Kuudes käsky sisältyy niiden käskyjen kokoelmaan, joihin on tiivistetty yhteiselämämme perusasiat.
Avioliitto on yhteiskunnan ja kirkon kannalta tärkeä. Sen merkitys on suuri myös lapsen ajallisen hyvinvoinnin kannalta. Koti on avainasemassa Jumalan valtakunnan työssä. Monessa muussakin asiassa koti antaa tukea yhteiskunnan toiminnalle, muun muassa koululaitokselle ja työlle isänmaamme parhaaksi.
Käsky koko elämää varten
Nykyisessä Kirkkoraamatussamme kuudes käsky on käännetty ”älä tee aviorikosta”. Vanhemmissa käännöksissä se on muodossa ”älä tee huorin” (KR 33/38) ja ”Ei sinun pidä huorin tekemän” (Biblia 1776). Nämä varhaisemmat käännökset antavat paremman kuvan siitä, mitä kuudes käsky vaatii: puhtautta ja kurinalaisuutta sanoissa ja teoissa myös avioliiton ulkopuolella.
Aviorikos tai huorin tekeminen ei tarkoita vain jotakin yksittäistä tekoa, vaan kaikkea, mitä ajattelemme, puhumme tai teemme. Siksi kuudes käsky neuvoo vaalimaan omantunnon puhtautta. Sielunvihollinen haluaa myrkyttää ajatusmaailmamme kaikin keinoin. Jeesus ei varoittanut turhaan: jo himokas katse merkitsee huorin tekemistä (Matt. 5:28). Apostoli Paavali kehottaa meitä pukemaan yllemme Herra Jeesus Kristus eikä hemmottelemaan ruumistamme niin, että annamme sen haluille vallan (Room. 13:13–14).
Muistan opetelleeni kuudennen käskyn selitystä jo vanhassa kansakoulussa ulkoa: ”olemme puhtaat ja siveät ajatuksissa, sanoissa ja töissä”. Tällaiseen kilvoitukseen käsky meitä rohkaisee. Näin voimme varjeltua monelta pahalta.
Kuudennen käskyn äärellä korostuu avioliiton pyhyys. ”Pyhä” merkitsee alkuaan erotettua, syntisistä erilleen otettua. Jumala on valinnut ihmisten joukosta miehen ja naisen toisiaan varten. Juuri he voivat yhdessä toteuttaa avioliiton suurta tehtävää.
Vihkitilanteessa annettava lupaus aviopuolison rakastamisesta on tarkoitettu elinikäiseksi ja se ulottuu liki kaikkeen inhimilliseen yhteiselämään. Vielä vuosien ja vuosikymmentenkin jälkeen lupauksen suuruutta joudutaan ihmettelemään: tätäkö me silloin kerran lupasimme?
Rakasta puolisoasi
Aviopuolisot on kutsuttu rakastamaan toisiaan. Jo seurustelu- ja kihlausaikana voi tuleva nuoripari vakuuttaa rakastavansa toisiaan, mutta avioliitossa rakkauden ihme tulee vielä vahvemmin esille. Pitkänkään yhteisen matkan jälkeen aviorakkautta ei voi ymmärtää täysin. Siihen kasvetaan yhdessä.
Puolisoiden suhteen suuruutta korosti myös Paavali, kun hän sanoi heidän tulevan yhdeksi lihaksi: ”Tämä on suuri salaisuus; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.” Paavali jatkoi, että jokaisen tulee rakastaa vaimoaan niin kuin itseään, ja vaimon tulee kunnioittaa miestään. (Ef. 5:31–33.)
Vanhoille naisille Paavali antoi tärkeän tehtävän: heidän tuli ”kehottaa nuoria naisia rakastamaan miestään ja lapsiaan, olemaan puhtaita ja siveitä, hoitamaan hyvin kotinsa”. Nuorten miesten taas tuli käyttäytyä joka suhteessa hillitysti. (Tit. 2:3–6.) Kodissa tarvitaan rakkauden ilmapiiriä. Vihkikaavassa on kohta, jossa hääparille luetaan niin sanottu rakkauden korkea veisu (1. Kor. 13). Sitä kaikkea on rakkaus!
Kunnioita puolisoasi
Rakkauden rinnalla kuudes käsky kehottaa puolisoita myös kunnioittamaan toisiaan. Kauniin esimerkin tästä antoi minulle pitkään avioliitossa ollut, jo kauan sitten lepoon päässyt mies: ”Kuule Mauri, jos tuo Hilja ei olisi niin hyvin ymmärtänyt minua, en olisi uskomassa.” Puolisosta annettu kaunis tunnustus kertoi arvonannosta ja kunnioituksesta.
Otammeko me joskus kotona kaiken vastaan valmiina emmekä huomaa puolison vaivannäköä kodin monenlaisissa tehtävissä? Olisiko useammin paikallaan joku myönteinen ajatus ja kiitos? Kumpikin näet on avioliitossa ainutlaatuinen ihminen taitoineen, tietoineen ja tunteineen. Myös kotona tarvitaan apostolin kehotusta: ”Kunnioittakaa kilvan toinen toistanne” (Room. 12:10).
Avioliitto on yksi tärkeimmistä, mutta myös vaativimmista tehtävistä, joita Jumala ihmiselle antaa. Hän on myös luvannut sille siunauksensa. Onnellinen on se liitto ja koti, jossa kuudetta käskyä opetellaan evankeliumin valossa. Siellä seurataan ja tunnustetaan Herraa Jeesusta ja siellä kasvatetaan Jumalan valtakunnan kansalaisia. Anteeksiannon ilmapiiri rakentaa kristittyä avioliittoa ja kotia.
Kuulin kerran, kun vanha puhuja kertoi avioliitostaan: ”Meillä on mamman kanssa tapana joka ilta pyytää ja antaa toisillemme anteeksi kaikki Jeesuksen nimessä ja veressä. Kyllä se joskus tuntuu tavalta, mutta ei se ainakaan huono tapa ole.”
Mauri Hyvärinen
Julkaistu Päivämiehessä 27.7.2016
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys