEHU
KUVITUSKUVA: RAMI LIEHU
Mitä lastenkirjalle kuuluu nettiaikana? pohti SRK:n toimitusneuvoston puheenjohtaja Markku Seppänen Lempäälän rauhanyhdistyksellä 24.4. pidetyssä julkistamistilaisuudessa. Kirjojen ja lukutaidon vaaliminen on tärkeää. On antoisaa järjestää lukuhetkiä, jolloin rauhoitutaan, hiljennytään ja ollaan yhdessä.
Hiljakkoin eräs jo 95 ikävuoden saavuttanut uskovainen vanha täti sanoi minulle rauhallisesti ilman minkäänlaista katkeruutta: ”Elämä on taistelua kehdosta hautaan.”
Jäin miettimään tätä sanontaa. Ymmärsin ilmaisun hyvin vanhuksen kohdalla, joka jo halusi päästä lepoon. Yksinäisyys, sairaudet ja elämänväsymys oli voittanut. Saatammehan me nuoremmatkin tuntea väsymystä.
Mutta onko elämä taistelua jo kehdosta alkaen, sitä mietin. Varmaan tällä tarkoitetaan sitä, että jo pieni vauva itkullaan ja rauhattomuudellaan joutuu ilmaisemaan, että tarvitsee huolenpitoa, äidinmaitoa tai puhtautta. Alkaako näin elämän taistelu jo ensimmäisestä syntymäparkaisusta?
Uusi kirja
Vanhuksen sanonta tuli mieleeni, kun ajattelin sitä, kuinka lapset kehityksen eri vaiheissa joutuvat kohtaamaan monia uusia asioita jo omassa kodissaan, mutta etenkin siirtyessään kodin elämästä varhaiskasvatukseen, päiväkotiin, esikouluun ja kouluun.
Tähän lasten kehitysvaiheeseen tarttuu tänään julkistettava Anne Lindforsin lastenkirja Täysosuma Rasmus! Kirja on itsenäinen jatko-osa tekijän aikaisemmalle teokselle Rasmus, karhunkesyttäjä. Uudessa kirjassa kerrotaan, kuinka Rasmuksen esikoulu on alkanut, mutta kaikki ei olekaan sellaista kuin Rasmus oli kuvitellut. On erilaisia tapoja ja sääntöjä, jotka tuntuvat Rasmuksesta ihan vääriltä. Kavereitakaan ei tahdo löytyä. Onneksi löytyy Jonte, jonka avulla Rasmus voittaa pelkonsa ja löytää paikkansa eskarissa.
Uusi kirja kertoo, ettei eskarin aloittaminen ole aina helppoa. Jos jää ilman kaveria, voi tulla halu piiloutua tai vetäytyä yksinäisyyteen ja omaan haavemaailmaansa. Uudessa elämänvaiheessa lapsi tarvitsee turvallisen vanhemman huolenpitoa, ymmärrystä ja erityisesti rakkautta.
Esikoulun tavat voivat poiketa kodin tavoista. Tämä saattaa aiheuttaa ristiriitaa lapsen oman ajatusmaailman ja eskarissa vallitsevien tapojen välillä. Joskus lasten teot voivat näyttää ohjaajien ja vanhempien mielestä tottelemattomuudelta, mutta todellisuudessa ne voivatkin johtua lasten tavasta ajatella asioita aivan toisin kun vanhemmat luulevat. Tämä on hyvä kaikkien aikuisten ja kasvattajien muistaa.
Monet lapset saattavat olla samassa tilanteessa kuin Rasmus. Aamulähdöt, esiintymiset muiden edessä, myöhästyminen tai kilpailut toisten kanssa ovat todella suuria asioita pienen lapsen maailmassa. Iloiset retket ja leirit eskaritovereiden, vanhempien ja isovanhempien kanssa ehkä nousevat elämän kohokohdiksi. Lapset kohtaavat elämässään myös vaaratilanteita, joista selviäminen on varjelusta, jossa enkelit ovat olleet mukana. Kaikenikäiset lapset joutuvat joskus olemaan tekemisissä myös sairauden ja kuoleman kanssa. Elämän vaikeudet opettavat meitä kaikkia rukoilemaan.
Nyt julkistettavassa kirjassa uskonasiat ovat luontevasti läsnä, aivan samalla tavalla kuin ne ovat uskovaisen kodin elämässä. Sydämestämme saatoimme alussa yhtyä lastenvirren sanoihin: ”Ystävä sä lapsien, katso minuun pienehen. Minne käynkin maailmassa, sinä olet hoitamassa. Onni täällä vaihtelee, taivaan Isä suojelee.”
Uuden kirjan kieli on hyvää ja kerronta elävää. Kirjassa lapsen kokemusmaailma tulee hyvin esille. Siinä on taidokas Silja-Maria Wihersaaren kuvitus. Kuvat antavat kirjalle tärkeän oman arvonsa, kiinnostavuutensa ja tunnelmansa.
Miksi lastenkirjoja tarvitaan?
On sanottu, että Jumalan valtakunta on lasten ja lastenmielisten valtakunta. Jumalan kansa on aina ollut myös lukijakansaa ja laulavaa kansaa. Nämä määrittelyt kuvaavat mielestäni hyvin kaikkina aikoina eläneiden uskovaisten elämää. Haluamme opettaa ja kasvattaa lapsiamme niin, että he pysyisivät uskomassa ja kokisivat turvallisuutta ja huolenpitoa. Tätä tukemaan on julkaistu myös kristillisyytemme opin ja hengen mukaista kirjallisuutta. Kristillisyytemme lastenkirjoja on historian aikana julkaistu kymmeniä.
Voisimme nyt kysyä, mitä lastenkirjalle kuuluu tänä nettiaikana. Harva tänäkään aikana loppujen lopuksi kyseenalaistaa lastenkirjan merkitystä, vaikka perinteinen kirja on saanutkin monia kilpailijoita. Yhä useamman kädessä on tabletti peleineen ja animaatioineen.
Haluan tässä tilaisuudessa puhua tavallisen kirjan, erityisesti lastenkirjan merkityksestä ja siitä, kuinka tärkeää on lukea lapsille. Suomessa on vielä erinomainen mahdollisuus vaalia lukuharrastusta. Suomalaiset kirjastot ovat maailmassa ainutlaatuisia. Kirjastoihmiset ovat ilokseni kertoneet, että lastenkirjan suosio ei ole vähentynyt, vaikka muuten lainausluvut ovatkin laskeneet. Olette varmaan huomanneet, että kristillisyydessämmekin julkaistaan vuosittain 10–12 uutta kirjaa. Niitä hankkimalla voimme myös tukea kristillisyyden työtä.
Monin paikoin lapsille kuitenkin luetaan liian vähän. Vanhemmat voivat olla väsyneitä ja kiireisiä. Pienimmillä olisi vielä intoa kuunnella ja lukea, mutta se näyttää huononevan 5–6. luokilla. Heillä jo lukemisen pitäisi olla kevyttä ja viihdyttävää. Tämä huolestuttaa.
Erityinen huoli on poikien lukutaidosta. Tärkein paikka lukutaidon kehittymiselle on koti. Vanhempien merkitys tässä on ratkaiseva jo ennen kuin lapsi itse osaa lukea. Kun lapselle luetaan, hänen positiivinen sanavarastonsa karttuu. Se vaikuttaa kielelliseen kehitykseen ja lapsen mielikuvitukseen. Hyvä sanavarasto antaa paremmat eväät pärjätä koulussa ja myöhemmin työelämässä.
Hyvä kirja ei ole uhanalainen
Luulen ja toivon, että kirja ei ole katoavaa kansanperinnettä ja me aikuiset ymmärrämme lukemisen merkityksen. Monille vanhemmille kirja on rakas. Kirjan sisältö on aina ratkaiseva. Kristillisyytemme kirjoissa on syviä ajatuksia. Tärkeimmissä lukuhetkissä on aina arjen keskellä myös sanoma Hyvästä Paimenesta, joka auttaa meitä.
Mielestäni on erittäin tärkeää, että tehdään sisällöltään hyviä lastenkirjoja. Hyvästä lastenkirjasta tykkäävät kaikki, niin lapset kuin aikuiset ja isovanhemmatkin! Kirjasta nousee keskustelunaiheita ja lukeminen kehittää mielikuvitusta, joka lisää mahdollisuuksia selviytyä elämässä.
Luetaan yhdessä!
Tänään minä haluan olla kirjavinkkaajana: ottakaapa käteenne uusi Rasmus-kirja ja lukekaa sitä kodeissanne! On antoisaa järjestää lukuhetki, jolloin rauhoitutaan, hiljennytään ja ollaan yhdessä. Yhdessä oltaessa lapset tuntevat turvallisuutta. Samalla koetaan kaikkien tarvitsemaa läheisyyttä.
Lukuhetket jäävät lähtemättömästi mieleen – niitä muistellaan vielä silloinkin, kun itse ollaan äitejä tai isiä. Lukuhetkissä voidaan samalla puhua myös elämän tärkeimmistä asioista. Lapsille kirjat ovat rakkaita. He muistavat kiitollisena myös teitä kirjojen tekijöitä.
Toivottavasti edelleen ymmärrämme oikean lastenkirjan arvon ja vaalimme lapsille lukemisen perinnettä kodeissamme. Elämäntilanteet vaihtelevat ja mahdollisuudet vaihtelevat. Vaikka emme olisi aina ymmärtäneet lukemisen arvoa tai jaksaneet lukea lapsillemme, voimme vieläkin aloittaa lukemisen lasten ja lastenlastenkin kanssa.
Markku Seppänen
SRK:n toimitusneuvoston puheenjohtaja
Artikkeli on lyhennelmä SRK:n lastenkirjan Täysosuma, Rasmus! julkistamispuheesta
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys